Gal net šimtmetį skaičiuojanti liepa šalia esančio namo gyventojams užstoja šviesą.

Kai Kretingos gatvėse augantys medžiai pradeda trukdyti kloti šaligatvius, leidimai juos kirsti atsiranda akimirksniu. Tačiau kai nukirsti vieną medį paprašo gyventojai, atsiranda priežasčių, neleidžiančių to padaryti. Nekreipiama dėmesio net ir į tai, jog senas medis gali būti pavojingas pastatams ar žmonėms.

Sulaukti pritarimo nepavyksta

Daugiau nei dešimtmetį Vytauto gatvėje Kretingoje gyvenantys Rasa ir Darius Pranckai bergždžiai beldžiasi į valdininkų kabinetų duris, prašydami nukirsti šalia jų namų augančią seną liepą. Gaudami vis tą patį atsakymą, jog medis esąs sveikas ir, valdininkų nuomone, nekelia jokio pavojaus, niekam netrukdo, todėl jo kirsti negalima, žmonės nusprendė socialinių tinklų pagalba kreiptis į Kretingos rajono merą Antaną Kalnių.

Jie tikisi, jog galbūt tokiu būdu pavyks atkreipti valdžios dėmesį į jų bėdas.

„Dėl šalia mūsų namo augančios senos liepos prirašėme krūvą raštų miesto seniūnijai, tačiau niekas mūsų nesiklauso. Sakoma, jog medis yra sveikas ir niekam netrukdo“, – apie savo bėdas „Švyturiui“ pasakojo R. Pranckuvienė.

„Tačiau iš tikrųjų yra kitaip. Mūsų langai yra šiaurinėje pusėje, todėl gauna mažiau šviesos, o liepa ją dar labiau užstoja. Bet blogiausia, kad pučiant stipresniam vėjui baisu ir į kiemą išeiti – nuo liepos krenta pakankamai storos nulūžusios šakos. Namo stogas pasidengęs kažkokia lipnia mase, nuolat lapai užkemša lietvamzdžius. Be to, juk niekas negali pasakyti, kada medis užgrius ant namo“, – kalbėjo kretingiškė.

Komisijos verdiktas – negalima

Kretingos miesto seniūnė Gintarė Liobikienė patvirtino apie gautą prašymą nugenėti arba nukirsti liepą Vytauto gatvėje. Tačiau, anot jos, Želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisija nusprendusi, jog medžio kirsti negalima, nes jis esąs sveikas ir jokio pavojaus nekelia.

Vytauto gatvėje auga ir daugiau senų medžių, tačiau jie niekam netrukdo.

„Buvau nuvažiavusi prie to medžio. Akivaizdžiai matyti, kad jis niekam netrukdo – laja pakelta pakankamai aukštai, apačioje šakos nugenėtos. Nenugenėtos liepos atrodo lyg krūmas, o čia viskas gerai. Nelabai suprantamas žmonių noras kirsti medį. Mes stengiamės juos išsaugoti. Be to, komisija nedavė leidimo kirsti liepą“, – teigė seniūnė G. Liobikienė.

Pasak seniūnės, nepaisyti iš penkių narių susidedančios Želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisijos sprendimo seniūnija negali. Juo labiau, jog komisijos sprendimas buvo vienbalsis. Taip pat esą negauta jokio nusiskundimo ir iš elektros energijos tiekėjų, kad medis galėtų nutraukti elektros laidus.

Želdynų ir želdinių apsaugos ir priežiūros komisijos pirmininkė Lina Rimkuvienė „Švyturiui“ patvirtino, jog klausimas dėl liepos kirtimo Vytauto gatvėje buvo svarstomas. Visi komisijos nariai nutarė, jog medžio kirsti negalima, reikia jį išsaugoti.

„Medžiai gali būti kertami tada, jei jie kelia pavojų, trukdo kokiems nors darbams arba yra seni ir nesveiki. Ši liepa yra sveika, todėl jos kirsti negalima“, – sakė L. Rimkuvienė.

Pasak komisijos pirmininkės, kad medis sveikas, nusprendęs vienas iš komisijos narių Kretingos aplinkosaugininkų vadovas Ričardas Kašėta. Tačiau kokiu būdu jis tikrino medžio sveikatą, L. Rimkuvienė sakė nežinanti.

Būti liepai ar nebūti?

Pats R. Kašėta tikino neprisimenantis Vytauto gatvėje augančios liepos. Be to, jis nesąs įpareigotas atsakyti į klausimus visos komisijos vardu – už tai atsakinga komisijos pirmininkė.

„Yra nustatyti atitinkami kriterijai, pagal kuriuos sprendžiama, galima kirsti medį ar ne“ – sakė R. Kašėta, primindamas, jog medžius reikia saugoti.

Kita vertus, ar tikrai gal net šimtmetį augančią liepą reikia kirsti?

Aplinkosaugininko teigimu, medžiai kertami tais atvejais, kai jų šaknys kenkia pastato pamatams, yra per arti statinių, pavojingai pasvirę bei dar dėl kitokių priežasčių, bet ne dėl lūžtančių šakų ar krentančių lapų.

Rasti aukso vidurį sunku

Kirsti liepos neleistų ir Vytauto gatvėje sutikta praeivė. Pasak jos, akivaizdu, kad medis nekenkia nei namui, nei kam nors kitam, nes yra atokiai nuo statinio sienos.

„Nuo visų medžių krenta šakos ar lapai. Tik reikia netingėti apsišluoti. Ir taip jau daug medžių Kretingoje nebėra, vis daugiau atsiranda betono. Todėl reikia saugoti kiekvieną medį. Šita liepa auga jau daug metų, yra graži, puošia gatvę. Juk daugumai šalia augantys kiti medžiai netrukdo. Kas būtų, jei kiekvienas užsinorėjęs pradėtų kirsti tokius medžius?“ – kalbėjo moteris.

Pasak R. Kašėtos, kalbant apie medžių kirtimus visada išsiskiria dvi nuomonės. Vieni už kirtimą, kiti – prieš. Todėl surasti viduriuką, kad visi būtų patenkinti, esą labai sunku.

 15,063 peržiūrų (-a)

63% LikesVS
37% Dislikes