Lankyti artimųjų kapų lapkričio 1-ąją į miesto kapines jau eisime atnaujintu pėsčiųjų tiltu, kurį visi žino kaip senojo kelio į Darbėnus tiltą. Čia ruošiamasi pakeisti visą medinę tilto dalį, perdažyti turėklus.

„Tilto mediena jau buvo visa sutrešusi, nebebuvo prie ko prikalti naujų lentų. 

Tiltui atnaujinti šių metų biudžete buvo numatyta lėšų – 10 tūkst. 500 eurų, darbus atlieka bendrovė „Arkosta“. Senoji tilto mediena bus pakeista impregnuotu Sibiro maumedžiu.

Šią savaitę pėstiesiems dar buvo leidžiama eiti tiltu, tačiau kitą savaitę teks pakentėti ir į namus ar kapines eiti aplinkui, pro J. Basanavičiaus gatvę“, – sakė Kretingos miesto seniūnė Gintarė Liobikienė.    

Vien pėstiesiems atnaujinamas tiltas buvo skirtas prieš daugiau nei tris dešimtis metų. Iki tol per jį ėjo kelias į Darbėnus, Rūdaičius, važiuodavo automobiliai, į kapines eidavo gedulingos procesijos.

Kretingos muziejaus direktorės pavaduotojo Juliaus Kanarsko teigimu, šio tilto istorija mena dvaro laikus – jis jungė reprezentacinius pastatus bei už jo buvusius karčemą ir du kumetynus.

„Karčema praėjus tiltą, kuris, žinoma, buvo daug platesnis, buvo dešinėje pusėje, kumetynai, už kurių prasidėjo Kretingos kaimo žemės, o dabar yra Basanavičiaus gatvė, – kairėje. Vienas mūrinis kumetyno pastatas išlikęs iki šių dienų“, – pasakojo J. Kanarskas.

Įdomu tai, kad šiandien istorinis tiltas yra tarsi padalintas į dvi dalis: kairė jo pusė priklauso miesto, o dešinė – kaimiškajai seniūnijai.

 

 1,428 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes