Vis sparčiau artėjantis kitų metų biudžeto formavimas rajono valdžią skubina įgyvendinti bene pagrindinį savo rinkiminį pažadą, kuris valdančiosios koalicijos programoje įrašytas pirmu punktu.  „Įtrauksime gyventojus į biudžeto skirstymą – kur panaudoti dalį biudžeto iki vieno procento spręs tik gyventojai“, – skambiai kretingiškiams pasižadėjo valdantieji.

Aišku, atrodo kiek keistokai, kai rajono valdžia svarbiausiuoju kadencijos darbu įsivardina gyventojams suteikiamą galimybę nuspręsti, kur skirti apie porą šimtų tūkstančių eurų.  Juk rajone netrūksta gerokai svarbesnių problemų, kurias reikia spręsti neatidėliotinai.

Na, bet jei valdantieji šitaip sau atrodo labiau demokratiški, tebūnie tai svarbiausias valdžios uždavinys.

Bet gyventojų vieno procento biudžeto skyrimui suteikta tokia svarba visiškai neatsispindi valdžios veiksmuose.  Tokia idėja buvo išsakyta dar prieš rinkimus ir ankstyvą pavasarį buvo įrašyta visuomeninio rinkimų komiteto „Kretingos kraštas“ rinkimų programoje.

„Kraštiečiams“ patekus į valdančiąją koaliciją ir turint savo merą Antaną Kalnių, atrodytų, diskusijos dėl vieno procento skirstymo tvarkos turėjo prasidėti nedelsiant, kad bent jau rudenį šio įsipareigojimo vykdymui būtų visiškai pasiruošta ir visiems gyventojams būtų aišku, bent jau kaip visa tai vyks.

Tačiau semtis patirties į Alytų, kuriame taip vieną procentą gyventojai skirsto jau du metus, rajono valdžia išvažiavo tik rugpjūtį. Po to vieno procento tvarkos aprašą sudaryti buvo patikėta šios idėjos iniciatorei Tarybos narei kraštietei Vaidai Jakumienei.

Šiltą rugpjūtį jau pakeitė žvarbus ir žiema atsiduodantis lapkritis. Kitą savaitę sulauksime paskutiniojo rudens mėnesio vidurio, o žadėtojo tvarkos aprašo vis dar nėra.

„Skubos darbą velniai gaudo“, – liaudies folkloru atsako rengiamo aprašo autorė V. Jakumienė, kuri mano, kad su šiuo įsipareigojimu niekur nevėluojama.

Iš tiesų, kitų metų biudžetas bus tvirtinamas tik vasarį.  Laiko aiškintis, kaip gyventojai skirstys tą procentą, dar yra.  Tačiau tuo pat metu kirba ir kita mintis – ir prieš rinkimus, ir gavę valdžią valdantieji gyventojams žadėjo visiškai neįsivaizduodami, kaip tai įgyvendins.  Ar toks visiškai neparuoštas pažadas koalicijos programoje yra tik vienintelis?

V. Jakumienė visuomenę ramina, kad tvarkos aprašas yra kaip ir baigtas. Kitą savaitę žadamas jo pristatymas ir diskusijos su visuomene. Sulaukus pasiūlymų jis dar bus šlifuojamas ir tvirtinti tarybai teikiamas jei ne šio mėnesio tarybos posėdžiui, tai gruodžio pabaigoje.

Jei vieno procento skyrimo tvarka iš esmės jau žinoma, tad kokia ji bus?

Anot V. Jakumienės, gyventojams bus pasiūlyta patiems nuspręsti, kur panaudoti vieną procentą nuo lėšų, skirtų vykdyti savarankiškoms savivaldybės funkcijoms.  Tai sudaro apie 19 mln. eurų, tad ir gyventojų valiai ketinama atiduoti apie 190 tūkst. eurų.

Tačiau Tarybos narė skuba apsidrausti:  „Mes visur skelbėme, kad šitaip bus skirstoma iki vieno procento“.  Suprask, valdantieji pasiliko teisę gyventojams atiduoti, kad ir perpus mažiau.

Nutarus dėl sumos Savivaldybės interneto svetainėje žadama išplatinti anketą, kurią užpildę rajono gyventojai galės pasiūlyti norimą statyti objektą ar pageidaujamą įgyvendinti projektą, kuris turės atitikti apraše nurodytus kriterijus.  Vienas iš jų – pasiūlymo vertė negalės labai viršyti gyventojų pasirinkimui skiriamos sumos.  Kaip žmonėms žinoti, kiek galėtų kainuoti jų pageidavimai, tvarkos aprašo autorė dar negali atsakyti.

Iš gyventojų gautų pasiūlymų bus išskirtos kelios daugiausiai balsų surinkusios idėjos.  Tuomet dėl jų bus skelbiamas balsavimas, kuris vyks identifikavus balsuotoją. Taip bus daroma, kad būtų užkirsta galimybė vienam asmeniui balsuoti po kelis kartus.

Teisę pareikšti savo nuomonę turės tik rajone gyvenamąją vietą deklaravę asmenys, todėl ateidami į savivaldybę balsuoti jie turės pateikti  gyvenamąją vietą nurodantį asmens dokumentą.  Balsuojantys internetu tai turėtų padaryti prisijungdami per bankininkystę. Tokiu būdu ketinama atrinkti daugiausiai balsų sulaukusį pasiūlytą projektą, kuris ir bus finansuojamas iš gyventojų pasirinkimui skirtų lėšų.

Kuo tai skirsis nuo oficialios gyventojų apklausos?  Matyt, tik tuo, kad pagal teisės aktus apklausa laikoma įvykusia, kai joje pasisako ne mažiau kaip 15 procentų rinkimų teisę turinčių vietos gyventojų.  Kretingos rajono atveju tai būtų apie 5 tūkst. žmonių.

Dabar gi, Savivaldybės apsisprendimui pakaks, jei dėl vieno procento paskirstymo pasisakys kad ir tūkstantis kretingiškių, o laimėjusį projektą pasiūlys vos keli šimtai žmonių.  Ar tai demokratiška?  Gal ir taip – balsuoti ateis tie, kuriems tai bus įdomu.

Tačiau tokios idėjos labiau panašios į žaidimą demokratija, kuris gresia rajono gyventojų susipriešinimu, nes atskirų seniūnijų gyventojai tą varganą paklodę traukys į savo pusę, o nugalės tie, kurių daugiau – Kretingos miesto gyventojai.

Viena nauda iš tokio žaidimo – taip valdžia sužinos rajono gyventojų poreikius ir lūkesčius, nors juos ir taip privalėtų žinoti tiems patiems žmonėms valdžioje atstovaujantys tarybos nariai.

 1,100 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes