Edgaras Zaboras. Karolio Bakūno nuotr.

Pranciškonų gimnazijos auklėtinis, darbėniškis Edgaras Zaboras, visai neseniai tapo vienu iš „Lietuvos Maximalistų“ – jam skirta Pažangumo stipendija. Būsimasis vienuoliktokas sakė apie šią galimybę žinojęs dar 6 ar 7 klasėje ir kryptingai siekęs pelnyti minėtą stipendiją. „Ta diena, kai sužinojau, jog mano darbas atsipirko, buvo tikrai laiminga. Ir tuojau pat užsibrėžiau naują siekį – tiesiog negaliu be darbo“, – atskleidė septyniolikmetis. „Ne veltui esi iš Darbėnų“, – pajuokavau, ir abu ėmėm kvatoti. Besiklausant, kaip gyvai ir sklandžiai jis dėsto savo mintis, kokius tikslus sau kelia, jutau pasitikėjimą jaunąja karta: viskas su Lietuva ateityje bus gerai – tokia mintis aplanko rutuliojantis mūsų pašnekesiui.

Šis laimėjimas – ne vienintelis

Jau trejetą metų Edgaro trimestruose – vieni dešimtukai. „Anksčiau, 5–7 klasėje, mokslai taip smarkiai netraukė, nors ir gerai sekėsi. Išskyrus lietuvių kalbą. Skaičiau daug knygų, bet kai reikėdavo rašyti kokį diktantą ar rašinį – nesisekė. Lietuvių kalba buvo tas dalykas, kuris neleido man anksčiau gauti Pažangumo stipendijos“, –  atskleidė jis pridurdamas, kad dabar šioje srityje jau patobulėjo, o daug įtakos rezultatų pagerėjimui turėjo ir mokytoja.

Nujausdama, kad Pažangumo stipendija tikrai nėra vienintelis Edgaro pasiekimas, apie ankstesnius jo laimėjimus teiravausi kiek nuogąstaudama, jog sąrašas bus labai ilgas, o „Švyturio“ skaitytojas tiek kantrybės neturės. Tačiau Edgaras netuščiažodžiauja ir paklaustas iškart eina prie esmės – išvardina paskutiniųjų mokslo metų pasiekimus: dalyvavimas Respublikinėse fizikos ir biologijos olimpiadose (pasak jo, iki medalio trūko išties nedaug), Respublikinėje geografijos olimpiadoje laimėtas bronzos medalis ir sidabro – Tarptautinėje Baltijos šalių geografijos olimpiadoje. O Edgaro dar 9 klasėje ruoštas tiriamasis darbas-rašinys apie DNR buvo ne tik pripažintas geriausiu Lietuvoje, bet ir pakliuvo tarp 10-ties pačių geriausių visoje Europoje: „Labai prie širdies man šis pasiekimas, pakėlęs motyvaciją tolesniems darbams“, – prisipažino jaunuolis.

Investuos į naują tikslą

Laimėtą 75 eurų stipendiją (tiek Edgaras gaus kiekvieną mokslo metų mėnesį) jis ketina investuoti į naujojo tikslo siekimą: „Kitais metais planuoju mėginti gauti Mokslo stipendiją, o tam reikia gerų rezultatų olimpiadose, tad investuosiu į pasiruošimą joms – mokyklos kurso olimpiadoms tikrai nepakanka“. Edgaras lanko net 3 papildomas mokyklas, kuriose gilina fizikos, biologijos ir chemijos žinias: „Devintoje klasėje visi, patekę į Respublikinę fizikos olimpiadą, gavo pakvietimus į fizikų mokyklą „Olimpas“ Vilniaus universitete. Ją savo jėgomis įkūrė universiteto profesoriai, dėstytojai. Ir ten jau kokius 30 metų mokomi gabiausi Lietuvos fizikai. Šiemet pradėsiu jau antrą kursą“, – pasakojo gimnazistas apie vieną iš papildomų mokyklų. Gavęs stipendiją, Edgaras ketina ir mokslinės literatūros įsigyti: „Yra geros literatūros lietuvių kalba, tačiau dauguma tokių mokslo knygų jau yra pasenusios: jeigu nori neatsilikti nuo mokslo naujovių – turi investuoti, pirktis vadovėlius anglų kalba. O jie tikrai nėra pigūs“.

Svajoja apie prestižinį universitetą

Labiausiai Edgarą motyvuoja savirealizacija: „Žinau, jog galiu daug ką pasiekti, ir ta motyvacija tiesiog atsiranda. Noriu padaryti tai, ko aplinkiniai dar nepadarė. Toks šiek tiek savanaudiškas tikslas, bet noriu atrasti kažką, ko kiti nerado. Tai varo mane į priekį“. Turbūt jau supratote iš minėtų olimpiadų pavadinimų, jog arčiausiai širdies šiam jaunuoliui – gamtos mokslų paslaptys: „Mane visada traukia gamtos pažinimas, noras sužinoti, kaip veikia visi gamtos dėsniai, kaip su tuo siejasi žmogus“.

Baigęs gimnaziją Edgaras norėtų studijuoti prestižiniame užsienio universitete, susipažinti su kitų kultūrų žmonėmis ir taip praplėsti savo akiratį: „Labai svajojau apie studijas Kembridže arba Oksforde, tačiau dėl „Brexito“ šios viltys kiek aptemo: būsimi studentai iš Europos Sąjungos nežino, kas jų laukia, kaip bus toliau. Kai nieko nežinai, labai sunku spręsti. Jeigu kas, visada yra ir kitų gerų universitetų… Tačiau vis tiek po studijų norėčiau grįžti į Lietuvą ir save realizuoti čia“.

Spėja ir pailsėti

Artėjant mokslo metų pradžiai, palietėme ir švietimo temą, į pokalbį apie tai Edgaras entuziastingai įsitraukė: „Mane labai nervina mūsų švietimo sistemos nenusistovėjimas. Mokiniai yra blaškomi visokių gandų: kad dar ilgins mokslo metus, o gal trumpins ar dar kažkaip keis egzaminų tvarką… Negali susikaupti ir mokytis, esi blaškomas tų gandų – taip neturėtų būti“. Pasak jo, didžiausia švietimo sistemos problema – mokytojų neįvertinimas: „Kiekvienas mokytojas turėtų būti gerbiamas, turėtų sulaukti tinkamo atlygio už labai sudėtingą, daug valios, pasiryžimo reikalaujantį darbą. Mokytojų neįvertininmas – didžiausia spraga mūsų švietimo sistemoje“.

Nors daug kalbėjome apie mokslą, papildomas mokyklas, vadovėlius anglų kalba ir panašiai, neapsigaukite – Edgaras mokydamasis nesikankina. „Tas kasdieninis darbas man nėra sunkus. Nekantrauju vėl pradėt rutiną, jaučiuosi jau pailsėjęs ir tikiuosi, kad ateinančiais mokslo metais viskas bus gerai“. Kaip pats sakė, ilsisi ir skaitydamas, ir filmus žiūrėdamas, ir su draugais būdamas: „Būti su draugais yra vienas iš mano mėgstamiausių laisvalaikio praleidimo būdų“. Lyg patvirtindamas savo žodžius, po mūsų pokalbio Edgaras išskubėjo su jais sportuoti.

 1,982 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes