Šiandien sukanka lygiai 70 metų, kaip 1950 m. spalio 26 d. Kurmaičių kaime gimė tautodailininkas, skulptorius Steponas Žiubrys. Taip pat šiandien gimtadienį švenčia Kretingos rajono galva – meras Antanas Kalnius. 

Steponas Žiubrys
Steponas Žiubrys

Steponas mokėsi Šilutės profesinėje mokykloje, įgijo elektriko specialybę.

Nuo mažumės mėgo rankdarbius, jau vaikystėje tapė paveikslus, pasiūdavo sesėms lėles. Drožėjo kūrybinio kelio pradžia – nuo tėvo prašymas išdrožt pypkę. Taip atsirado visas pypkių komplektas su mediniu padėklu. Jau tuomet Steponą Žiubrį medis ir drožyba visam laikui paviliojo. Pradžioje tai buvo tik pomėgis, o vėliau tapo ir širdžiai labai malonus darbas.

Kūrybinė biografija prasidėjo 1975 m. Parodose dalyvavo nuo 1978 m.

2000-aisiais Kretingos muziejuje surengė personalinę parodą.

Dirbo „Laisvės“ fabrike elektriku, pameistriu. Drožė naktimis, negailėdamas savęs.

Nuo 1980-ųjų, kai du medžio darbai – kaukė ir skulptūra „Žvejai“ – papuolė į respublikinę parodą, S. Žiubrys tapo Lietuvos tautodailininkų sąjungos nariu, jam suteiktas liaudies meistro vardas.

Menininkas yra išdrožęs daugybę darbų: pypkių, žvakidžių, kaukių, kryžių, rūpintojėlių, angelų, šventųjų ir kitokių skulptūrų, bareljefų ir koplytstulpių. Darbai pasklidę ne tik Lietuvoje.

Skulptūra „Pasaka“ puošia to paties pavadinimo darželio-mokyklos kiemą, Rūdaičių darželio 3 metrų dydžio medinis „Dėdė Martynas“ į savo glėbį gali susodinti net kelis vaikučius, skulptūra „Eglė – žalčių karalienė“ papuošė Baltijos jūros pakrantę Bornholmo saloje, M. Valančiaus muziejų Nasrėnuose papildė menininko darbas „Karė“, vaizduojantis senovės žemaičių rengimąsi mūšiui. Menininko pėdsakas pasiliko Vilniaus gatvėje, kur upės pusėje stovi jo išdrožinėta pavėsinė.

S. Žiubrys buvo uždaras žmogus, bet visur dalyvaudavo. Buvo kūrybinių stovyklų – 1993 m. Cinkiškėse Žalgirio mūšiui atminti, 1997 m. Danijoje, Neksio mieste ir kt. – dalyvis. 2001 m. tautodailininkų stovykloje Kretingos muziejuje sukūrė skulptūrą astronominiam kalendoriui su Saulės laikrodžiu.

2019 m. renovuojant Kretingos Pastauninko parką tautodailininkas Tadas Šorys prie miesto vasaros estrados pastatė atkurtą S. Žiubrio išdrožtą ąžuolinę skulptūrą „Poniutė“.

Nemažą dalį S. Žiubrio kūrinių jo žmona Nijolė padovanojo Kretingos muziejui. Jų fonduose – dvylika.

Medžio drožėjas savo miestui paliko džiugesį – jo darbuose medis šypsosi, juokiasi.

Teko kūrėjui dalyvavo daugelyje kūrybinių stovyklų: 1993 metais Cinkiškėse – Žalgirio mūšiui atminti, 1997 metais – Danijoje, Neksio mieste ir kt.

2001 metų vasarą tautodailininkų stovykloje Kretingos muziejuje sukūrė skulptūrą astronominiam kalendoriui su Saulės laikrodžiu [4].

Steponas Žiubrys mirė 2002 m. sausio 9 d. Kretingoje.

Spalio 26 d. gimė meras Antanas Kalnius

Antanas Kalnius

Šiandien gimtadienį švenčia dar vienas žinomas žmogus Kretingoje – meras Antanas Kalnius. Šiandien rajono vadovui sukako 48-eri. Sveikiname, mere!

 5,737 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes