Kretingiškiai, priešingai ne visa Lietuva, socialinėmis pašalpomis nepiktnaudžiauja. Asociatyvi nuotr.

Plačiai nuskambėjus žiniai, kad daugybė lietuvaičių beveik piktybiškai naudojasi supaprastinta socialinių pašalpų gavimo tvarka ir neina dirbti, pasidomėjome, ar tuo naudojasi ir Kretingos rajono gyventojai.

Pasikeitę reikalavimai
Dėl pandemijos Vyriausybė supaprastino ir keitė kai kuriuos reikalavimus socialinei pašalpai gauti. Neilgai trukus pasirodė žinių su skaičiais ir faktais, kad Lietuvoje daug žmonių mieliau naudojasi lengvesnėmis galimybėmis gauti socialinę pašalpą nei eiti dirbti. Fiksuoti ir keisti neatitikimai tarp laisvų darbo vietų ir nedarbo didėjimo.

Nuo birželio 1 dienos pašalpą galima gauti, jei žmogui tenkančios vidutinės pajamos per mėnesį neviršija 137,5 euro. Apskaičiuojant vidutines pajamas nepriskaitomi vaiko pinigai ir 20-40 procentų darbo užmokesčio (priklausomai nuo šeimos sudėties ir vaikų skaičiaus), neįskaičiuojama ir 20-40 proc. bedarbiams mokamos nedarbo ar laikinos darbo paieškos išmokos.
Į vertinamas pajamas taip pat neįskaičiuojama 200 eurų vienkartinė išmoka, kurią rugpjūtį gavo pensininkai ir žmonės su negalia. Tokie Vyriausybės sprendimai sudarė sąlygas daugiau žmonių gauti paramą.

Nevertinamas turtas
Dar viena naujovė, praplėtusi piniginę socialinę paramą galinčių gauti žmonių ratą – 6 mėnesius po ekstremalios situacijos ir karantino pabaigos nebus vertinamas besikreipiančiojo turtas. Iki šiol galiojo tvarka, kad jei asmuo turi turto, kurio kiekis viršija nustatytą ribą, parama jam galėjo nepriklausyti.
Pasibaigus šiems 6 mėnesiams, įsigalios nuolatinė nuostata, pagal kurią turtas 3 mėnesius nebus vertinamas tiems žmonėms, kurie dėl socialinės pašalpos kreipiasi pirmą kartą arba praėjus 2 metams nuo paskutinio paramos gavimo. Taip siekiama greičiau ir efektyviau padėti su finansiniais iššūkiais susidūrusiems gyventojams.

Gaunančių pašalpą Kretingoje net sumažėjo

Kretingos rajono savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Danutė Blagnienė teigė, kad kretingiškiai akivaizdžiai nepiktnaudžiauja socialinėmis pašalpomis. Metų pradžioje socialines pašalpas gavo 659 rajono gyventojai, o rugpjūtį – 551.
Pasak D. Blagnienės, nuo birželio socialinės pašalpos padidėjo. Kokią pašalpą kiekvienu konkrečiu atveju gaus asmuo ar šeima, priklauso nuo gaunamų pajamų, šeimos sudėties ir pritaikomo valstybės remiamų pajamų dydžio.
Vieniems gyvenantiems asmenims socialinės pašalpos dydis keisis kas pusę metų: iš pradžių gaus daugiau, vėliau – mažiau. Taip skatinama, kad asmuo ilgainiui imtųsi iniciatyvos ir pajamas užsidirbtų pats.
Kai kartu gyvena daugiau nei vienas asmuo, pašalpa visais mėnesiais bus tokio pat dydžio.

 27,104 peržiūrų (-a)

0% LikesVS
100% Dislikes