Iš „Kretingos komunalininko“ prašyto pusantro šimto tūkstančio “atėmusi” 120 tūkst. eurų Taryba nusprendė juos skirti švietimiečiams. Asociatyvi nuotr.

Rajono švietimo įstaigų darbuotojai sulauks kalėdinės dovanėlės – Savivaldybės taryba iš rajono biudžeto skyrė 120 tūkst. eurų priedams prie atlyginimų už darbą pavojingomis sąlygomis pandemijos laikotarpiu. Šios lėšos nebebus skiriamos SĮ „Kretingos komunalininkas“, kaip pasiūlyme Tarybai buvo numačiusi Savivaldybės administracija.

Vienam projektui – daugiau nei 2 valandos
Vargu, ar Savivaldybės tarybos posėdžių istorijoje buvo toks atvejis, kai vienas sprendimo projektas būtų svarstomas net daugiau nei dvi valandas. Praėjusį ketvirtadienį, per paskutinįjį šių metų Tarybos posėdį, taip nutiko. Nors sprendimo projektas dėl Savivaldybės 2020-2022 metų strateginio veiklos plano pakeitimo, perskirtant biudžeto lėšas, svarstytas visuose komitetuose, politikai Tarybos posėdyje dėl jo dar ginčijosi iki pietų.
Didžiausio dėmesio sulaukė pasiūlymas SĮ „Kretingos komunalininkas“ skirti 157 tūkst. eurų įmonės įsiskolinimams padengti. Tarybos nariai, negalvodami, kas atstovauja opozicijai, o kas valdančiajai daugumai, įnirtingai tardė Savivaldybės administracijos specialistus ir mėgino išsiaiškinti, apie kokias skolas kalbama ir kodėl jas apmokėti turi rajono biudžetas.
„Išrašyta sąskaitų gyventojams už atliekų išvežimą yra daug daugiau nei į Savivaldybės sąskaitą pervesta pinigų. Kodėl turime skirti papildomas lėšas įmonei, kai komunalininkai nesusirenka savo rinkliavų?“ – komitetų posėdžiuose atsakymo nesulaukusi dar kartą Tarybos posėdyje klausė Jolita Vaickienė.

Ekonomikos ir biudžeto skyriaus vedėjas Gvidas Jonauskas tvirtino, jog tarp išrašytų sąskaitų ir surenkamų lėšų atotrūkis yra.
„Pagal SĮ „Kretingos komunalininkas“ pateiktus duomenis matyti, jog 2020 metais pajamų surinkta 1 mln. 141 tūkst. eurų, o sąskaitų išrašyta už 1 mln. 429 tūkst. eurų. Problemą matau tame, kad nuo 2014 metų nebuvo didinamas gyventojams mokestis, o 2016, 2018 metais buvo didinama pervežimo savikaina. Jeigu dabar tai sureguliuotume, gyventojų ir juridinių asmenų mokestis turėtų didėti apie 20,18 proc. Tačiau su tokia sąlyga, kad nedidėtų nei KRATC-o mokestis, nei administravimo, nei pervežimo savikaina“, – aiškino G. Jonauskas.

Savivaldybės skola – 185 tūkst. eurų
Jam padėti stengėsi ir SĮ „Kretingos komunalininkas“ atstovai, priminę apie anksčiau jų teiktus pasiūlymus padidinti mokestį, kuriuos Taryba vis atmesdavusi. Pasak jų, nuo 2009 iki 2017 metų iš Savivaldybės biudžeto lėšų nebuvo dengiamos pačios Savivaldybės suteiktos legvatos. Dabar šis Savivaldybės įsiskolinimas sudaro apie 185 tūkst. eurų.
Užsitęsusią diskusiją užbaigė Tarybos nario Virginijaus Domarko pasiūlymas neskirti visų SĮ „Kretingos komunalininkas“ prašomų lėšų, dalį jų atiduodant švietimiečiams.
„Ekonomikos ir biudžeto komitete vienbalsiai pritarta skirti papildomus 20 tūkst. eurų nepanaudotų lėšų socialinių darbuotojų priedams. Manau, kad tai tikrai socialiai teisinga. Tačiau esu įsitikinęs, kad koronos fronte šalia medikų, socialinių darbuotojų stovėjo ir švietimo įstaigų darbuotojai. Todėl manau, kad būtų sąžininga numatyti ir skirti 120 tūkst. eurų visų švietimo įstaigų darbuotojams už ypatingai sunkų ir pavojingą darbą“, – Tarybai pasiūlė V.Domarkas.
Nepaisant to, kad vis dar gaištama nemažai laiko aiškinantis kompiuterinių tecnologijų subtilybes, su kuriomis susitvarkyti kol kas sugeba ne visi Tarybos nariai, surandama ir kitų temų diskusijoms. Meras A. Kalnius netruko atkreipti Tarybos narių dėmesį į tai, kad galbūt V. Domarkas, dayvaudamas diskusijoje, pažeidžia Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymo nuostatas. Juk jo žmona dirba švietimo sistemoje.

Gal visiems nusišalinti dėl šiukšlių?
Vėl įsiplieskė diskusijos, kada ir dėl ko Tarybos nariai privalo nusišalinti, kada viešieji ir privatūs interesai tampa nesuderinami. Tarybos narys V.Domarkas stengėsi įtikinti kolegas, jog jo pasiūlymas susijęs ne su konkrečia švietimo įstaiga, o su viso rajono švietimo darbuotojais, todėl jam nusišalinti nereikia. Tokiai nuomonei pritarė ir Savivaldybės tarybos Etikos komisijai vadovaujantis Valerijonas Kubilius.
Be to, kai kuriems politikams pasidarė nebeaišku, kaip jie turėtų pasielgti svarstant, tarkim, klausimą dėl šiukšlių išvežimo mokesčio, juk su šiukšlėmis susijęs kiekvienas Tarybos narys. Negi visi turės nusišalinti? Kas tada balsuos?
Beveik humoristinio spektaklio lygį pasiekęs ir sumušęs visus laiko rekordus, klausimo svarstymas vis dėl to sulaukė pabaigos. Dauguma Tarybos narių nusprendė pritarti V. Domarko pasiūlymui ir iš SĮ „Kretingos komunalininkas“ prašytų 157 tūkst. eurų atimti 120 tūkst. eurų, kurie bus atiduoti švietimiečiams.

Po švenčių, gruodžio 29 d. vyksiančiame papildomame, paskutiniame šių metų Tarybos posėdyje, bus sprendžiama, kaip šiuos 120 tūkts. eurų paskirstyti rajono švietimo įstaigoms.

 68,230 peržiūrų (-a)

71% LikesVS
29% Dislikes