Šios Nidos gatvės dalies rekonstrukcija kol kas nenumatyta.

Kretingos rajono savivaldybės sprendimas Nidos gatvės gyventojus padalino į tarybos nario Raimundo Puškoriaus kaimynus ir gyvenančius atokiau. Pastariesiems gresia neapibrėžtą laiką važinėti žvyru, o arčiau politiko gyvenantieji turi dokumentais grįstų vilčių važinėti naujai rekonstruota gatve.


Darbai turėtų prasidėti nuo pirmo numerio
Nidos gatvės gyventojai dviprasmiškai sutiko žinią apie pernai vasarą baigtą gatvės rekonstrukcijos projektą, kuriuo numatyta rekonstruoti ne visą, o tik du trečdalius gatvės nuo 16 numerio pažymėto namo iki paskutinio.
Ši apie 600 metrų ilgio gatvė turi bent kelis vingius ir netgi nedidelį išsišakojimą.
Ties vienu vingiu jos gyventojai ir pasijuto atskirti. Mat į projektą liko neįtraukta keliolika privačių namų, likusių už vingio.
„Mums nesuprantama, kodėl projektas, kuris vadinasi „Nidos g. rekonstrukcija“, į savo apimtį įtraukia tik dalį gatvės. Ir dar tos dalies, kur gyvena savivaldybės tarybos narys R. Puškorius, kiti verslininkai, veikia kelios įmonės.
Jos gale yra stadionas, į kurį atvyksta sportininkai. O mes, paprasti žmonės, turėsime ir toliau važinėti žvyru“, – piktinosi nesuprojektuotos gatvės dalies gyventoja Valerija Žalienė.
Kretingiškės manymu, jeigu jau Savivaldybė kategoriškai apsisprendė suprojektuoti tik dalį gatvės, natūraliai prašytųsi darbų pradžia nuo gatvės pradžios, o ne nuo jos galo.
„Gatvės numeracija prasideda nuo mūsų pusės, o projektas pradėtas nuo galo. Tai yra keista. Manau, kad jeigu jau pradėjo projektuoti, tuomet turėtų visą gatvę iš karto. O darbus paskui gali organizuoti etapais, jeigu lėšų trūksta.
Valdžia kalba, kad viskas yra dėl stadiono. Tačiau į stadioną važiuojančių pro mus irgi netrūksta, nes toji gatvės atšaka pro lentpjūvę yra labai duobėta, todėl pro ten važiuoti daug kas nenori.
Man, žinoma, negaila, kad išasfaltuos aną pusę, bet norisi, kad visa gatvė būtų tvarkinga“, – kalbėjo kitas nesuprojektuotos gatvės atkarpos gyventojas Remigijus Kryžnauskas.


Visai gatvei pritrūko lėšų
Dar viena šios gatvės gyventoja įsitikinusi, kad projektavimas nuo gatvės galo pradėtas būtent dėl R. Puškoriaus gyvenamosios vietos.
„Apskritai, kai jis čia apsigyveno ir tas stadionas atsirado. Juk anksčiau čia laukai tebuvo. Jis rūpinosi tuo stadionu. O dabar pradėjo važinėti futbolo komandos, tad ir gatvę ten šalia tvarko.


O juk mums pakaktų tik asfaltą užpilti – skaldos jau yra užpilta. Manau, kad tai net nebūtų tokie jau dideli pinigai, ypač palyginus su anoje gatvės dalyje numatytais darbais“, – mintimis dalijosi kretingiškė.
Tiesa, ne visi nuskriaustieji gyventojai kaltina minimą tarybos narį.
„Tikrai taip nutiko ne dėl R. Puškoriaus. Jis yra kaimynas kaip kaimynas, geras žmogus. Manau, kad taip padarė dėl stadiono. Valdžia sako, kad nėra lėšų visai gatvei“, – sakė Stasė Zapalienė.


Gyventojai nežinojo ir pavėlavo
Pirmojo raštiško Nidos g. gyventojų kreipimosi su prašymu parengti ir likusios gatvės atkarpos rekonstrukcijos projektą Savivaldybė sulaukė praėjusių metų rugpjūčio viduryje. Deja, kretingiškiai sulaukė atsakymo, kad pavėlavo.
Mat rekonstrukcijos projekto viešasis svarstymas buvo įvykęs jau prieš porą mėnesių – birželio 27 dieną.
Savivaldybės ūkio ir turto valdymo skyriaus vedėja Sigutė Jazbutienė sakė, kad šiame svarstyme nedalyvavo nė vienas minimo rašto pareiškėjas, nors būtent tada turėję galimybę pareikšti savo pasiūlymus.
S. Jazbutienę gyventojai patikinę, kad nežinoję apie organizuotą minimo projekto viešąjį svarstymą.
Kaip paaiškino valstybės tarnautoja, informacija apie viešuosius svarstymus, kaip įprasta tokiais atvejais, skelbiama Savivaldybės tinklapyje.
Tiesa, norint ją surasti, reikia gerai žinoti, kur ieškoti, nes „Naujienų“ skiltyje tokia informacija neskelbiama. Pasirodo, ji talpinama tik Savivaldybės svetainės nuorodoje „Teritorijų planavimas ir statyba“.
Ūkio ir turto valdymo skyriaus vedėja patikino, kad skelbimai apie planuojamą gatvės rekonstrukcijos projektavimą buvę iškabinėti ir mieste.
Vis dėlto net ir birželį atvykę į minimos gatvės projekto viešąjį svarstymą kretingiškiai būtų nieko nepešę. Mat svarstomas buvo būtent jau parengtas gatvės atkarpos rekonstrukcijos projektavimas, o ne visos gatvės projektas.
Dar ankstesniuose valdžios sprendimuose, ar visą gatvę projektuoti, ar tik dalį jos ir kurią, gyventojai nedalyvavo. Tokie svarstymai vyko ir buvo priimti sprendimai dar iki vasaros – rajono Tarybos komitetuose.
„O dabar projektas jau parengtas, jo keisti nebegalima. Nusprendus projektuoti ir kitą gatvęs atkarpą reiktų skelbti naują projektavimo konkurso pirkimą“, – aiškino S. Jazbutienė.


Neskaičiavo, kiek pinigų trūko
Savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojas Povilas Černeckis neslepia susiduriantis su gyventojų nepasitenkinimu: „Skambino ir man, teko kalbėti su žmonėmis. Jis (R. Puškorius) gyvena ten, aišku, gyvena, bet projektas padarytas ne dėl jo“.
UAB „Projektų rengimo centras“ parengtas gatvės projektas Savivaldybei kainavo 16 675 eurus.
Nors P.Černeckis tvirtino, kad nuspręsta projektuoti tik dalį gatvės dėl lėšų stygiaus, tačiau negalėjo atsakyti, kiek gi konkrečiai Savivaldybė sutaupiusi.
Direktorės pavaduotojas pabrėžė, kad negalima tvirtinti, jog sutaupyta būtent trečdalis projektavimui skirtų lėšų. Mat kitoje gatvės dalyje galbūt būtų planuojami kitokie darbai su kitokiomis sąnaudomis.
O sprendimas projektuoti būtent nuo stadiono pusės priimtas dėl čia vykstančio intensyvaus automobilių judėjimo.
Raimundas Puškorius irgi nustebo
R. Puškorius, kurio pavardė nuolat skamba nepatenkintų kretingiškių lūpose, tikino nustebęs ne ką mažiau, kai sužinojo, jog projektuojama ne visa gatvė.
„Tiesą sakant, aš truputį to ir bijojau, kad taip galėjo atsitikti, kad mano gyvenamoji vieta kam nors užklius. Aš pats labai nustebau, sužinojęs, kad ne visa gatvė planuojama asfaltuoti“, – kalbėjo politikas.
Tarybos narys buvo atėjęs į šio projekto viešąjį svarstymą. Priminė ir per tarybos posėdį pasisakęs apie būtinybę projektuoti visą gatvę.
„Dar netyčia taip atsitiko, kad aš gyvenu tame Nidos g. gale, 33 name. Kalbėjau, kad nelogiška palikti dalį gatvės nesutvarkytos, bet P. Černeckis man sakė, kad pinigų daugiau nėra“, – sakė R. Puškorius.
Trečiadienį po pietų Strateginės plėtros taryba svarstys, kokius projektus įtraukti į 2020 metų Savivaldybės darbų sąrašą.
Tarybos pirmininkas meras Antanas Kalnius patvirtino, kad Nidos g. klausimas dėl likusios jos dalies rekonstrukcijos jau įtrauktas į Strateginės plėtros tarybos darbotvarkę.
„Nidos g. minima atkarpa suprojektuota dar praėjusioje kadencijoje. Šiuo atveju mes esame tik vykdytojai“, – atsakė meras.
Vis dėlto A. Kalnius nedalijo didelių lūkesčių Nidos g. gyventojams: „Visi gyventojai turi savo poreikių, o lėšų viskam neužtenka. Vienų prašymus patenkindami, kažkurių kitų poreikius nustumiame tolyn.
Tačiau sprendimą turi priimti visų pirma Strateginės plėtros taryba, o tik paskui – ir visa rajono taryba“.

 1,287 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes