Pagal spaudos laisvę Lietuva iš visų trijų Baltijos šalių yra paskutinėje vietoje, nors vertinant visą Europą – pačiame viduryje.  

Žiniasklaidos laisvės indeksą vertina Paryžiuje įsikūrusi tarptautinė nevyriausybinė organizacija “Reporteriai be sienų”, kovojanti už žiniasklaidos laisvę.

Mūsų šalies spauda, kalbant apie jos laisvę, šios lentelės sudarytojų teigimu, patenka į labai gerą padėtį. O štai estai yra pačioje aukščiausioje vertinimo skalėje ir patenka į laisviausios spaudos Europoje dešimtuką. Ir net neatsidūrė šio sąrašo pačiame gale, yra devinti.

Latvija Europoje pagal spaudos laisvę – 12-oje vietoje, Lietuva – 14-oje.

Vertinant pasauliniu mastu, iš vertintų 180 valstybių Estija yra 14-oje, Latvija – 22-oje, Lietuva – 28-oje vietoje, nuo praėjusių metų pakilusi dviem pozicijomis.

Remiantis 2020 m. duomenimis, Europa vis dar yra laikoma regionu, kuriame spaudos laisvė yra saugiausia. Padėtis daugumoje ES šalių dažniausiai vertinama kaip „gera“ arba „gana gera“.

Į geriausiųjų penketuką patenka keturios ES šalys: Suomija, Danija, Švedija ir Nyderlandai.

Žemiausiu žiniasklaidos laisvės indeksu Europoje įvertinti bulgarai.

Kalbant apie viso pasaulio žiniasklaidą, labiausiai suvaržyti žurnalistai yra Džibutyje, Kinijoje, Eritrėjoje, Turkmėnistane ir Šiaurės Korėjoje.

Rusija yra 149-oje vietoje, Baltarusija – 153-oje.

 6,652 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes