Iki penktadienio turtą ir pajamas deklaravo daugiau nei 6 tūkstančiai Kretingos rajono gyventojų, nors laiko tam yra dar 2 mėnesiai – iki gegužės 3 d.

Suskubo pačią pirmą dieną
Vos Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) į Elektroninio deklaravimo sistemą (EDS) perkėlus duomenis iš trečiųjų asmenų, iki kovo 3 d. ryto elektroniniu būdu pajamų deklaracijas už 2020 m. jau pateikė daugiau nei 3,2 tūkst., turto deklaracijas – 70 Kretingos rajono gyventojų. O iki penktadienio vakaro popietės turtą deklaravo dar 30 (iš viso – 100), pajamas – 6,05 tūkst. Kretingos rajono gyventojų.
Prašymus skirti dalį sumokėto Gyventojų pajamų mokesčio (GPM) per 3 dienas jau pateikė 142 Kretingos rajono gyventojai.
Praėjusiais metais 2019 m. pajamas elektroniniu būdu deklaravo iš viso apie 265 tūkst. Klaipėdos krašto gyventojų, iš kurių – daugiau nei 18 tūkst. Kretingos rajono gyventojų; turto deklaracijas pateikė 27,8 tūkst. Klaipėdos krašto gyventojų, iš kurių – per 1,7 tūkst. Kretingos rajono.
Pernai daugiau nei 10,9 tūkst. Kretingos rajono gyventojų susigrąžino GPM už 2,1 mln. eurų. Visoje Lietuvoje GPM permokų už 2019 m. susigrąžino 1,25 mln. gyventojų. Iš viso jiems buvo sugrąžinta beveik 184 mln. eurų.

Patobulino sistemą
VMI šiemet patobulino EDS sistemą, kad gyventojai galėtų pateikti tikslias ir kokybiškas pajamų deklaracijas vos kelių mygtukų paspaudimu. VMI konsultantai telefonu padės tiems, kurie neturi galimybių pateikti deklaracijas elektroniniu būdu arba nemoka to padaryti savarankiškai.
Deklaravimo laikotarpiu konsultacijos telefonu teikiamos, paskambinus numeriu 1882, pasirinkimas 1 – „Gyventojų pajamų deklaravimas“.
„Gyventojai, kurie Mano VMI paskyroje užsisakys autentifikavimo pagal telefono numerį paslaugą, skambučio metu konsultacijos sulauks greičiau, nes sistema atpažins skambinantįjį ir suteiks jam pirmenybę“, – akcentuoja S. Aliukonytė–Šnirienė, pridurdama, jog ši sistema yra skirta identifikuoti gyventojus, kurie jau naudojasi VMI elektroninėmis paslaugomis ir jiems VMI konsultantai gali greičiau padėti.
Deklaruodami pajamas gyventojai iki gegužės 3 d. gali paremti ir norimas organizacijas, politines partijas, profsąjungas ar meno kūrėjus.

Kas privalo deklaruoti pajamas?
Individualią veiklą vykdantys gyventojai;
Asmenys, kurių metinių pajamų suma viršijo nustatytą vidutinio darbo užmokesčio sumą;
Kitų pajamų, nuo kurių būtina sumokėti mokesčius, gavę gyventojai;
Gyventojai, kuriems buvo pritaikytas per didelis neapmokestinamasis pajamų dydis (NPD) ir dėl to privalu sumokėti dalį GPM
Gyventojai, kuriems buvo pritaikytas per mažas NPD ir dėl to jie gali susigrąžinti dalį GPM;
Norintys pasinaudoti GPM lengvatomis ir susigrąžinti dalį mokesčių dėl patirtų išlaidų (būsto kredito palūkanų, studijų ar gyvybės draudimo įmokų ir kt.)
Politikai, valstybės tarnautojai ir kt. – dėl 2020 m. užimtų pareigų.

 18,320 peržiūrų (-a)

67% LikesVS
33% Dislikes