Baubliu kaimo pradžios mokykla tarpukariu. epaveldas.lt nuotr.

Lygiai prieš 90 metų, 1930 m. lapkričio 1 d. tuomečiame Kretingos valsčiuje įvestas privalomas pradinių mokyklų lankymas.

Tuo metu nuo pirmosios parapinės mokyklos Kretingoje įsteigimo buvo praėję daugiau nei 300 metų (mokykla įkurta 1610 m.). XIX amžiuje mokykla pertvarkyta į rusišką valdinę mokyklą, o 1915 metais – į lietuvišką pradžios mokyklą.

Po karo ši Kretingos pradinė mokykla, vadovaujama Juozo Kazlausko, buvo didžiausia pradinė mokykla Lietuvoje. Dabar ši švietimo įstaiga vadinasi Kretingos Marijono Daujoto progimnazija.

Pradinis privalomas mokslas buvo nemokamas visiems 7–11 metų vaikams, kursas išeinamas per ketverius metus.

Pradžios mokyklose vaikai buvo mokomo tikybos, lietuvių kalbos, skaičiavimo, tėvynės pažinimo, istorijos, geografijos, gamtos, dailės, rankų darbų, muzikos ir dainavimo, kūno kultūros.

Švietimo ministerijos inspektoriai nuolat lankė pradžios mokyklas ir tikrino, kiek vaikų į jas eina, kaip vyksta ugdymo procesas, ar mokiniams sekasi mokytis. Tėvams, kurie neleisdavo vaikų į mokyklą, grėsė baudos.

Baigęs pradinę mokyklą, moksleivis galėjo toliau nebesimokyti arba stoti į progimnaziją ir joje mokytis dar 4 metus, arba stoti į gimnaziją ir joje mokytis dar 8 metus.

 449,994 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes