Šį rytą Palangos tilte iškabintos Lietuvos ir istorinės Baltarusijos vėliavos. Tai – ne puošmena, tai – solidarumo už laisvę kovojančiais kaimynais.

Palanga dviem iniciatyvomis išreiškia solidarumą už laisvę ir gyvenimą be diktatūros kovojantiems mūsų broliams baltarusiams. Prieš kelias dienas istorinėmis Baltarusijos vėliavos spalvomis balta ir raudona nušvito Koncertų salė, o šį rytą Palangos tiltą papuošė Lietuvos ir Baltarusijos istorinės vėliavos.

Ar reikia tokio ženklo Kretingoje?

“Tai – solidarumo su mūsų kaimynais, kovojančiais už demokratiją, ženklas”, – savo socialiniame tinkle rašo kurorto vadovas Šarūnas Vaitkus. Palanga istorines Baltarusijos vėliavas užsakė Kaune, jos buvo pasiūtos per vieną naktį ir jau šįryt papuošė Palangos tiltą.

“Džiaugiuosi, kad palangiškiai pritarė pasiūlytai Baltarusijos palaikymo idėjai. Visi juk puikiai žinome, kaip skaudžiai ir kiek brangiai gali kainuoti demokratijos siekis, taip pat – koks svarbus tokiu nelengvu metu yra kaimynų palaikymas”, – rašo Š. Vaitkus.

Ar reikia panašios ar kitokios palaikymo baltarusiams iniciatyvos Kretingoje ir Kretingos rajone? O gal jau yra? Dalinkitės mintimis.

Baltarusija pradėjo kovą už laisvę nuo sekmadienio

Palangos koncertų salė istorinėmis Baltarusijos vėliavos spalvomis nušvito jau prieš kelias dienas.

Baltarusijoje nuo sekmadienio vyksta taikūs gyventojų protestai, kai šalyje buvo paskelbta, jog šalies prezidentu šeštą kartą iš eilės perrinktas Aliaksandras Lukašenka. Taikūs gyventojai pareigūnų žiauriai malšinami, pažeidinėjant žmogaus teises.

Prieš taikiai protestuojančius gyventojus ir netgi ne protestuojančius praeivius, medikus, žurnalistus Baltarusijos pareigūnai naudoja jėgą. AFP/„Scanpix“ nuotr.

Į gatves išėję baltarusiai nepripažįsta rinkimų rezultatų, tvirdindami, kad rinkimuose nugalėjo opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja, šiuo metu esanti Lietuvoje. S. Cichanockaja į Lietuvą atvyko pirmadienio naktį.

Pareigūnai mėto garsines granatas, muša protestuotojus, masiškai juos sulaiko. Pranešama, kad nuo protestų pradžios buvo sulaikyta apie 9,7 tūkst. žmonių, dalis jų jau buvo paleisti, šimtai protestuotojų – sužeisti. Paleisti gyventojai pasakoja apie iš pareigūnų patirtą pažeminimą, rodo ant kūno likusias mėlynių bei kitokių sužalojimų žymes.

Baltarusijos pareigūnai muša ne tik vyrus, bet ir moteris, paauglius.

A.Lukašenkai lojali Centrinė rinkimų komisija (CRK) penktadienį paskelbė, esą dabartinis Baltarusijos vadovas per praėjusios savaitės balsavimą gavo 80,1 proc. balsų, o jo varžovė opozicijos kandidatė S. Cichanouskaja – 10,12 procento.

 

 

 

 9,841 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes