Gediminas Girdvainis. Vilniaus mažojo teatro archyvo nuotr.

Sukūręs beveik 120 vaidmenų, eidamas 77-uosius metus, mirė iš Kretingos kilęs aktorius Gediminas Girdvainis.

Įtariama mirties priežastis – širdies liga

Artimieji teigia, kad apie jo mirtį sužinojo trečiadienį. Jie įtaria, kad aktorius mirė dėl širdies ligos.

Artimieji aktorių rado sodyboje Trakų rajone, kurioje jis pastaruoju metu poilsiavo.

G. Girdvainis gimė 1944 m. sausio 19 d. Kretingoje, 1969 m. baigė Lietuvos konservatoriją, nuo 1994 metų dirbo Vilniaus mažajame teatre, anksčiau yra dirbęs Šiaulių bei Jaunimo teatruose.

Tarp garsiausių aktoriaus vaidmenų kine – 1974 m. Arūno Žebriūno filme „Velnio nuotaka“ atliktas Pinčiuko vaidmuo.

1993 m. Sauliaus Vosyliaus pradėtame kurti seriale „Giminės“ aktorių dar labiau išgarsino geležinkeliečio Jogailos vaidmuo.

„Tikiu, kad jam nusišypsos Viešpats. Tai buvo žmogus – užsispyręs kaip žemaitis, tylus, paslaptingas, nekalbus, mažai kalbus. Jis nenorėjo būti amžinu Pinčiuku arba komišku aktoriumi“, – apie G. Girdvainį sakė Vilniaus mažojo teatro meno vadovas, teatro režisierius Rimas Tuminas.

Apdovanotas Vytauto Didžiojo ordinu

Už ypatingus nuopelnus Lietuvai aktorius 2004 m. apdovanotas Vytauto Didžiojo ordino Karininko kryžiumi, 2007 m. – Vyriausybės kultūros ir meno premija.

G. Girdvainis seniai buvo tapęs aktorinio meistriškumo ir atsakingo požiūrio į profesiją simboliu, pelnęs kritikų pripažinimą ir daugybės žiūrovų meilę. Be to, jis suformavo nešabloniškos charakterinės vaidybos tradiciją, kurią savo naujais darbais teatre ir kine vis atnaujindavo.

Sukūrė beveik 120 vaidmenų

G.Girdvainio kūrybinėje biografijoje – arti 120 vaidmenų teatre, kine ir televizijoje. Naujausias jo darbas Vilniaus mažajame teatre – Vingio vaidmuo Gabrielės Tuminaitės spektaklyje „Marti“. 

75-ojo jubiliejaus proga 2019 m. sausį sveikindamas iškilų aktorių Vilniaus mažojo teatro meno vadovas Rimas Tuminas sakė, kad kiekvienas vaidmuo, kurį kūrė G.Girdvainis, įdomus.

Užuojautą išreiškė šalies vadovai

Trečiadienio valarą artimiesiems ir visai teatro bendruomenei užuojautą išreiškė ir šalies vadovai.

„Netekome ypač talentingo aktoriaus, nuoširdaus, atviro ir drąsaus žmogaus. Gedimino Girdvainio sukurti vaidmenys visada išliks reikšminga Lietuvos teatro ir kino istorijos dalimi“, – sakė prezidentas Gitanas Nausėda.

„Lietuvos kultūra neteko išskirtinio talento aktoriaus, kuris sukūrė įsimintinų vaidmenų teatro scenose, kino filmuose. Jo darbai yra įvertinti įvairiais apdovanojimais, už didelius nuopelnus skirta Vyriausybės kultūros ir meno premija“, – rašoma Vyriausybės vadovo Sauliaus Skvernelio užuojautoje.

 4,894 peržiūrų (-a)

92% LikesVS
8% Dislikes