Sulaukęs įtarimų korupcijos byloje Virginijus Domarkas pasitraukė iš LSDP partijos, o sekmadienio vakarą pranešė atsisakantis ir Kretingos rajono tarybos nario mandato. "Švyturio" archyvo nuotr.

UAB “Limeta” generalinis direktorius Virginijus Domarkas, kuriam pateikti įtarimai Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) itin didelės apimties korupcijos byloje, sekmadienio vakarą pranešė visiškai pasitraukiantis iš politikos. Prieš kelias dienas sustabdė narystę LSDP partijoje, kurios Kretingos skyriui vadovavo, o sekmadienio vakarą asmeninėje Facebook paskyroje paskelbė įrašą, kuriame tvirtino esąs nekaltas, užsiminė apie konkurenciją medicinos įrangos pardavimo sektoriuje, bet vis dėlto nusprendęs atsisakyti Tarybos nario mandato.  

Įrašas asmeninėje Virginijaus Domarko Facebook paskyroje.

Cituojame visą V. Domarko įrašą:

“Tiems, kurie dar manęs neištrynė.

Kovo 3-iosios įvykiai ir viešųjų informavimo priemonių antraštės nubloškė į gyvenimo nežinią ir įpareigojo priimti tam tikrus sprendimus.
Šiomis dienomis negailima įtarimų, menamų kaltinimų ir interpretacijų, darius poveikį ar vykdžius papirkimo požymių turinčius veiksmus. Įtarimai skaudūs ir draskantys širdį. Visada buvau demokratiškas vadovas, įsiklausantis, ieškantis kompromisų, siekiantis komandinių sprendimų,siekiantis rezultatų. Toks ir likau. Niekada nėra kilę minčių kažkam daryti įtaką, paveikti, palaužti. Gyvenimas man suteikė neapsakomą džiaugsmą sutikti daug nuostabių žmonių, kuriems aš esu dėkingas už galimybę dirbti, kurti, svajoti, gyventi, tiesiog būti kartu!
Nieko nekaltinu ir tikiu, kad teisinėje valstybėje tiesa anksčiau ar vėliau bus nustatyta, tik norėtųsi kuo greičiau. Noriu tikėti, kad šioje byloje bus pateikti visi surinkti duomenys. Ir nebus jokių bandymų šiuos duomenis kažkaip fragmentuoti ar falsifikuoti.
Gerbdamas socialdemokratines vertybes, savo kolegas partiečius ir Kretingos rajono savivaldybės tarybą, laikydamasis vakarietiškų standartų, priėmiau sprendimą pasitraukti iš Kretingos rajono savivaldybės tarybos. Pasitraukiu, vedinas moralinės pareigos, nepaisant, kad pastarųjų dienų įvykiai nėra susiję su manimi kaip Savivaldybės tarybos nariu ar ankstesnėmis Savivaldybės administracijos direktoriaus pareigomis. Konkurenciniai procesai, vykstantys medicinos įrangos pardavimo ir aptarnavimo sektoriuje, iškreiptas viešųjų pirkimų sistemos modelis ir nekaltą verčia kaltu, nubloškiant į pilkąją paraštę, kurioje politikui būti nedera.
Atsiprašau savo artimiausių bendražygių, kurie šiandien priversti išgyventi dvejopas jausenas. Linkiu visokeriopos sėkmės Kretingos rajono savivaldybės valdančiajai daugumai, Administracijos vadovams. Tariu AČIŪ iš širdies gelmių, tiems, kurie nenusisuka sudėtingu man gyvenimo momentu! Tariu AČIŪ už padrąsinimus ir rankų paspaudimus! Tariu AČIŪ už palaikančius sms ir skambučius!
Kovo 3-ioji neatima iš manęs Šeimos, Tikrų Draugų, nenužudo žmogiškumo ir neišrauna mano pažiūrų. Tai yra svarbiausi orientyrai, kuriais remsiuosi toliau eidamas savo gyvenimo keliu!
Nuoširdžiai, su pagarba kiekvienam, Virginijus”.
Per tris valandas įrašas sulaukė 18  širdelių, 114 patiktukų ir 5 pašiepiančių reakcijų.
Tarp teigiamai įrašą įvertinusių – keli V. Domarko jau buvę politiniai bendražygiai: Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Violeta Turauskaitė, į Seimą nuo LSDDP Kretingos skyriaus vienmandatėje  apygardoje kandidatavęs Tomas Abelkis, dabar pirmininkaujantis skyriui.
Iš esamų Kretingos rajono tarybos narių į įrašą sureagavo vienintelė Jolita Vaickienė, nepriklausanti jokiai partijai ir nenusekusi paskui socdemus į daugumą – pasilikusi opozicijoje. J. Vaickienė po įrašu pažymėjo “patinka”.
Sulaikė 35 asmenis

V. Domarkas – vienas iš praėjusią savaitę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) sulaikytų 35 asmenų, iš kurių 6 – sveikatos priežiūros įstaigų vadovai, 4 – verslo įmonių vadovai.

STT Centrinė tyrimų valdyba kartu su visomis teritorinėmis valdybomis atlieka didelės apimties ikiteisminį tyrimą, kuriuo siekiama nustatyti, ar organizuojant ir dalyvaujant skirtingų sveikatos priežiūros įstaigų medicininės įrangos ir kitų medicinos priemonių viešuosiuose pirkimuose, buvo padarytos korupcinės nusikalstamos veikos. Tyrimą kontroliuoja, organizuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento bei apygardų prokuratūrų Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyrių prokurorų grupė.

STT pareigūnų surinkti duomenys šiuo metu leidžia įtarti, kad medicinos priemonėmis ir įranga prekiaujančių įmonių, tarp jų – ir V. Domarko “Limeta”, atstovai, galimai veikdami įvairiomis neteisėtomis priemonėmis, per ilgesnį nei vienerių metų laikotarpį – būtent tuo metu, kai Lietuvoje ir visame pasaulyje siautė koronaviruso pandemija – galėjo sudaryti sąlygas įmonėms neteisėtai laimėti įvairių Lietuvos gydymo įstaigų pirkimų už daugiau kaip 3 mln. eurų.

Šiuo metu visos Lietuvos mastu tiriama daugiau kaip 100 nusikalstamų veikų. Įtariama, kad į šias galimai nusikalstamas veikas galėjo būti įtraukta daugiau nei 10 Lietuvos gydymo įstaigų iš daugiau kaip 10 savivaldybių, jų vadovai ir kiti asmenys, atsakingi už viešuosius pirkimus.

Nors apklausos būdu iš “Limetos” praėjusį pavasarį plaučių ventiliavimo aparatus pirko ir Kretingos ligoninė, STT nei jai, nei jos steigėjai Kretingos rajono savivaldybei jokių klausimų bent jau iki penktadienio nepateikė, kaip “Švyturiui” patvirtino Kretingos rajono meras Antanas Kalnius.

Buvo sulaikytas, bet paleido – su pasižadėjimu neišvykti

Kaip skelbia rekvizitai.lt, 117 darbuotojų turinti V. Domarko įmonė 2019 m. pateko tarp įmonių, uždirbusių nuo 5 iki 10 mln. eurų pajamų. Tačiau STT domina ne šių, o pandeminių 2020-ųjų duomenys, kurie viešai dar nedeklaruojami. Tačiau net ir sutiksėjus finansinės atskaitomybės terminui, gali būti, kad kai kurios pajamos galimais ir nebūtų buvusios deklaruotos, bet tai dar išsiaiškins pareigūnai. Mat šią savaitę atlikę kratą įtariamųjų namuose pareigūnai aptiko tūkstančius grynųjų pinigų ir išplatino fotografijas su įspūdingomis sumomis kupiūrų.

STT Komunikacijos skyriaus viršininkė Renata Keblienė “Švyturiui” sakė negalinti nurodyti, ar kuri nors iš užfiksuotų sumų buvo konfiksuotos ir iš V. Domarko politiko namų: “Situacija yra tokia – yra tik pati tyrimo pradžia. Tiek, kiek informacijos paskelbėme šiuo metu, tiek jos šiuo metu ir galime atskleisti. Kol kas daugiau jos nesuteiksime, kad nepakenktume tyrimo eigai. Tyrimas yra didelės apimties ir vis dar tęsiamas. Tie pinigai atrasti ne pas vieną įtariamąjį, bet ar pas jus dominantį asmenį, negaliu atsakyti”.

STT specialistė paaiškino, kad V. Domarkas buvo sulaikytas, bet suimtas nebuvo, teismui netenkinus prokuroro prašymo: “Jis pasirašė rašytinį pasižadėjimą neišvykti ir buvo paleistas”.

Penktadienį straipsnio autorė paskambino įtariamojo sutuoktinei Zitai Domarkienei, bet išgirdusi klausimą apie sutuoktinį, Z. Domarkienė atsakė: “Ačiū. Viso gero”. Ir išjungė telefoną.

Kaip manote, ar Virginijus Domarkas bus pripažintas kaltu korupcijos byloje?

View Results

Loading ... Loading ...

 7,909 peržiūrų (-a)

75% LikesVS
25% Dislikes