Paulina Mongirdaitė.

Prieš 96 metus, lapkričio 5 dieną, į Dangiškojo Tėvo namus iškeliavo pirmoji Lietuvoje moteris fotografė Paulina Mongirdaitė. Tokiu įrašu ką tik pasidalino Kretingos muziejaus vyriausioji muziejininkė-istorikė Jolanta Klietkutė.

Dalinamės ir jos video įrašu.

Paulina Mongird gimė 1865 m. Kauno gubernijos Raseinių apskrities bajorų Mečislovo Angelo Kandidos ir Sofijos Griškevičiūtės Mongirdų šeimoje. Apie 1885 m. šeima persikėlė į Palangą, kurioje įsigijo žemės sklypą su keliais namais.

Paulina buvo buvo išsilavinusi bajoraitė, mokėjo kelias užsienio kalbas, mėgo piešti. Ji piešė spalvotas miniatiūras su Palangos vaizdais, kurias apie 1892 m.  panaudojo albumui „Polonga Bains de mer“ („Palangos jūros maudyklės“).

Susidomėjusi fotografija, fotografuoti mokėsi Varšuvoje. Iš ten į Palangą parsivežė fotografijos aparatūrą ir apie 1888 m. pradėjo daryti nuotraukas, o 1892 m. savo namuose šalia Palangos senosios vaistinės atidarė fotografijos ateljė.

Pirmąsias nuotraukas ji žymėjo spaudais „Fotografija P. Mongird. Polangen“ (kirilicos šriftu) arba „Wadwicz Mongird Polangen“ (lenkų kalba).

P. Mongirdaitė fotografavo Palangą, jos nuostabią gamtą, pajūrį. Poilsiautojai noriai pirko jos fotografijas, kurios buvo publikuojamas ir lenkų spaudoje.

Be Palangos vaizdų, 1912-1914 m. ji išleido atvirukų su Kretingos turgaus aikšte, Rusijos-Vokietijos sienos Kretingos perėjimo punkto ir kitais vaizdais.

Jos sugebėjimus pripažino grafai Tiškevičiai, kvietę fotografuoti šeimos narius, užsakę parengti Palangos ir Kretingos dvarų vaizdų albumus.

XXa. pradžioje veikli moteris fotografė buvo didelė retenybė.

P. Mongirdaitė mirė nuo vėžio 1924 m. lapkričio 5 d. Palangoje, palaidota lapkričio 7 d. Palangos senosiose kapinėse, šalia koplyčios, nors pats kapas nežinomas.

 254,754 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes