Kretingos „Minijos“ komanda: pirmoje eilėje (iš kairės) – Antonas Solovjovas, Gustas Gumbaravičius, kapitonas Donatas Surblys, Donatas Navikas, Youssoufas Traore, Gvidas Juška. Antroje eilėje (iš kairės) – atstovas spaudai Tomas Kubilius, administratorius Martynas Viluckas, treneris Arvydas Balsevičius, Ernestas Andriušis, Rubenas Yegba, Vakaris Jaruševičius, Paulius Juška, Ainis Vilavičius, vyriausiasis treneris Valdas Trakys, Ernestas Grudys, Valdas Jašmontas, Aidas Pipiras, Lukas Jakumas, klubo direktorius Vidas Burba.

Kretingos futbolo komanda „Minija“ šiemet su trenksmu grįžo į Lietuvos futbolo pirmąją  lygą – užimta  aukšta aštuntoji  vieta ir tik pirmenybių pabaigoje komandą persekiojusios apmaudžios nesėkmės  kretingiškiams neleido šio sezono baigti dar aukštesnėje vietoje.

Tačiau labiausiai kretingiškiai savo klubo gerbėjus maloniai nustebino, o pirmosios lygos favoritus išgąsdino netikėtai spurtavę antrame pirmosios lygos rate. Skaičiuojant vien tik antrosios pirmenybių pusės rezultatus „Minija“ pagal surinktus 26 taškus buvo ketvirta.

Antrajame rate buvo įveiktas lygos čempionas Telšių „Džiugas“, antrą vietą užėmusi  Gargždų „Banga“,  lygiosiomis sužaista su trečiu prizininku Vilniaus „Vyčiu“, nugalėta 4 vietą užėmusi Alytaus „Dainava“ ir 5 vietoje likęs Kėdainių „Nevėžis“.

Tokie antrojo rato rezultatai leidžia tikėtis, kad kitame sezone pirmoje lygoje „Minija“ drąsiai gali kovoti dėl prizinių vietų ir net dėl teisės 2021 metais žaisti pajėgiausioje Lietuvos futbolo A lygoje.

Šia optimistine gaida  pasibaigus sezonui „Švyturys“ ir pradėjo pokalbį su „Minijos“ komandos vadovu Vidu Burba ir vyriausiuoju treneriu Valdu Trakiu.       

Ar po kito sezono „Minija“ gali tikėtis patekti į aukščiausiąją Lietuvos futbolo lygą?

V.T. – Pagal tokį žaidimą, kokį komanda demonstravo antrajame rate, gal ir būtų galima  kovoti dėl antrosios vietos, kuri suteikia teisę su priešpaskutinę vietą A lygoje užėmusia komanda žaisti dėl perėjimo į aukščiausią lygą.

Tačiau toks šuolis iš 8 vietos būtų sunkiai įgyvendinamas. Manau, kitais metais užtektų bent priartėti prie prizininkų. Iki šiol „Minija“ kasmet kildavo tik į viršų. Naujai atkūrus „Minijos“ klubą pirmais metais antroje lygoje buvome treti, antrais metais tapome lygos nugalėtojais, o patekę į pirmą lygą atsidūrėme lentelės viduryje.

V.B. – Manau, kad jei pagal sportinius rezultatus kitais metais ir iškovotume teisę žaisti A lygoje, pagal dabar turimas sąlygas tai vargu ar būtų įmanoma. 

Visų pirma, A lygos komandoms reikalaujama turėti ne mažesnį kaip 300 tūkst. eurų biudžetą. „Minijos“ biudžetas šiemet siekė apie 90 tūkst. eurų. Kad ir po metų surinkti tris kartus daugiau pinigų šiandien skamba kaip  neįgyvendinamas tikslas.

Štai lygos čempionas „Džiugas“, kurio biudžetas šiemet siekė 130 tūkst. eurų,   iškovojo teisę kitais metais žaisti A lygoje. Tačiau dabar telšiškių komandos vadovai rimtai svarsto, ar ta teise pasinaudoti, nes abejoja, ar gaus reikiamą  sumą.

Kitais metais mūsų laukia didesnis iššūkis  nei svajonės apie A lygą. Kitą sezoną jau ir iš pirmos lygos komandų bus reikalaujama turėti klubinę struktūrą. Tai yra, šalia pagrindinės komandos turi atsirasti mažiausiai keturios vaikų ir jaunių komandos, kurios dalyvautų savo amžiaus grupių Lietuvos pirmenybėse. Šitaip Lietuvos futbolo federacija futbolo klubus priverstinai skatina ugdyti sau pamainą.

Negi Kretingoje būtų sudėtinga suburti tokias komandas? Sporto mokyklos rėmuose jos, matyt, žaidžia ir dabar?

V.B. – Taip, tačiau šios vaikų ir jaunių komandos turi atsidurti klube ir būti finansuojamos klubo. Nuo kitų metų net vaikų elitinės lygos pirmenybėse nebus leidžiama dalyvauti biudžetinių organizacijų komandoms.

Vadinasi, sporto mokykloje dirbantys keturi futbolo treneriai kartu su visais vaikais turi pereiti į klubo viešąją įstaigą, o savivaldybė šias grupes finansuotų ne per sporto mokyklą, bet per klubą.  Treneriai tokių pokyčių nelabai nori, nes klube bus reikalaujama rezultatų. Klubų vaikų ir jaunių komandos ruošiamos pagal Belgijos klubo „Anderlecht“ programą ir treniruočių metodiką, kur visas treniruočių procesas filmuojamas, analizuojamas ir fiksuojamas kompiuteryje.

Tam reikalingas atskiras trenerių pasiruošimas. Matyt, to ir bijomasi.

Kiek vaikų Kretingoje treniruojasi futbolo grupėse?

V.T. – Sporto mokykla skelbia, kad 220, tačiau aš tuo labai abejoju. Jei paprašytume vienu metu išrikiuoti tuos visus vaikus, ar bent pusė susirinktų.

Nenorėčiau kritikuoti kolegų, tačiau Kretingos vaikų ir jaunių futbolo lygis yra labai silpnas. Jų komandos kapstosi žemiausio pajėgumo komandų pirmenybėse ir negali pasigirti jokiais svaresniais rezultatais, skirtingai nuo „Palangos“ klubo vaikų trenerių.

Kretingos „Minijos“ komanda kritikuojama, kad joje nėra kretingiškių. Ar išties iš Sporto mokyklos auklėtinių jums nėra ko pasirinkti?       

V.B. – Jaunų perspektyvių kretingiškių žaidėjų turime, tačiau jais mes dar negalime pasiremti. Štai Mažeikių „Atmosfera“ išsikėlė gražų tikslą žaisti su vien tik savo mieste išugdytais futbolininkais. Šį sezoną mažeikiškiai baigė priešpaskutinėje vietoje.

Dar būtų prasmė šitaip rimtos kovos sąlygomis auginti komandą, tačiau Kretingoje to padaryti neįmanoma.  Gabūs 16–18 metų vaikinai baigia mokyklas ir išvyksta studijuoti į kitus miestus ir net užsienį. Mes juos prarandame.

V.T. – Šio sezono viduryje mes turėjome atsisveikinti su pagrindiniu vartininku Robertu Kazbariu ir Edvinu Andrijausku iš Kretingos, kurie išvyko mokytis į užsienį. Prieš dvejus metus Sporto mokyklą baigęs Mantas Elzbergas vasarą patyrė sunkią traumą ir jam sezonas buvo baigtas.

Šiuo metu komandoje turime 16–17 metų Sporto mokyklos auklėtinius Valdą Jašmontą, Vakarį Jaruševičių,  Aidą Pipirą, Luką Jakumą, Gražvydą Steckį, bet ar ilgam?

Kaip būtų galima paaiškinti tokį komandos žaidimo kokybinį šuolį antrame pirmenybių rate? Juk jei taip būtų žaista pirmoje pirmenybių pusėje, gal „Minija“  galėjo pakovoti ir dėl prizinių vietų.

V.B. – Prieš antrąjį ratą teko ieškotis naujų žaidėjų, nes, kaip minėjau, kai kurie mūsiškiai išvyko studijuoti, kas gavo traumas. Pavyko prisivilioti tris A lygoje žaidžiančios „Palangos“ komandos žaidėjus, pasikvietėme gerai žaidžiančių legionierių ir rezultatai šovė į viršų.

V.T. – Sėkmingai žaidė ir komandos lyderiai. Yousufas Traore tapo rezultatyviausiu komandos žaidėju – įmušė 10 įvarčių. Aštuonis įvarčius pelnė Ernestas Andriušis, tiek pat įmušė sezono pabaigą sėkmingai sužaidęs G. Juška. Donato Surblio sąskaitoje – 7 įvarčiai.

–  Ar kitais metais „Minijai“ pavyks išlaikyti šią sudėtį?

V.T. – Šiandien, tik pasibaigus sezonui, sunku pasakyti. Jei „Džiugas“ žais A lygoje, pastiprinimo gali ieškoti ir pas mus. Tas pats šiemet 8 įvarčius įmušęs Gvidas Juška yra telšiškis. Žaidėjais su mumis konkuruoja ir šalia esanti „Palanga“. Kretingiškis G. Steckis yra abiturientas ir neaišku, kur jis pasuks vasarą. Jei stos į Klaipėdos universitetą, gal jį savo gretose ir išlaikysime.    

Šiaip kol kas dideliu komandos nubyrėjimu negresia.

Rezultatyviausias komandos žaidėjas Youssoufas Traore visuomet atsidurdavo įvykių sūkuryje. „Minijos“ klubo nuotr.

– Ar komandai pavyks surinkti šio sezono  biudžetą?

 V.B. –  Gal atsižvelgęs į rezultatus bus dosnesnis mūsų pagrindinis rėmėjas bendrovė „Arlanga“. Kalbėjome su rajono meru Antanu Kalniumi. Jis  pažadėjo savivaldybės paramos – 29 tūkst. eurų – nemažinti. Gal pavyks kažkiek susirinkti iš papildomų rėmėjų.

Mums brangiausia parama yra „Minijos“ rungtynes žiūrinčių kretingiškių mokami 2 eurai už bilietą. Praėjusį sezoną mūsų komandos rungtynes žiūrėjo iš viso pustrečio tūkstančio žiūrovų. Gal kitąmet jų sulauksime daugiau.      

Pavasarį laukiame dirbtinės aikštės, kurioje galėtume treniruotis ir ankstyvą pavasarį ruoštis čempionatui. Dabar priversti treniruotėms nuomotis aikštę Klaipėdoje, o pirmąsias trejas sezono rungtynes, kaip ir pernai, vėl teks prašytis žaisti išvykoje, nes mūsų natūralios žolės stadionas pavasarį tam dar nėra tinkamas.

Sėkmės ir gero pasiruošimo būsimam sezonui.

Alvydas ZIABKUS

 1,455 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes