Vandentiekio tinklai buvo pakloti 1,7-2,7 m gylyje, buitinių nuotekų tinklai – 2,0-6,0 m gylyje. Ligitos Sinušienės nuotr.

Rekonstruojant Vilniaus gatvę teko keisti ir požemines komunikacijas. Nors centralizuoto vandentiekio bei nuotekų surinkimo tinklų remontas kainavo virš 300 tūkst. eurų, tačiau bendrovė „Kretingos vandenys“ vandens tarifų keisti nežada.

ES reikalauja centralizuotų tinklų plėtros
Rekonstruojant Vilniaus gatvę užsakovas ir rangovai buvo suinteresuoti keisti požemines komunikacijas, kad paklojus naujas gatvės ir šaligatvių dangas kitą dieną nereikėtų jų ardyti ir užsiimti žemės darbais remontuojant senas komunikacijas. Viena svarbiausių ir daugiausia darbų bei lėšų reikalaujanti požeminė komunikacija – vandentiekio ir nuotekų tinklai.
Gegužės mėnesį „Kretingos vandenys“ kreipėsi į Vilniaus gatvės gyventojus ir įmones, ragindami kuo skubiau prisijungti prie centralizuotų vandentiekio tinklų arba norinčius atsinaujinti senos statybos vandentiekio ir/ar nuotekų tinklus. Žmonės buvo informuoti, kad užbaigus Vilniaus gatvės rekonstrukciją, pagal Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimą, asfalto dangą draudžiama ardyti 5 metus po jos įrengimo arba atnaujinimo.
Dalis žmonių iki šiol kažkodėl skeptiškai žiūri į galimybę jungtis prie centralizuotų vandentiekio tinklų, savo abejingumui pateisinti rasdami įvairiausių argumentų. Dėl to Europos Sąjungos (ES) institucijos Lietuvai grasina milžiniškomis baudomis, nes vandentiekio ir nuotekų tinklų statybai naudojamos ES fondų lėšos. Būtina jų panaudojimo sąlyga – kad kuo daugiau gyventojų naudotųsi sukurtais centralizuotais tinklais, saugotų ir tausotų aplinką. Iki šiol šalyje naujai sukurtų centralizuotų vandentiekio ir nuotekų sistemų panaudojimas buvo toli gražu ne toks, kaip planuota. O kaip pasielgė kretingiškiai?

Ketaus vamzdynus pakeitė ilgaamžiais
Bendrovės „Kretingos vandenys“ direktorius Tomas Jurgutis teigė, kad Kretingos Vilniaus gatvės gyventojai palankiai atsiliepė į raginimą atnaujinti požemines komunikacijas arba tapti centralizuotų tinklų vartotojais.
„Esu patenkintas, kad žmonės suprato ir geranoriškai atsiliepė į mūsų raginimą. Kai atkasėme senuosius tinklus, pamatėme seną vandentiekio vamzdyną, aprūdijusius ketaus vamzdžius, kuriems ne mažiau kaip penkiasdešimt metų. Ne vienoje vietoje senieji metaliniai vamzdžiai jau laikėsi „ant garbės žodžio“, – kalbėjo T. Jurgutis.
Naujieji vandentiekio vamzdžiai gaminami iš specialaus polietileno lydinio, yra nepalyginamai higieniškesni, ilgaamžiai.

Sutaupys bent penktadalį išlaidų
Senieji vandentiekio ir buitinių nuotekų tinklai buvo pastatyti dar 1967 metais. Vandentiekio tinklai buvo pakloti 1,7-2,7 m gylyje, buitinių nuotekų tinklai – 2,0-6,0 m gylyje.
Savo vamzdynus atnaujino arba persijungė 8 namai, prisijungė ir 4 nauji centralizuotų vandentiekio ir nuotekų tinklų vartotojai.
„Kretingos vandenys“ vandentiekio ir nuotekų tinklus Vilniaus gatvėje pakeitė nuo pat Kretingos muziejaus iki Birutės gatvės, iš viso atnaujino 7 atšakas į gretimas gatves, paklojo apie 1040 m vandentiekio tinklų ir 268 m buitinių nuotekų tinklų.
Po tinklų atnaujinimo tikimasi sutaupyti bent 20 proc. išlaidų. Būtent tiek procentų vandens nuostolių per metus įmonė patirdavo dėl avarinės vandentiekio tinklų būklės.
Pasak bendrovės direktoriaus, Vilniaus gatvės centralizuoto vandentiekio ir nuotekų surinkimo tinklų remontas kainuos virš 300 tūkst. eurų. Visos remontui skirtos lėšos – „Kretingos vandenų“ pinigai.
T. Jurgutis kalbėjo, kad šios lėšos buvo laikinai paimtos iš kitų planuotų eksploatuojamų reikalaujančio remonto objektų, nes vamzdynai nuolat reikalauja priežiūros.

Į miesto ir rajono tinklus investuos dar 2 mln. Eur
Artimiausioje ateityje bus įgyvendinamas dar vienas stambesnis projektas – Kalvos g. Kretingos m. gyventojų prijungimas prie centralizuotų nuotekų tinklų. Tai bus finansuojama iš Lietuvos aplinkos investicijų fondo programos lėšų vandenų, oro apsaugos ir oro apsaugos prevenciniams projektams. Šio investicinio projekto vertė 371 tūkst. Eur.
Šiuo metu baigiami įgyvendinti 1,7 mln. Eur vertės centralizuotų vandentiekio ir buitinių nuotekų tinklų statybos ir rekonstrukcijos projektai Kurmaičiuose ir Padvariuose.
Pateikus skaičiavimus Valstybinei energetikos reguliavimo tarybai, bus svarstoma dėl kainų vandens ir nuotekų tvarkymo pasikeitimo Kretingos rajono vartotojams. Numatoma, kad tarifas gali keistis 2022 m. pradžioje.
„Kretingos vandenys“ šiuo metu aptarnauja gyventojus 47 rajono vietovėse.

 14,052 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes