Ruginei duona iškepti net ir didžiausioje kepykloje su robotizuota įranga reikalingos žmogaus rankos.

Kompiuteriai, internetas ir inovatyvios technologijos neatpažįstamai pakeitė mūsų kasdienybę, tačiau tam tikros tradicijos išlieka. Viena tokių – ruginės duonos kepimas. Tai yra vienas iš tų gana konservatyvių gaminių, kurių laikas nesugebėjo labai pakeisti ir tradicinė duona modernizacijos eroje išlieka tokia pat, kokią kepdavo mūsų močiutės, sako Snieguolė Šoblinskienė, vienos įmonės produktų kūrimo vadovė.

Vien robotų nepakanka

„Pamenu, kaip mano močiutė ant ližės dėdavo ajerus, ant jų guldydavo nuglostytą duonos kepalą, jį peržegnodavo ir šaudavo į krosnį. Žinoma, dabar duonos kepykloje romantikos mažiau, nes čia veikia modernūs, šiuolaikiški dideli įrenginiai, o ir galimybės kiekvieną kepalą paglostyti nėra, – pasakoja S. Šoblinskienė. – Tačiau tradicinė ruginė duona kepama tradiciniu būdu ir sudėtis jos nekinta. Raugas, plikinys, druska, vanduo, ruginiai miltai ir kmynai kaip buvo, taip ir lieka pagrindinė žaliava.“

Tradicinė ruginė duona kepama tradiciniu būdu. Tai yra, atskirai iš miltų ir vandens paruoštas raugas rauginamas. Iš miltų ir karšto vandens užmaišomas plikinys. Tik tada sumaišius raugą, plikinį bei sudėjus kitas žaliavas maišoma ir brandinama tešla.

Net ir moderniuose cechuose neapsieinama be žmogaus rankų.

Visas technologinis procesas užtrunka apie 32 valandas. Ir nors kepyklos įranga yra itin moderni, procesai robotizuojami ir naudojamos aukštosios technologijos, be žmogaus duonos iškepti neįmanoma.

Nenutrūkstantis procesas ir gausus specialistų būrys

„Duonos kepykloje darbas vyksta kasdien, 24 valandas per parą. Gamybos sustabdyti negalima, nes  raugus reikia pamaitinti, išsaugoti, atnaujinti, kad jie neišsigimtų. Ir per visą procesą reikia žmonių, specialistų įsitraukimo įrangai prižiūrėti ir valdyti“, – paaiškina bendrovės ekspertė.

Be specialistų, kurie nagrinėja grūdų savybes, pačioje kepykloje vienoje pamainoje sukasi darbuotojai nuo marketingo skyriaus iki prižiūrinčiųjų įrangą ar plaunančiųjų kubilus.

Pirmiausia marketingo specialistai išsiaiškina, ko vartotojai nori. Tada jie pateikia produkto vystymo specialistams aprašus, koks produktas turėtų būti.

Produkto vystymo specialistai sukuria pirmuosius pavyzdžius ir kai išgrynina geriausiais skonines savybes, duona pradedama kepti ir siūloma vartotojams.

Sveikesnių produktų atradimui – ilgamečiai tyrimai

Pastebimas ir skirtingo malimo, skirtingo rupumo miltų poreikis, kad grūdas būtų kuo mažiau pažeistas. Visai nevalytas grūdas sumaltas su visa ląsteliena ir tampa puikiu sveikatingumo skaidulų šaltinu. Be to, skirtingo malimo miltai leidžia produktų kūrėjams varijuoti per skirtingas receptūras, per skirtingas skonines savybes. Taip atsiranda gera galimybė, kaip vartotojai, rinkdamiesi kasdienę duoną, galėtų pereiti prie sveikesnių pasirinkimų.

 8,585 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes