„Ne dirbau, o vargau“, – darbo metus mokykloje su šypsena prisiminė 15 metų direktoriavęs Feliksas Lukauskas.

Dar viena Kretingos rajono mokykla perkopė į antrą šimtmetį – 100 metų jubiliejų praėjusį penktadienį atšventė Jokūbavo Aleksandro Stulginskio mokykla-daugiafunkcinis centras.

Ypatingą sukaktį mokyklos bendruomenė šventė su gausiu būriu svečių bei mokyklą pagerbusiais rajono vadovais. Visi jie buvo pakviesti į dvi išskirtines – istorijos ir matematikos – pamokas.

Istorijos pamokoje prisiminta turtinga mokyklos istorija, dalintasi prisiminimais, pasidžiaugta į šimtmečio juostą įaustais pasiekimais ir mokyklą garsinančiais mokiniais. Matematikos pamokoje šventės dalyviai skaičiavo čia dirbusius mokytojus ir šiai mokyklai jų atiduotus metus.

Buvęs direktorius prisiminė darbo pradžią

Prisimindamas savo darbo metus 15 metų mokyklai vadovavęs buvęs direktorius, žinomas tautodailininkas Feliksas Lukauskas šmaikštavo, kad jis ne dirbo, o vargo.

„Įmetė mane kaip tą musę į barščius 1952-aisiais, ką tik baigus Mokytojų seminariją. Niekas neklausė mano noro.

Atvažiavęs radau keturias klases, kiekvienoje iš jų mokėsi po 10 vaikų. Grindys išdažytos tepalu, mokytojų stalai – iš lentų sukalti.

Pirmieji metai buvo siaubingi – šulinio nėra, lauko tualetas sukrypusiomis durimis. Kadangi jis buvo prie pat mokyklos, klasėse girdėdavosi, ką vaikai ten darydavo. Neužilgo jį nugriovėme, kolūkio valdžios išprašėme, kad naują ir toliau nuo mokyklos pastatytų“, – savo darbo pradžią prisiminė F. Lukauskas.

Vanduo į mokyklą buvo nešamas iš kitapus gatvės gyvenusių Sungailų kiemo.

Jokūbavo mokyklą baigęs šių kaimynų sūnus Antanas po to mokykloje pats mokytojavo. Jis savo mokykla rūpinosi dirbdamas rajono Švietimo skyriaus specialistu, dar vėliau – vadovaudamas Švietimo skyriui.

 Po metų mokykla tapo septynmete, veikti pradėjo Šašaičių ir Petrikaičių mokyklos.

Civilizuotai, pasak F. Lukausko, pradėta gyventi 1964 metais pastačius priestatą – tada jau buvo pakankamai patalpų, visos klasės vienoje vietoje. Mokykla jau rašė savo kaip aštuonmetės mokyklos istoriją.

„Mokykloje ir tada mokėsi daug gabių ir talentingų mokinių, kurie iki dabar savo veikla garsina Kretingą, ir ne tik ją“, – pasidžiaugė F. Lukauskas.

Vienas iš jų – šiandien ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų žinomas kompozitorius ir chorų vadovas Aloyzas Žilys. Jis ne tik pasidalino prisiminimais apie mokyklinius metus, bet ir dovanojo savo kūrybos knygą bei dainą, kurią atliko kartu su broliu Albertu.

Mokyklinius bei darbo metus Jokūbavo mokykloje prisiminė ir kaimynystėje gyvenęs buvęs Švietimo skyriaus vedėjas A. Sungaila.

Mokyklą statė ir Lietuvos Prezidentas

Mokykla savo istoriją pradėjo rašyti vėlų 1919 metų rudenį, kai Rudžio kalve vadinamame pastate buvo atidarytos dvi klasės.

Kiek mokinių tada susirinko, tikslių duomenų neišlikę. Žinoma tiek, kad jie sėdėjo prie vieno stalo, rašė į marmurines plokšteles. Mokytis vaikams trukdydavo ūkio darbai, ganiava. Tuomet mokykloje vaikai baigdavo keturis skyrius.

Vadovaujant mokyklos vedėjui Petrui Bortkevičiui 1934 metais Suktinių kaime buvo pradėtas statyti dviaukštis medinis pastatas. Prie statybų prisidėjo ir tuo metu Jokūbave gyvenęs Lietuvos Prezidentas Aleksandras Stulginskis.

Karo metu, 1944-aisiais, pataikius sviediniui, pastatas sudegė. Naujos patalpos mokyklai rastos pas privačius žmones, o 1949 m. mokykla persikėlė į buvusią Beniušio kepyklą-parduotuvę, prie kurios buvo pristatyta dabartinė mokykla. Po 15 metų pristačius priestatą mokyklos patalpos išsiplėtė.

Pedagogai ugdė ištisas jokūbaviškių kartas

Per 100 metų mokykla keliskart keitė savo statusą: buvo pradinė, šešiametė, septynmetė, aštuonmetė, nepilna vidurinė, devynmetė, pagrindinė, o nuo 2016 m. ji – mokykla-daugiafunkcis centras.

Lietuvai atgavus Nepriklausomybę 1991 metais mokyklai suteiktas Prezidento Aleksandro Stulginskio vardas.

Ilgiausiai – 27 – erius metus mokyklai vadovavo šviesaus atminimo pedagogas Ignas Keblys, 15 metų direktoriumi dirbo Feliksas Lukauskas. Nuo 1994 metų mokyklos vairas yra Lidijos Šiškienės rankose.

Mokykloje dirbę ilgamečiai pedagogai išugdė ištisas kaimo gyventojų kartas. Net 47-erius metus mokykloje dirbo Genovaitė Čiakienė, 44-erius – Nijolė Gedvilienė, 36-erius – Janina Adomaitienė.

Iš šiuo metu dirbančių mokytojų  jau 33-ejus metus čia mokytojauja Felicija Stramilaitė, kuri yra ir mokyklos muziejaus įkūrėja, gražios ilgametės draugystės su Prezidento A. Stulginskio dukra Aldona Stulginskaite-Juozevičiene ir jos šeima iniciatorė. 

Šiandien mokyklos bendruomenė džiaugiasi atnaujinta mokykla, nuolat gražinama ir puoselėjama aplinka. Įstaigoje veikia ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupės, mokosi 140 mokinių, dirba 23 mokytojai ir 23 kiti darbuotojai.   

Laima STONKUVIENĖ

 2,214 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes