Nors ir labai skanius saldumynus ar sumuštinius namuose pardavimui gaminantys, bet tą nelegaliai darantys gyventojai netrukus sulauks galimybės savo veiklą legalizuoti.

Padės apsispręsti

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) patvirtino supaprastintus reikalavimus maisto tvarkymo subjektams, kurie maistą mažais kiekiais gamina gyvenamosios paskirties patalpose ir jį tiesiogiai tiekia vartotojams.

Šių metų gruodžio viduryje įsigaliosiantys naujieji reikalavimai sudarys palankesnes sąlygas smulkiajam verslui ir paskatins veiklą vykdyti tuos, kurie nori verstis maisto produktų namuose gaminimu nedideliais kiekiais.

Iki šiol gaminti maistą namuose ir tiekti jį vartotojams buvo draudžiama. Tačiau socialiniuose tinkluose pilna skelbimų apie kepamus tortus, duoną, daromus vieno kąsnio sumuštinius ir panašiai.

„Užtikę tokius verslininkus įspėdavome, kad savo veiklą turi įteisinti, bet  užtikrinti namų sąlygomis gaminamo maisto saugos ir kokybės nebuvo galimybių – į privačią valdą įeiti negalima.

Dabar maisto produktų namuose gamintojai galės legalizuotis, savo veiklą įteisinti, o VMVT inspektoriai, užtikrindami vartotojų saugumą, patikrinti maisto tvarkymo vietas“, – sakė Kretingos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas-valstybinis veterinarijos inspektorius Virgilijus Liepinis.

Su Europos Komisija suderinti supaprastinti reikalavimai svarstantiems padės lengviau įvertinti savo galimybes ir apsispręsti, ar imtis maisto tvarkymo namuose. Jeigu verslas bus sėkmingas ir klientų ratas plėsis – taps gera atspirtimi plėtoti šią veiklą įsigyjant profesionalią įrangą ar didesnes patalpas, tapti konkurencingais rinkoje.

Kaimo vietovių gyventojai galės pasinaudoti ir Žemės ūkio ministerijos parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos priemonę „Ūkio ir verslo plėtra“ tokiai veiklai vystyti kaimiškosiose vietovėse.

Numatyti kiekio reikalavimai

Pasak V. Liepinio, fiziniai asmenys galės pasirinkti, kokią produkciją namuose gaminti – kepinius ir kitus miltinius produktus ar ruošti valgius ir patiekalus. Tokiai smulkiajai gamybai namų sąlygomis bus taikomi produkcijos kiekio reikalavimai.

„Jei miltinės ir kreminės konditerijos gaminys, duonos ar pyrago kepinys svers daugiau kaip 250 gramų, jų per dieną namuose bus galima pagaminti ne daugiau kaip penkis, pavyzdžiui, kepti tortus, pyragus, šakočius ir panašiai.

Smulkiųjų duonos ar pyrago kepinių, miltinės ir kreminės konditerijos gaminių, kurių svoris bus ne didesnis kaip 250 gramų, pavyzdžiui, ragelių, bandelių, meduolių, keksų, keksiukų, spurgų, pyragaičių ir kitų, per dieną bus galima pagaminti ne daugiau kaip 100 vienetų, o sveriamų smulkiųjų duonos ar pyrago gaminių – sausainių, džiūvėsių ar kūčiukų – ne daugiau kaip 7 kilogramus“, – vardijo V. Liepinis.

Atitinkami kiekio reikalavimai numatyti ir namų sąlygomis vartotojams ruošiamiems patiekalams bei valgiams: patiekalų per dieną bus galima pagaminti iki 20 porcijų, pusgaminių, pavyzdžiui,  koldūnų, blynelių, iki 10 kilogramų, o nedidelių užkandžių, tokių kaip vieno kąsnio sumuštiniai, – ne daugiau kaip 100 vienetų.

Maistui – atskiros vietos

Apsisprendę imtis šios veiklos ir norintys gauti VMVT leidimą fiziniai asmenys turės pateikti nustatyta tvarka išduotą Asmens medicininę knygelę, kuria patvirtinamas leidimas dirbti su maistu.

Taip pat teks išklausyti privalomus higienos žinių kursus ir, žinoma, – pasiruošti patalpas, gamybinius paviršius bei įrangą maistui gaminti. Gamintojai privalės laikytis ir tinkamos asmens higienos, žaliavų bei galutinių produktų sandėliavimo ir ženklinimo reikalavimų.

„Maisto, skirto parduoti, gamybai atskirų patalpų nereikės. Svarbiausia, kad namų verslui skirtas maistas būtų laikomas atskirai nuo asmeniniam vartojimui skirto maisto ir tokiomis sąlygomis, kuriomis būtų apsaugotas nuo mikrobinės ir fizinės taršos.

O siekiant užtikrinti namų sąlygomis gaminamo maisto saugą ir kokybę, bus privaloma sudaryti sąlygas VMVT inspektoriams atlikti maisto tvarkymo vietos patikrinimus“, – akcentavo V. Liepinis.

Tai reikalinga ir kontrolei, kad namuose nebūtų vykdoma pramoninė gamyba. Pasak V. Liepinio, jeigu norima gaminti didesniais kiekiais nei leidžiama, tam reikia turėti didesnes patalpas, specialią įrangą.

„Nesitikime, žinoma, kad visi maisto gamybos verslu namuose užsiimantieji nedelsiant puls legalizuoti savo veiklą, bet po truputį tikrai sulauksime ne vieno, kuris įvertins palankesnes sąlygas ir savo veiklą įteisins.

O vartotojas, prieš užsakydamas namuose gaminamus valgius, galės pasitikrinti, ar legaliai, vadinasi, ir saugiai, gamintojas dirba. Nuo to geriau bus visiems“, – teigė V. Liepinis.

Galimybe pasinaudos

Kalbintų namuose maistą pardavimui gaminančių kretingiškių nuomonės išsiskyrė.

Itin skaniais saldumynais garsėjanti kepėja teigė, kad jeigu prieš gerą dešimtmetį palankesnes sąlygas kas būtų sugalvojęs, tikrai ne vienas „nelegalas“ savo verslą būtų įteisinęs.

„Dabar daugelis, kurie namuose tortus, grybukus, braškes ar kitokius saldumynus pradėjo kepti prieš penkiolika ar dešimt metų, šios veiklos jau atsisako. Tiesiog nebėra sveikatos, be to, pasiūla didžiulė. Gyvename šiuolaikinių technologijų pasaulyje, yra galimybė išreklamuoti ir parduoti bet ką.

Naujieji reikalavimai tiems, kurie ketina namuose pradėti kažką gaminti ar tik neseniai yra pradėję, gal ir gerai. Tuo labiau, kad kiekiai, kiek ko bus galima pagaminti, labai normalūs. Namų sąlygomis per dieną daugiau ir nepadarysi“, – sakė moteris.

Dar viena pašnekovė teigė būtinai pasinaudosianti galimybe savo verslą įteisinti.

„Manau, kad taip padarys ne vienas maisto namuose gamintojas, kuris taip sau susikurs legalią darbo vietą ir nebeturės baimintis, kad prisistatys ir už nelegalią veiklą nubaus mokesčių inspekcija.

Be to, veikdamas legaliai, daug plačiau savo produkciją galėsi reklamuoti, o vartotojas jau pats atsirinks“, – legalaus verslo privalumus vardino moteris.         

Laima STONKUVIENĖ

kaitlentės

 9,058 peržiūrų (-a)

93% LikesVS
7% Dislikes