Ieva Japertaitė.

Socialiniuose tinkluose „Švyturiui“ paskelbus, kad ieškome gimusiųjų Vasario 16-ąją, sulaukėme virš šimto žinučių! Iš tiesų nesitikėjome, kad tiek daug Kretingos rajono gyventojų savo gimtadienį švenčia kartu su mūsų Valstybe.

Šią dieną gimė 147

Pasidomėjome ir Statistikos departamento duomenimis. Pasirodo, Kretingos rajone Vasario 16-ąją gimusių yra net 147, kaimyninėje Palangoje beveik perpus mažiau – 85, o visoje Lietuvoje – net 11,5 tūkst.!

Išankstiniais duomenimis, pernai Lietuvoje šią dieną gimė 59 kūdikiai, iš kurių vienas – Kretingos rajone.

Šiandien švenčia jubiliejų

Daugiausiai mums rašė ne patys gyventojai, kurie antradienį švęs gimtadienį, bet jų artimieji – draugai, tėvai, vaikai, seneliai.

Štai apie karteniškį Antaną Domarką, Vasario 16-ąją švęsiantį garbingą – 80-ies metų – jubiliejų, mums pranešė Antano anūkė Agnė.

Kartu su Lietuva gimtadienį švenčia ir buvęs tremtinys Antanas Domarkas. Asmeninio archyvo nuotr.

Antanas – buvęs tremtinys, savo gimtadienius minėjęs toli iš gimtųjų namų.

“Kai man buvo septyneri, mus kartu su šešiolikmete sese Elena išvežė į Irkucką, kur buvo aukso kasyklos… Bet mus su seserimi, galima sakyti, išgelbėjo, to meto tarybos ūkio direktorius. Jam mūsų pagailo ir mus išsivežė į ūkį. Na, o po Stalino mirties viskas ėmė laisvėti, tad penkias dešimt septintais metais grįžau“, – pasakoja karteniškis.

Dovanos – su lietuviškais simboliais

Palangiškė Ieva Japertaitė džiaugiasi gimusi išskirtinę dieną. Asmeninio archyvo nuotr. 

Palangiškė Ieva Japertaitė, kuriai vasario 16-ąją sueis 27-eri, pasakoja per gimtadienius sulaukianti dovanų ne tik su lietuviškais simboliais, bet ir su širdelėmis – Valentino dienos proga. Mat merginos gimtadienis įsitaisęs viduryje tarp šių dviejų švenčių.

„Džiaugiuosi, kad esu gimusi kartu su Lietuva“, – neslepia pasididžiavimo Ieva.

Su Lietuva gimė ir tėvas, ir dukra

Vasario 16-ąją gimė ir Algirdas Zabitis, ir jo dukra Asta.

Padvariuose gyvenantis Algirdas Zabitis vasario 16-ąją gimtadienį švęs kartu su dukra Asta, gyvenančia Kretingoje. Vyrui sueis 81-eri, dukrai – 48.

Algirdas su šypsena prisimena, kaip gimė dukra: „Žmona kaip žinodama ilgiau nešiojo mūsų dukrą. Mat ji turėjusi gimti vasario 8-ą, bet štai palaukė iki mano gimtadienio.“

Taigi, Vasario 16-oji – didelė visos Zabičių šeimos šventė.

Gimęs kartu su Lietuva padvariškietis atidžiai seka įvykius šalyje ir turi savo požiūrį: „Aš kaip pokario vaikas, esu matęs visko. Tad matau Lietuvoje ne kuriuos dalykus, kurie man visai nepatinka. Sovietų sąjungoje vyko rusinimas, o dabar esame Europos Sąjungoje ir vyksta „anglėjimas“. Kaip pavyzdį pasakysiu, kodėl gi aš įsijungiu nacionalinį Lietuvišką radiją, Lietuvos radiją, o ten – tik viena kita lietuviška daina skamba. Tokie dalykai man ne-labai patinka… Na, ir apskritai toks kvailas dalykas – sąjunga, laikyt žmones kaip konservuose uždarytus…“

Tačiau galiausiai Algirdas pasako, kad nieko nesigaili savo gyvenime ir niekur kitur nenorėtų gyventi.

Sąrėmius patyrė kabindama Trispalvę

Mažasis Kajus savo neeilinio gimtadienio šventėje. Asmeninio archyvo nuotr.

Kretingiškė Roberta Daukantienė pasidžiaugia, kad 2019 metais būtent Vasario 16 dieną pagimdė pirmąjį savo vaikutį Kajų.

„Tądien mes su vyru kaip tik kabinome vėliavą prie namo ir bekabinant pajutau, kad man darosi negera. Supratome, kad jau laikas. Laikas važiuoti į ligoninę, – prisimena Kajaus mama. – Kretingos ligoninėje tada viena gulėjau, daugiau gimdančių nebuvo. Tad tikrai tai mūsų diena. O dabar jau kiekvienais metais su džiaugsmu kelsime Trispalvę. Juk sūnus gimė tokią dieną, kai visame mieste keliamos vėliavos! Juk tai būna ne kiekvieną dieną… Tikrai smagu. Visada galima bus švęsti gimtadienį tikrąją dieną, atkėlinėti šventės niekada nereiks. Tad ši data liko pažymėta mūsų gyvenime“.

 7,204 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes