Kretingos rajono kultūros centro koncertų salė.

Pandemijos metai paliko neišdildomą pėdsaką ne tik įvairiems verslams, gamybos sferai, bet ir visai kultūrai. Gal tik savyje užsisklendę rašytojai būtų galėję džiaugtis kūrybai netrukdančio uždaryto pasaulio tyla, tačiau net ir tokiems individualistams susitikimai su skaitytojais ar bendravimas su kolegomis buvo labai apribotas.

Metai, kokių dar nebuvo
Kretingos rajono kultūros centro direktorius Pranas Razmus guodėsi, kad dėl pandemijos ir jos keliamų suvaržymų šiemet neįvyko keli renginiai, kurių tradicijos skaičiuojamos dešimtmečiais: liaudies kapelų šventė „Grok, žemaiti“, vykstanti nuo 1992 m., per Savivaldybes nuo 1991 m. keliaujanti kapelų šventė, šiemet turėjusi vykti ir Kretingoje, tradicinis festivalis „Susitikimai su klasika“ ir teatrų festivalis „Kita erdvė“.
„Metai gali būti geri, gali būti blogi, o šiemet buvo 2020-ieji. Tokių niekam niekada nebuvo, nežinia, ar kam kada dar pasitaikys su panašiais susidurti ir juos išgyventi,“ – kalbėjo vadovas.
Pasak P. Razmaus, kultūros darbuotojų darbas suvaržytas, traumuotas, tvyro nežinia, psichologinė įtampa, neįmanoma dėlioti ar puoselėti jokių planų, sumanymų. Tačiau neturint galimybių gyvai kultūrinei veiklai ir renginiams, atsirado laiko sutvarkyti organizacinius ir ūkinius darbus. Kultūros centro vadovas pasidžiaugė, kad buvo baigti darbai, įrengiant kultūros centro salės scenos techninę įrangą: „Dabar turėsime daug didesnes technines galimybes, garso ir šviesos technika įgavo nepalyginti geresnę kokybę, be to, visiems atlikėjams scenoje bus daug saugiau“.
Kultūros centras įsigijo naujų instrumentų, buvo išbandytos techninės galimybės rengti ir internetu transliuoti virtualius renginius. Tikimasi, kad buvę ekstremalūs išbandymai bus naudingi ir ateityje.

Neregėtas lankytojų antplūdis
Įvairaus pobūdžio virtualias transliacijas šiemet sėkmingai išbandė ir Kretingos muziejus. Pasak muziejaus direktorės Vidos Kanapkienės, edukacines programas ruošė beveik visi įstaigos skyriai, jie susilaukė žiūrovų populiarumo.
„Vasarą, kai žmonės gyveno laisviau ir laikėsi rekomendacijų atostogauti Lietuvoje, sulaukėme tikro lankytojų antplūdžio, o per metus mus aplankė 131 tūkstantis žmonių,“ – neslėpė optimizmo V. Kanapkienė.
Šiemet Kretingos muziejus minėjo įkūrimo 85-metį. Karantino suvaržymai neleido surengti visų planuotų renginių, tačiau kai kurie svarbiausieji, nežiūrinti į ribojančias aplinkybes, įvyko. Tarp svarbiausių – baigtas dvaro rūmų verandos atkūrimas, joje įvyko keli planuoti renginiai. Direktorė pasidžiaugė, kad muziejaus darbuotojų kūrybiškumo dėka muziejų gana noriai lanko vaikai, jaunimas. Jo populiarumą tarp jaunimo skatina ir virtualūs renginiai.
Liko be užsienio turistų
Kretingos rajono turizmo informacijos centro direktorė Adelė Mazeliauskienė apgailestavo, kad Klaipėdos uoste sustabdžius kruizinę laivybą rajonas faktiškai liko be užsienio turistų.
„Kruizinių laivų keleiviams yra parengti lankomų objektų maršrutai, įvairios galimybės bent trumpai susipažinti su Kretingos rajono įžymybėmis. O šiemet tokių turistų grupių nebuvo nė vienos, nes į mūsų uostą neįplaukė nė vienas kruizinis laivas,“ – apgailestavo vadovė.
Tačiau, kaip ir Kretingos muziejų, vasarą rajoną aplankė labai daug lietuvaičių. Juos traukė vienuolynų kelias, Žiemos sodas, naujas Pabrėžos maršrutas. Pasak A. Mazeliauskienės, kitais metais rajone besilankantiems turistams bus parengti dar keli įdomūs pažintiniai maršrutai.

Pasiteisino virtualios kelionės
Salantų regioninio parko direktorius Modestas Šečkus pripažino, kad metus baigia su patenkinamais rezultatais: „Kai prasidėjo pandemija, kai visą gyvenimą sustabdė karantino apribojimai, netikėjome, kad galutiniai rezultatai bus bent kiek patenkinami. Tikrai, – galėjo būti daug blogiau. Jeigu vasarą būtų išsilaikę griežti karantino apribojimai, nežinia, kaip būtume išgyvenę“.
Parko direktorius pasidžiaugė, kad daug žmonių atsiliepė į raginimus atostogas praleisti Lietuvoje, tad to dėka įvyko ir bene didžiausias parko organizuojamas renginys – piliakalnio šventė Kartenoje.
„Tikėkimės, kad kitais metais nebebus blogiau. Mes pradėsime naują didelį projektą – vykdysime Salantų užtvankos rekonstrukciją, bus įrengta pralaida žuvims, joms atsivers kelias į aukštupius, nerštavietes,“ – pasakojo M. Šečkus.
Parko darbuotojai ieškojo įvairių galimybių plačiau skleisti informaciją apie Salantų regioninį parką, pasiteisino virtualios ekskursijos, kiti renginiai, transliuojami internetu.

 7,793 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes