Miško auginimo specialistė Gražina Banienė: „Populiariausios Kalėdų puošmenos – kirstos paprastosios eglutės, kurių kaina – 7–13 eurų“.

Šeštadienį Kretingoje buvo  įžiebta ir šventinę nuotaiką daugiau nei mėnesį skleidė pagrindinė miesto Kalėdų eglė. O nuo pirmadienio mišku kvepiančiomis eglutėmis gyventojai galės papuošti ir savo namus – miškininkai medeliais pradės prekiauti Rotušės aikštėje. Eglučių galima įsigyti ir medelyne.

Paprastosios eglutės pozicijų neužleidžia

Rubulių kaime esančiame medelyne pirmųjų pirkėjų sulaukta jau lapkričio pabaigoje.

„Kalėdinis vajus kasmet prasideda vis anksčiau ir anksčiau, o pikas pasiekiamas likus savaitei iki Kalėdų. Jau dabar parduota apie 600 eglučių – daugiausiai kirstų, taip pat eglučių bei pušų šakų.

Populiariausios išlieka paprastosios eglutės, bet perkamos ir dygiosios, kalninės ar juodosios pušys, kėniai“, – pasakojo Valstybinės miškų urėdijos Kretingos padalinio vadovas Tomas Zaleckis.

Eglučių vazonuose bent jau kol kas nupirkta nedaug. Didėja ne tik gyvų eglių poreikis, auga ir šakų paklausa – jas žmonės ketina naudoti namams, parduotuvių vitrinoms, įstaigoms puošti, kalėdiniams vainikams pinti ar net patys iš eglės šakų gaminsis Kalėdų eglutę.

Miškininkai džiaugiasi, kad gyvų eglučių neišstūmė dirbtinės – pastarosios gamtai labiau kenkia. Dauguma gyvų eglučių po švenčių panaudojamos namams šildyti.  

Kainos panašios į pernykštes

Šiais metais Kalėdų medelių kainos panašios kaip ir pernai: paprastosios eglutės iš miško, priklausomai nuo rūšies ir dydžio (nuo 0,5 m iki 4 m ir aukštesnės), kainuoja nuo 2 iki 35 eurų, užaugintos plantacijose – nuo 5 iki 40 eurų.

Plantacijose užaugintų sidabrinių eglučių kaina yra nuo 10 iki 100 eurų. Paprastosios pušies kaina, priklausomai nuo aukščio, – nuo 3 iki 35,01 Eur.

Kalėdų medelių vazonuose kainos: eglė paprastoji (0,5–0,7 m) – 7,01 Eur, eglė dygioji (0,5–1,5 m) – 15–20 Eur, kėnis (1,5 m) – 20 eur. 

Gyventojai, norintys namus šventėms pasipuošti eglės šaka, pasigaminti Kalėdų puokštę ar nusipinti Kalėdų vainiką, gali įsigyti eglių ar pušų šakų, kurių kaina svyruoja nuo 0,5 iki 1,5 euro.                

Kaip „Švyturiui“ sakė miško auginimo specialistė Gražina Banienė, pardavimui skirtos eglutės yra auginamos plantacijose. Kirstų eglučių šventiniu laikotarpiu vidutiniškai parduodama apie 7 tūkstančius, vazonuose – apie 200, eglių šakų – apie 700.   

Kretingiškiai namus labiausiai nori puošti paprastomis lietuviškomis eglutėmis, kurių kainos, priklausomai nuo aukščio, yra 7–13 eurų.

Kretingos miškininkų užaugintos Kalėdų eglės vis dažniau džiugina ir latvius – šiemet Liepojai papuošti jie jau išsivežė keturias 6–7 metrų egles.

Pašnekovė priminė, kad, kaip ir pernai, mokėti už eglutes grynaisiais pinigais nebus galima – tik banko kortele. 

Nemokamai eglės šakų į namus bus galima parsinešti gruodžio 19 dieną – vyks tradicinė miškininkų akcija „Parsinešk Kalėdas į savo namus“. Jos tikslas yra skatinti žmones puošti namuose eglės šaką ir taip išsaugoti miške augančią eglaitę.

Praėjusiais metais buvo išdalinta daugiau nei 100 tūkst. eglišakių.

Miškininkai ragina gyventojus nesavivaliauti miške ir nekirsti medelių. Savavališkais kirtimais padaroma didelė žala gamtai, be to, už tokį pažeidimą numatoma administracinė bauda. 

Ilgiau išsilaikys vandenyje ir laistoma

Kad gyva eglutė džiugintų iki pat švenčių ir dar ilgiau, specialistai rekomenduoja parnešus ją dėti ne į smėlį, o pamerkti inde su vandeniu.

Gerai būtų patrumpinti kamieną. Jokiu būdu jos nereikėtų laikyti ant šildomų grindų, statyti prie šildomų prietaisų: radiatorių, židinio.

Kadangi pagrindinė spyglių byrėjimo priežastis yra išdžiūvimas, eglutę patariama bent kartą per savaitę palaistyti, purkšti vandeniu, padrėkinti.   

Eglę su vazonu patariama į šiltą kambarį įnešti palaipsniui – prieš tai palaikyti vėsesnėje patalpoje ar garaže, kad ji dėl temperatūrų skirtumo patirtų kuo mažiau streso.

Lygiai taip pat, norint, kad sulauktų pavasario, reikia daryti ir šventėms pasibaigus. Maždaug balandį, kai žemė atšils, medelį bus galima pasodinti sode ar miške. Iki to laiko eglutės nei laistyti, nei tręšti nereikėtų.

Eglutė prigis, jeigu jos šaknys bus nenukirstos ir nepažeistos.   

Kirstų eglučių, eglučių vazonuose, taip pat eglučių ar pušų šakų medelyne bus galima įsigyti pirmadieniais ir ketvirtadieniais nuo 7 iki 16 valandos, penktadieniais – gruodžio 14 ir 21 d. – nuo 7 iki 17 val., sekmadieniais – gruodžio 8, 15 ir 22 d. – nuo 8 iki 14 val., gruodžio 23 d. – nuo 7 iki 15 val.

Rotušės aikštėje žaliaskarių bus galima nusipirkti penktadieniais nuo 10 iki 17 val., šeštadieniais – nuo 8 iki 14 val. Visą kitą savaitę bei gruodžio 23 d. eglutėmis centre bus prekiaujama nuo 10 iki 15 val.

Laima STONKUVIENĖ

 2,443 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes