Advento vainikas. Palangos gintaro muziejaus nuotr.

Lapkričio 29 d. jau prasideda adventas. Palangos gintaro muziejus savo “Facebook” paskyroje pakvietė į nuotolines dirbtuvėles, siūlydamas šį savaitgalį siūlome kurti advento vainiką, draugišką aplinkai – be plastiko, karštų klijų, putplasčio.

Edukacijos autorė Giedrė Miežetienė siūlo sugalvoti vainikui temą, pvz. kvepiantis, prisiminimų, suvalgomas ir t.t. O Palangos gintaro muziejus šį kartą siūlo kurti ,,Paslaptingojo smaližiaus“ advento vainiką.

“Advento vainiko pynimas – ne lietuviška tradicija, bet išpopuliarėjo per paskutiniuosius 10-15 metų. O vakarojimas su rankdarbiu, kūryba, išradingumas, darbštumas – tai jau mūsų tradicija”, – rašo edukatorė.
Reikalingos priemonės vainiko karkasui: 
5-7 vytelės (nešakotos);
lininė virvelė arba stiprūs stori medvilniai, lininiai siūlai;
žirklės.
Priemonės vainiko karkasui. Palangos gintaro muziejaus nuotr. 

Retinami miškai – gera proga prisirinkti medžiagos kalėdinėms dekoracijoms. Paprastosios eglės spygliai šiltoje patalpoje greitai nubyra, todėl labiausiai tinka pušis, kėnis, sidabrinė eglė.

Štai tokių pušų šakų galima prisirinkti Palangos pušynuose. Palangos gintaro muziejaus nuotr.
Vainikų karkasui labai tinka sedulos pirmametės – antrametės atžalos. Apleistus sedulų krūmus būtų gerai išgenėti – atžels jauni ūgliai.
Vainikų karkasui labai tinka sedulos pirmametės – antrametės atžalos. Palangos gintaro muziejaus nuotr. 
Vytelės turėtų būti lanksčios, nelūžti (galima pamerkti kelioms valandoms į vandenį). Prieš pradedant pinti, reikėtų vyteles ,,pramankštinti“- atsargiai palankstyti į vieną pusę.
Imame pirmą pačią ilgiausią vytelę, lenkiam į norimo dydžio apskritimo formą, vytelės likusį galą apsukime apie vytelės pradžią. Suriškime tvirtai vytelės galą, kad ji neišsivyniotų.
Pamatuokime, ar ne per didelis, nes vainiką laikysime ant lėkštės.
Iš pradžių nepavyksta suformuoti taisyklingą apskritimo formą, bet su kiekviena apsukta vytele rankomis karkasą formuojame.
Imame antrą ilgą vytelę ir pradedame pinti priešingoje pusėje nei pirmos vytelės pradžia. Vytelės pradžia – storasis galas. Karkaso geriau nesukinėti viršus – apačia. Visas vyteles dėti viena kryptimi, pradėti iš karkaso apačios.
Pinti gana dideliais žingsniais, galus užkaišioti į tarpelius.
Stebėkite, kad pradėtumėte pinti vis kitoje karkaso vietoje. Kiekvienos vytelės pradžia turėtų išsidėstyti gana tolygiai aplink visą karkasą.
Supynę 5-7 vyteles, pamatysite koks jis stiprus. Matote, kokia gavosi taisyklinga apskritimo forma. Per daug išsikišusius vytelių galus nutrumpinkite. Patogiausia su sekatoriumi.
Apipiname karkasą spygliuočių šakelėmis. Imame šakelių puokštelę, pritvirtiname virvele prie karkaso. Virvutę pavyniojame į priekį.
Antrąja šakelių puokštele uždengiame ir karkasą, ir virvutę.
Žalumynų puokšteles dėliojame viena kryptimi, nevartome vainiko.
Pabaigus vainiką, jeigu matyti virvelė ar ,,plikos“ vietos, galima dar įkaišioti spygliuočių šakelių.
Papuošimui reikės: valgomų papuošimų (grybukų, imbierinių sausainių, džiovintų apelsinų, citrinų, kriaušių griežinėlių, cinamono lazdelių, tinka graikiški riešutai ir t.t.), atlasinės siauros juostelės, sąvaržėlių arba vielutės, dantų krapštukų.
Atlasinės juostelės turi būti tvarkingos: išlygintos, galiukai nukarpyti, gražiai surištos kilpelės.
Įkaišiojame papuošimus. Kaip matote, ne visus papuošimus panaudojome. Vainikas neturėtų būti perkrautas.
O kaip su tema ,,Paslaptingojo smaližiaus advento vainikas“?
Vaikystėje nuo Kalėdų eglutės pirmiausia dingdavo saldainiai. Ar neatsitiks taip ir su Advento vainiku? Pažiūrėsim.
Žvakes primygtinai prašome įstatyti į žvakides – vainikas labai degi dekoracija.
Advento vainiko žvakės turi būti trys violetinės, viena rožinė ir viena balta. Tai simbolinės spalvos. Mes siūlome naudoti vaško žvakes: jos kvepia, neskleidžia nuodingų medžiagų, be to, taip paremsime vietinius gamintojus.
O stiklines, stiklainiukus papuoškime violetiniais, rožiniais, baltais karpiniais.
Bet svarbiausia, kad po Trijų karalių vainiko papuošimus bus galima suvalgyti, iš džiovintų vaisių, cinamono išsivirti kompoto. Spygliuočių šakeles išardyti nuvežti stirnoms ar arkliukams. Ir bus galima atlikti eksperimentą: išardyti karkasą, o vyteles sukišti į žemę ir vasaros pabaigoje pamatysite, prigijo ar ne.

Sekmadienį uždegsime pirmąją žvakelę. O kurios spalvos?

 19,967 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes