Vasarai prasidėjus karteniškiai susirinko į rašytojai Žemaitei skirtą literatūrinę popietę. Organizatorių nuotr.

Saulėtą pirmosios birželio savaitės dieną karteniškiai po karantino suvaržymų galėjo lauke prie Kartenos kultūros namų dalyvauti literatūrinėje – muzikinėje popietėje „Ir liūdnos buvo godos vakarykštės“, pakviesti Kartenos kultūros skyriaus vedėjos Janinos Vaičekauskienės ir bibliotekininkės Zinaidos Viršilienės.

Skirta rašytojai Žemaitei

Popietė buvo skirta rašytojos Julijos Žymantienės-Žemaitės 175-osioms gimimo metinėms paminėti.

Kartenos bibliotekoje buvo eksponuojama spaudinių paroda „Garsioji žemaičių rašytoja“. Karteniškiai turėjo galimybę susipažinti su rašytojos Žemaitės knygomis, jos autobiografija, rašytojų-kritų knygomis apie ją.

Bibliotekininkė Zinaida Viršilienė karteniškiams priminė rašytojos gyvenimą ir kūrybą. Kalbėdama paminėjo, kad visos tautos brangina savo šviesuolius, tad ir mes turime prisiminti savo Lietuvos rašytojus, daugiau skaityti jų kūrybą. Kadaise net kolūkis buvo pavadintas rašytojos Žemaitės vardu!

Prisiminė rašytojos stiprybę

Susirinkusieji su malonumu susirinkusieji klausėsi apie rašytojos sunkų gyvenimą, kokia ji buvusi  stipri ir kaip gebėjo nugalėti sunkumus, parašė daug apsakymų, apysakų, pjesių, straipsnių, laiškų.

Bibliotekos skaitytojos Kazimiera Daukantienė perskaitė rašytojos Julijos rašytą laišką kritikui Povilui Višinskiui, o Elena Narvydienė – gražų rašytojos Juditos Vaičiūnaitės eilėraštį „Žemaitė“.

Plojo kaimo teatro aktoriams

Karteniškiai plojo Kartenos kaimo teatro aktoriams Antanui Sungailai, Zenonui Jurgėlai, Elenai Narvydienei ir režisierei Martynai Žąsytienei, kurie suvaidino ištrauką iš rašytojos Žemaitės dramos „Trys mylimos“.

Popietėje buvo klausomasi Kartenos kultūros skyriaus postfolkloro grupės „Vo tep“, vadovaujamos  Rimanto Varkojaus, atliekamų kūrinių.

Netikėtai popietėje sudalyvavo ir iš Amerikos į Lietuvą poilsiauti atvykęs Algis Kaunelis su Patricija.

Karteniškiai linksmai ir turiningai praleido popietę po sunkių karantino dienų.

Elena Narvydienė

 3,454 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes