Jau dvi paras Salantuose pumpuojamas užterštas skystis, bet jo šaltinis niekaip neaptinkamas. Aisto Mendeikos nuotr.

Ugniagesiai gelbėtojai dvi paras pumpuoja užterštą skystį Salantuose, bet iš kur jis sklinda, niekaip negali nustatyti. Todėl šįvakar Salantų seniūnijoje paskelbta ekstremali padėtis.

50 cm diametro vamzdį, iš kurio bėga terašalai, kaip įtariama – dyzelinis kuras, gelbėtojai jau aptiko, bet iš kur jis ateina, vis dar neranda. Preliminariais duomenimis, teršalai bėga iš gelžbetoninio vamzdžio, esančio 1,5-2 m gylyje.

Salantuose antradienį visą dieną darbavosi ir Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos skyriaus viršininkas Ričardas Kašėta.

Antrą kartą šiandien į nuotolinį posėdį susirinkusiai Kretingos rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisijai viršininkas detaliai pasakojo, kaip sunkiai žmonės darbuojasi, ieškodami taršos šaltinio. Pasirodo,  prieš pasitelkiant ekskavatorius buvo kasama ir tiesiog rankiniu būdu. Iki 17 val. jie tokiu būdu trasą patikrino praktiškai per visą miestelį ir dienai baigiantis pradėjo darbuotis laukuose.

Aptikę vamzdį, iš kurio bėga teršalai, gelbėtojai su aplinkosaugininkais svarstė jį užkimšti, kad susikaupęs taršus skystis išsiveržtų į paviršių ir taip būtų aptiktas taršos šaltinis. Tačiau šios idėjos buvo atsisakyta dėl… nesąžiningų gyventojų. “Klausimas, ar nėra kas nors į tą vamzį pasijungę nelegaliai drenažo, ar neužtvins jų rūsiai?” – komisijos nariams sakė R. Kašėta.

Naudos nedavė ir į Salantus atvykę vandentiekininkai. Mat paaiškėjo, kad vamzdis, iš kurio bėga teršalai, priklauso seniems vamzdynams, kurie “Kretingos vandenų” turimuose brėžiniuose net nevaizduojami. Kadaise plečiant Salantų miestelį šie vamzdynai buvę paprasčiausiai užkasti, kaip sakė R. Kašėta.

Viršinko pasakojimas apie darbus naujojo Administracijos direktoriaus Egidijaus Viskonto, akivaizdu, nesužavėjo.

“Antra para rankomis kasinėjama ir teršalai vis dar bėga”, – nepagailėjo kritikos E. Viskontas, aiškiai parodęs, kad dirbs ne savo pirmtakės Jolantos Girdvainės metodais. Tai yra, gražių pasikalbėjimų jam nepakaksią.

Iki antradienio vakaro 400 kvadratinių metrų plote Salantuose į aplinką išsiliejo 41 kubas užteršto skysčio. Tiesa, į upelį, kaip tvirtina aplinkosaugininkai, teršalai nepateko. Taip nutikti gresia tuo atveju, jei dar ilgai nebus surastas taršos šaltinis, ir gelbėtojai pritrūks talpos surinktiems teršalams. Kol kas gelbėtojai spėja suktis – kol vienas talpas pripildo, kitos išvežamos ir ištuštinamos.

Jeigu teršalai pradėtų tekėti į Salanto upelį ar Miniją, ekstremali padėtis būtų skelbiama ne tik Salantų seniūnijoje, bet ir visame Kretingos rajone.

Ieškant taršos šaltinio į pagalbą buvo pasitelktos ir policijos pajėgos. Deja, taip pat bergždžiai.

“Nė vienas pareigūnas nesurinko jokios informacijos, kad kažkas Salantuose turėtų kokią nors nelegalią degalinę”, – sakė komisaras Arūnas Pužauskas.

Komisijos posėdžio metu direktoriaus siūlumu buvo išrinkta Ekstremalių situacijų centro koordinatorė – direktoriaus pavaduotoja Violeta Turauskaitė.

Rytoj laukiama į Kretingą iš Vilniaus atvykstant geologų. Taip pat kurjeriai pristatys R. Beniušienės užsakytų 60 m boninių užtvarų bei naftos produktus skaidančio sorbento.

Kiek Savivaldybės biudžetą pratuštins ši ekologinė nelaimė, dar nežinoma. Tam bus naudojamos lėšos iš Savivaldybės administracijos direktoriaus rezervinio fondo.

 

 14,851 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes