Rugsėjo 23 d. vydmantiškiai ir svečiai rinkosi į šventinę popietę „Sustabdytos akimirkos“, skirtą paminėti Vydmantų bibliotekos 70-mečiui.

Kretingos rajono laikraščio „Žemaičių tiesa“ 1950 metų gruodžio 14 d. numeryje išspausdintame V.Subačiaus straipsnyje „Ilgai negęsta žiburys…“ rašoma apie pirmąją Vydmantų bibliotekos vedėją Aleksandrą Ubytę. Vydmantuose klubas-skaitykla įkurtas 1950 metų vasario mėnesį tuometinio Juliaus Janonio kolūkio raštinės patalpose.

Kretingos rajono laikraščio „Žemaičių tiesa“ 1950 metų gruodžio 14 d. numeryje išspausdintame V.Subačiaus straipsnyje „Ilgai negęsta žiburys…“ rašoma apie pirmąją Vydmantų bibliotekos vedėją Aleksandrą Ubytę. Vydmantuose klubas-skaitykla įkurtas 1950 metų vasario mėnesį tuometinio Juliaus Janonio kolūkio raštinės patalpose. Gaunamų ir išduodamų spaudinių apskaitos dokumentų nėra išlikę, skaitytojų pavardes ir išduodamų knygų pavadinimus darbuotoja pasižymėdavo paprastame sąsiuvinyje. Laikraščius ir žurnalus lankytojai skaitydavo vietoje. Vedėja A. Ubytė vesdavo pokalbius, paskaitas, garsinius naujos spaudos skaitymus. Susirinkusieji klubo-skaityklos patalpose galėjo pažaisti šaškėmis, šachmatais, jaunimas dainuodavo, šokdavo, žaisdavo liaudies žaidimus.

Per 70 metų biblioteka „kraustėsi“ tik du kartus, bet ne vieną kartą keitėsi pavaldumas ir pavadinimas. Dabar vadinasi Kretingos rajono savivaldybės M.Valančiaus viešosios bibliotekos Vydmantų filialas. Iki 1982 metų pasikeitė 13 darbuotojų.

Nuo 1957 iki 1962 metų Vydmantų bibliotekai vadovavo Stanislava Petraitienė, buvusi dabartinio Kretingos rajono „Švyturio“ laikraščio ilgametė redaktorė.

1982 metais gruodžio mėnesį iš darbo išėjus Onutei Stropuvienei pradėjo dirbti Romutė Girskienė, kuri tebedirba iki šiol.

Nuo 1986 iki 2017 antrąja bibliotekininke dirbo Eugenija Zagorskienė, vėliau ją pakeitė Milda Rogačiovienė.

2003 metų rudenį įsikėlus į patalpas, kurios yra buvusioje pradinėje mokykloje, biblioteka tapo šiuolaikiška, naujausiomis technologijomis aprūpinta įstaiga. F

ilialas aptarnauja Vydmantų, Pryšmančių, Liepynės, Kiauleikių, Vilimiškės ir Parąžės kaimų gyventojus. Nuo 2011 metų dirbama su visoje Lietuvoje vieninga skaitytojų aptarnavimo sistema, todėl filialo paslaugomis naudojasi ir vartotojai iš viso Kretingos rajono, Palangos, Klaipėdos bei kitų miestų.

Per pastaruosius penkerius metus aptarnaujamame regione nežymiai svyruoja gyventojų skaičius – šiais metais jų registruota beveik 2500.

Filiale kasmet sutelkiama apie 515 vartotojų, iš jų vaikų – 125-130, bendras apsilankymų skaičius – 8200-8500, maždaug pusė yra vaikai iki 14 metų.

Kasmet į namus ir naudotis vietoje išduodama 18500-19000 spaudinių – knygų, žurnalų, laikraščių.

Prie kompiuterių daugiausia laiko leidžia vaikai, per metus apsilanko apie 780, iš jų – 600-620 yra vaikai.

Per metus organizuojami 80-85 renginiai, vaikams skirti 45-50. Tai literatūrinės ir šventinės popietės, susitikimai, įvairios parodos ir jų pristatymai, edukaciniai užsiėmimai vaikams ir vyresniųjų klasių moksleiviams, suaugusiems, organizuojamos įvairios išvykos.

Per penkerius metus Vydmantų filiale parengti ir įgyvendinti Kretingos rajono savivaldybės patvirtinti bei finansuoti šie projektai: „Žydintis poezijos pavasaris“, „Paukščiais pakylantys žodžiai lietuviški“, „Su Lietuvos vardu“, „Gerais darbais Tėvynę puošiam“, „Su meile Žemaitijai“, šiemet vykdomas Tautodailės metams skirtas projektas „Paženklinti kūryba“.

Jubiliejinis Vydmantų filialo renginys „Sustabdytos akimirkos“ yra Kretingos M.Valančiaus viešosios bibliotekos parengto projekto „Stabtelėjimai“ dalis.

Bibliotekos darbo pagrindas – lankytojų aptarnavimas, skaitymo populiarinimas, todėl bet kokio pobūdžio ar tematikos renginiai remiasi literatūra, rašytojais, kūryba, skaitymu.

Biblioteka glaudžiai bendradarbiauja su prieš trejus metus įsteigta Vydmantų seniūnija, bendruomenės centru, kultūros namų, gimnazijos, vaikų lopšelio-darželio „Pasagėlė“ kolektyvais, Vydmantų parapijos aktyvu.

Džiugina kūrybinė draugystė su Kretingos kultūros centro vaikų ir jaunimo folkloro grupe „Kitep“, vadovaujama Vitalijos Valeikienės, taip pat ne sykį Vydmantų bibliotekoje pristačiusia savo naujas programas, Palangos muzikos mokyklos folkloro grupe „Ruzgelė“, kurios vadovė Jurgita Petkutė-Marcinkienė bei Vydmantų kultūros namų saviveiklininkais.

Kiekvienais metais spalvingomis popieriaus dekoracijomis bibliotekos patalpas papuošia edukaciniuose užsiėmimuose dalyvaujančios Vydmantų gimnazijos vyresniųjų klasių moksleivės. Organizuojant renginius noriai padeda savanorės – buvusi darbuotoja Eugenija Zagorskienė ir mokytoja Julija Paulauskienė, parengusi ne vieną literatūrinę programą ir filialo jubiliejaus šventę pradėjusi mintimis apie skaitantį žmogų ir knygą.

Filialo darbuotojos džiaugiasi knygą mylinčiomis šeimomis, ne vienoje jų skaito net trijų kartų atstovai, jaunose šeimose skaityti pratinami vaikai, tai Šileikų, Bruzdeilinų, Mackevičių, Noreikų, Urbų, Ilgaudų, Raišių ir kitos šeimos.

Puikūs skaitytojai ir renginių lankytojai yra vyresnio ir garbaus amžiaus žmonės, bet ypatingos pagarbos nusipelno nuo pirmos klubo-skaityklos įkūrimo dienos tebeskaitanti Zita Vaitkuvienė, puikiai prisimenanti, kaip atrodė, dirbo ir keitėsi biblioteka visus septyniasdešimt metų.

Kretingos rajono savivaldybės M.Valančiaus viešosios bibliotekos direktorė Birutė Karčauskienė aktyviausiems skaitytojams įteikė padėkas ir su garbingu jubiliejumi pasveikino filialo darbuotojas, šventės dalyvius bei visus, kam yra svarbi ir reikalinga Vydmantų biblioteka.

Sėkmingo darbo ir neblėstančios meilės knygai linkėjo Kretingos rajono savivaldybės mero pavaduotojas Dangiras Samalius, Vydmantų seniūnas Rimvydas Šakinis, Vydmantų gimnazijos direktorė Rasa Stonkuvienė, bibliotekininkė Birutė Trakimienė, Rūdaičių ir Kurmaičių filialų darbuotojos Laima Kalniuvienė ir Rimanta Žilinskienė ir kiti skaitytojai.

Bibliotekininkė Milda Rogačiovienė demonstravo filialo veiklą iliustruojančias skaidres, nuotoliniu būdu biblioteką su gražiu jubiliejum sveikino ir sėkmingos tolimesnės veiklos linkėjo Vydmantų Jono Krikštytojo parapijos klebonas Karolis Petravičius, Kretingos rajono savivaldybės tarybos narys, Vydmantų bendruomenės centro vadovas Simas Končius, skaitytoja Ligita Stroputė. Susirinkusiems koncertavo bardų grupė „Jonas Baltokas ir JieDu“.
Romutė GIRSKIENĖ
Vydmantų filialo vyresnioji bibliotekininkė

 

 115,266 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes