Trečiadienį gavus informacijos, kad sausio 12 d.  galimai buvo pažeista šalčio grandinė transportavimo metu, pristatant farmacijos kompanijų „BioNTech“ ir „Pfizer“ vakciną į du koordinuojančius centrus ir laikinai sustabdžius skiepijimą šios siuntos vakcina, Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) savo iniciatyva pradeda visos logistikos grandinės nuo vakcinų atgabenimo į Lietuvą iki jų pristatymo į vakcinavimo vietas tyrimą.

„Atsižvelgiant į pasirodžiusią informaciją apie vakcinų transportavimo problemas, Tarnyba priėmė sprendimą inicijuoti šiuo metu Lietuvos rinkai tiekiamų COVID-19 vakcinų – kompanijų „BioNT- ech“ ir Pfizer“ bei „Moderna“ – platinimo grandinės patikrinimus“. – teigė VVKT viršininkas G. Andrulionis.

Anot jo, Tarnybos specialistai aiškinsis, ar yra laikomasi visų reikalavimų, kuriuos nustatė vakcinų gamintojai. G. Andrulionis atkreipė dėmesį, kad „BioNtech“ ir Pfizer“ vakcina – ypatinga. Ją į gydymo įstaigas reikia pervežti  itin skubiai, per tam tiktą terminą, ir laikant itin žemoje temperatūroje (nuo -60 iki -90 laipsnių šalčio).

Atitirpinus, vakciną reikia praskiesti ir vartoti nedelsiant, kad nesuirtų jos veiklioji medžiaga. Vakcinų gabenimo paslaugą teikiančios įmonės privalo turėti specialią šaldymo įrangą, o personalas – būti apmokytas. Planuojama patikrinti, ar tinkamos vakcinų laikymo iki skiepijimo sąlygos užtikrinamos ir vakcinavimą atliekančiose įstaigose.

Anot VVKT vadovo, tyrimo rezultatų tikimasi artimiausiu metu.

 23,820 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes