Europinės lėšos buvo skirtos tik administracijos pastatui atnaujinti iš išorės, o kai kurios vidaus patalpos, grūšlaukiškių žodžiais, ir toliau primins laiko stiprokai jau pažeistą sovietmečio interjerą.

Pačiame kaimo centre esantį administracinį pastatą grūšlaukiškiai juokais lygina su šio rudens baravyku: žiūrint iš išorės akys džiaugiasi, o viduje – sukirmijęs.

 Mat europinės lėšos buvo skirtos tik pastatui atnaujinti iš išorės, o kai kurios vidaus patalpos, grūšlaukiškių žodžiais, ir toliau primins laiko stiprokai jau pažeistą sovietmečio interjerą.  

Pasirinko atnaujinimą

Pastato, kuriame veiklą vykdo Kretingos kultūros centro Grūšlaukės skyrius, M. Valančiaus viešosios bibliotekos filialas, medicinos punktas bei pašto skyrius, renovacijai savivaldybės Taryba pritarė dar 2018-aisiais planuodama įgyvendinti Europos Sąjungos lėšomis finansuojamą projektą, kurio vertė – apie 150,5 tūkst. eurų. Savivaldybė prie šios sumos įsipareigojusi prisidėti apie 30 tūkst. eurų.

Įgyvendinant šį projektą planuota ne tik atlikti kapitalinį pastato remontą, bet ir prie jo bei kapinių įrengti automobilių stovėjimo aikšteles, pastatyti kapinių tvorą, rekonstruoti Darbėnų gatvės šaligatvį, apšviesti Vaineikių gatvę.

 Tačiau metams baigiantis Savivaldybė gavo Grūšlaukės mokyklos-daugiafunkcio centro bei kaimo bendruomenių atstovų siūlymą visas minėtas įstaigas perkelti į mokyklą-daugiafunkcį centrą.

Pasiūlyme argumentuota, kad mokykloje sumažėjus mokinių skaičiui lieka laisvų patalpų, pastatas ne tik atnaujintas, bet ir su puikia materialine baze. Siūlyta kaimo kultūros skyriaus turimus etatus perduoti mokyklai, o kaimo biblioteką sujungti su mokyklos biblioteka. Priminta, kad kaimo kultūros namų pastatui reikalingas kapitalinis remontas.  

Šių metų sausio pradžioje Savivaldybėje vykusiame pasitarime, išklausius visų institucijų atstovus, savivaldybės specialistus, buvo rinktasi iš dviejų alternatyvų – įstaigas perkelti į mokyklą arba palikti abu pastatus, kaip buvo iki šiol ir neatšaukti suplanuoto administracinio pastato renovacijos projekto įgyvendinimo.

Nors rajono vadovai pritarė, kad mažėjant vaikų skaičiui mokykloje, kurios pastatas neseniai atnaujintas, renovuoti ir išlaikyti Grūšlaukėje dar vieną visuomeninės paskirties pastatą būtų neracionalu, po diskusijų prieita prie sprendimo neatšaukti planų ir atnaujinti minėtą statinį. Esą, atsisakyti projekto, kuriam jau skirtas finansavimas, būtų nenaudinga pačiai gyvenvietei, nes artimiausiais metais investicijų į tokių nedidelių gyvenviečių infrastruktūros gerinimą nenumatoma.

Pastatas jau baigiamas renovuoti

„Projektas buvo konkursinis – atsisakius bent vienos suplanuotos veiklos ES finansavimas būtų buvęs prarastas.

Kitaip tariant, atsisakius modernizuoti statinį, kuriame veikia 4 įstaigos, nebūtų likę galimybės įrengti automobilių stovėjimo aikšteles, tvorą ir taip toliau“, – prisiminęs diskusijas dėl pastato atnaujinimo „Švyturiui“ sakė Darbėnų seniūnas Alvydas Poškys. 

Be to, priėmus sprendimą perkelti įstaigas į mokyklą-daugiafunkcį centrą savivaldybė būtų patyrusi didelių sąnaudų – centro patalpų pritaikymas kitų institucijų reikmėms būtų kainavęs vos ne tiek pat, kaip remontas. Kaimo bendruomenė irgi pasisakė, kad, kol įmanoma, tegu viskas lieka taip, kaip iki šiol.

Administracinio Grūšlaukės pastato kapitalinio remonto kaina – kiek daugiau nei 70 tūkst. eurų. Iš šios sumos projektavimui buvo skirta 4 tūkst., topografinės nuotraukos ir kadastrinių matavimų planams – 1,2  tūkst., o statybos darbams – beveik 65,2 tūkst. eurų.

 Statybos darbai buvo pradėti šį birželį pasirašius sutartį su rangovu – Kretingos statybos bendrove „Arkosta“.

Įmonės direktorius Mindaugas Paulauskas „Švyturiui“ patvirtino, kad darbai jau eina į pabaigą:

„Pastatas apšiltintas, aptinkuotas, nudažytas, įrengti trys žmonėms su negalia skirti pandusai. Dar turime įrengti neįgaliesiems pritaikytą tualetą ir keltuvą į antrą aukštą. Visus darbus planuojame baigti spalio viduryje“.

Vidų suremontuos  ne visur

Nauju apdaru jau pasipuošęs pastatas džiugina ir grūšlaukiškius, ir seniūnijos vadovą, tačiau visiems lieka nerimas dėl vidaus patalpų atnaujinimo.

„Verkiant reikia remonto laiptinei, meno vadovo kabinetui. Tam pinigų nėra numatyta, jie turės bus skirti iš rajono biudžeto. Šiaip minėtų vidaus patalpų remonto sąmatas darom ir pateikiame vos ne kasmet, tačiau iki šiol sulaukdavome atsakymo, kad jokių remontų viduje nebus tol, kol nebus atnaujinta išorė.

Iš tiesų, kur problematiškos vietos buvo iš išorės, tokios jos yra ir viduje. Laimei, tualeto įrengimo darbai jau pajudėjo – jis bus ne tik atnaujintas, bet ir padidintas, pritaikytas neįgaliems žmonėms“, – kalbėjo A. Poškys.

Seniūnas paneigė po kaimą sklindančius gandus, esą sutvarkytą pastatą ketinama parduoti.  Anot A. Poškio, gyventojų nuogąstavimai neturi jokio pagrindo – įgyvendinus suplanuotą projektą yra reikalavimas 5 metus išlaikyti investicijų tęstinumą ir pastate vykdomas veiklas.

„Turėtų būti atlikti ir visi kiti projekte numatyti darbai: abi automobilių stovėjimo aikštelės, kapinių tvora, apšvietimas Vaineikių gatvėje, Darbėnų gatvės šaligatvis. Tikėjomės, kad šie darbai prasidės vasarą, kadangi sutartis su rangovu – Kretingos bendrove „Stakreta“ – jau pasirašyta. Deja, atėjo rugsėjis,  o niekas dar nevyksta“, – apgailestavo Darbėnų seniūnas.

Visi A. Poškio išvardinti ir grūšlaukiškių laukiami darbai kainuos 72,3 tūkst. eurų.

Visam vidaus remontui pinigų neliko

Kalbinti grūšlaukiškiai džiaugėsi atnaujintu pastatu, ir tuo, kad neįvyko jokių perversmų.

Tik norėtų, kad pastatas neliktų pusiau skustas, pusiau luptas – ir vidaus patalpos, ypač laiptinė, būtų tokios pat gražios, koks dabar statinys yra iš išorės.

„Džiaugiamės, kad atnaujintame pastate kultūros namai, biblioteka, medicinos punktas, paštas liko įprastoje mums vietoje. Gerai, kad bus įrengtas naujas, didesnis tualetas, pritaikytas ir žmonėms su negalia.

Tik smalsu ir stebina, kam toje patalpoje reikia dušo kabinos? Kas atėjęs maudysis? Geriau už tuos pinigus laiptinė būtų buvusi bent kažkiek atnaujinta. Tikimės, kad tam bus rasta lėšų, nes kaip atrodys – išorė blizga, o viduje sienos atsilupinėjusiais dažais?“, – kalbėjo Grūšlaukės bendruomenės pirmininkas Leonas Jazbutis.

Deja,  tokių vilčių grūšlaukiškiai bent jau artimiausiu metu gali nepuoselėti.

 „Pagal projektą pastato išorė turi būti nudažyta, apšiltinta. Dėl to išlaidos šildymui sumažės apie 40 procentų. Taip pat numatyta įrengti ir neįgaliems žmonės pritaikytą sanitarinį mazgą, keltuvą.

Vidaus patalpų – laiptinės, meno vadovo kabineto – remontui lėšų nei projekte, nei savivaldybės biudžete nenumatyta, apie tai kol kas nėra jokių kalbų,“ – išgirdęs apie gyventojų norus teigė Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Povilas Černeckis.

Grūšlaukės bendruomenės nariai, pasak L. Jazbučio, suka galvas ir dėl to, kodėl iki šiol nepradėti kiti projekte numatyti darbai.

 „Darbus atliksiančios įmonės vadovas apsižiūrėti buvo atvažiavęs prieš gerus tris mėnesius. Apėjom viską, apžiūrėjom, sako, po dviejų savaičių pradėsim. Tikėjomės, kad per tradicinę kaimo „Griūšių“ šventę, kuri numatyta rugsėjo pabaigoje, jau galėsime pasidžiaugti ir nauja aikštele prie kultūros namų, ir  apšviesta Vaineikių gatve, ir nauju Darbėnų gatvės šaligatviu.

Šventė artėja, o statybininkų, kurie turėtų atlikti minėtus darbus, nė kvapo. Negi, kaip jau ir įprasta, laukiama blogų orų?“ – šmaikštavo bendruomenės vadovas.

Bendrovės „Stakreta“ direktorius Alvydas Jonaitis grūšlaukiškiams turėjo gerų žinių: „Viskas užtruko dėl projekto ekspertizės, tačiau dabar jau rikiuojamės darbus ir juos ketiname pradėti šią savaitę. Jeigu oro sąlygos bus palankios, viską ketiname padaryti per du mėnesius“.  

Laima Stonkuvienė

 2,378 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes