Šiemet Stintų šventės dalyvius linksmino trys kretingiškiai (iš kairės) Nerijus Stasiulis, Simas Končius ir Dovydas Bajoras bei palangiškis Tautvydas Lubys. Organizatorių nuotr.

Tradiciniam žiemos renginiui Palangoje – Stintų šventei – nuo pat jos ištakų savo talentą, laiką ir jėgas atiduoda keli kretingiškiai, sugebėję renginį išpopuliarinti ne tik visoje Lietuvoje, bet ir svečiose šalyse.


Vienas iš pagrindinių šventės iniciatorių, palangiškių laikomas savu, daugybę metų vadovavęs kurorto kultūros centrui ir ėjęs Palangos tarybos nario pareigas, Nerijus Stasiulis iš tiesų gyvena Kretingos rajone, Vydmantuose.
Kartu su Nerijumi šią šventę, ilgainiui kurortą išpopuliarinusią visoje Lietuvoje ir už jos ribų, prieš septyniolika metų „lipdė“ ir dabartinis rajono Tarybos narys Dovydas Bajoras.
„Per pirmą šventę patys stintas kepėm, patys ir valgėm, nes pačioje pradžioje tokios minios žmonių nė iš tolo nesulaukdavome“, – dabar už Lietuvos ribų žinomos šventės ištakas prisimena N. Stasiulis.
Tačiau kretingiškių atkaklumas ilgainiui davė vaisių.
Šį savaitgalį D. Bajoras nuo scenos Palangoje sveikino tolimiausią šventės svečią – net iš New Jersey (Naujojo Džersio) valstijos atvykusį amerikietį. Vyras nebuvo atsitiktinis turistas.
Amerikietis į Lietuvą atvyko specialiai į Stintų šventę. Ilgesniam laikui buvo apsistojęs Kaune, bet savaitgaliui atvyko į Palangą, būtent į šį renginį.
Jeigu Stintų šventė traukia amerikiečius nieko keista, kad ji itin populiari tarp kretingiškių.
Kasmet besirūpinantis šventės scena, apšvietimu ir pasipuošiantis Stintų riterio kostiumu D. Bajoras kur beeinąs – visur mato savo rajono gyventojus.
„Per inkaro laikymo varžybas matau visas kretingiškes ir prisimenu, kuri pernai ar anksčiau kokį prizą laimėjo. Pažįstu jas jau iš veidų.
Net man einant J. Basanavičiaus gatve Kretingos damos klausinėja apie varžybas“, – šypsosi kretingiškis.


Dar vienas iš šiųmetės šventės vedėjų – irgi Kretingos rajono tarybos narys, vydmantiškis Simas Končius.
„Laisvalaikiu vedu renginius, tad pernai mane pasikvietė ir Stintų šventės organizatoriai. Prisidėjau jau ir šiemet“, – sako S. Končius.
Kretingiškių meilę Stintų šventei liudija ir jų dalyvavimas mugėje, ir įvairiuose šventės renginiuose, pradedant stintų žvejojimo, baigiant inkaro laikymo varžybomis.
Pastarojoje rungtyje, kaip pastebėjo D. Bajoras, kasmet sužiba būtent kretingiškės. Pagrindinius apdovanojimus šiemet pelnė irgi Kretingos savivaldybės gyventojos.
Stintų žvejojimo varžybose Kretingai atstovavo vienintelis kretingiškis – trylikametis Parąžės gyventojas Irmantas Narbutas.
Meškerę nuo Jūros tilto užmesti jį pakvietė ilgametis varžybų dalyvis, metais jaunesnis bičiulis iš Palangos, Kipras Saudargas.
„Atominiais“ pasivadinę berniukai sudrebino tiltą savo stiliumi ir be konkurentų nuskynė stilingiausių žvejų titulą.

 1,863 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes