Ugniagesiai gelbėtojai turi 5 valandas surasti taršos šaltinį Salantuose. Jeigu per šį laiką pavyks jį aptikti, ekstremali padėtis miestelyje nebus skelbiama – bus užfiksuotas tik ekstremalus įvykis. 

Surinkti teršalai kaupiami specialiose talpose. Aisto Mendeikos nuotr.

Laiko yra iki 16.15 val. – tada sueis  lygiai 24 valandos, kaip gelbėtojai pradėjo likviduoti ekologinios įvykio padarinius. Ugniagesiai teršalus rinko nuo vakar vakaro per visą naktį.

Šiandien 10 val. prasidėjusiame Kretingos rajono savivaldybės ektremalių situacijų komisijoje buvo patikinta, kad teršalai į Salanto upę nepateko. Kaip komisijos nariams aiškino komisijos pirmininkas Savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Viskontas, kad teršalų tekėjimas sustabdytas, panaudojus ir smėlio, ir specialias bonines užtvaras.

“Tačiau teršalai vis bėga, gelbėtojai juos surinkinėjo visą naktį ir dar teberenka”, – sakė E. Viskontas.

Šiuo metu surinkta virš 20 kubų taršios medžiagos, kaip teigė Kretingos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkas Eugenijus Bertašius.

“Akivaizdžiai dar negalim pasakyti, kas tai yra, bet didžiausia prielaida, kad dyzelinis kuras – iš senų laikų, kai buvo naudojami seni rusiški pečiai. Manome, kad tas kuras buvo laikomas talpose, kurios prakiuro, o orams atšlilue ir atsileidinėjant žemei, ėmė bėgti”, – sakė E. Bertašius.

Civilinės saugos ir viešosios tvarkos skyriaus vedėja Rasmina Beniušienė komisijoje pabrėžė, kad teršalų likvidavimui užsitęsus daugiau nei 24 valandas, turėtų būti skelbiama lokalizuota esktremali padėtis. Kita sąlyga ekstremaliai padėčiai skelbti – daugiau nei 1 t teršalų išsiliejimas į aplinką.

Gelbėtojų atstovas sakė manąs, jog tikėtina, kad iš viso bus surinkta virš tonos teršalų. O kiek užtruks teršalų likvidavimas, nežinia, nes svarbiausia yra nustatyti teršalų šaltinį.

Šiuo metu Salantuose darbuojasi ir vandentiekininkai, tikrindami vandens trąsas. Paieškai pasitelkti ir specialūs dūmai.

Komisija nusprendė 16.15 val. vėl susirinkti nuotoliniu būdu, jeigu taršos šaltinis iki tol laiko nebus nustatytas.

Pastebėjote klaidą?

 48,954 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes