Kovo 9-oji – Lietuvos vardo diena. Tai – nauja šventė, paskelbta tik 2019 metais.
Kodėl kovo 9-oji? Ogi todėl, kad 1009 metais Lietuvos vardas pirmą kartą paminėtas rašytiniuose šaltiniuose – Kvedlinburgo analuose. Paminėtas baisiai nemaloniomis aplinkybėmis – tais metais kovo 9 dieną Lietuvos pasienyje buvo nužudytas pagonių krikštyti atvykęs Brunonas Bonifacas. Taigi, tokia kaip ir šventė, kaip ir nepatogu truputį…
Jei truputį paguos, panašu, kad Brunoną nužudė vis dėlto ne lietuviai. Gal tai kokie skalviai, prūsams gimininga gentis. Bent jau taip teigia kalbininkas, itin kruopščiai nagrinėjęs baltų gentis, mokslų daktaras Letas Palmaitis. Jis mano, kad Brunonas buvo nužudytas netoli Jurbarko. Teritorija – Lietuvos. Taigi, ir vardas užrašomas Lietuvos.
Bet va, lenkai sako, ot ir ne, Brunonas nužudytas Gižicko mieste. Buvom, tikrai – stovi kryžius. Yra šalia nemažas ežeras, kuris minimas dokumentuose kaip telkinys, kuriame buvo pakrikštyti 300 pagonių. Kaip ten bebūtų, Jurbarkas tai ar Gižickas, faktas tas, kad liūdnomis aplinkybėmis, bet Lietuvos vardas buvo įrašytas juodu ant balto. Ta proga – kelios gražiojo mūsų Lietuvos vardo kilmės versijų:
• Kalbininkas Kazimieras Kuzavinis įsitikinęs, kad Lietuvos vardui pradžią davė upė Lietava – dešinysis Neries intakas.
• Baltistas Simonas Karaliūnas mano, kad Lietuvos vardas susijęs su vokišku žodžiu leiten. Jis reiškia vadovauti, vesti. Taigi, Lietuvos vardas galėjęs iš pradžių reikšti kariauną.
• Istorikas Artūras Dubonis mano, sako, kad XV amžiuje Lietuvos didžiojo kunigaikščio valdininkų luomas vadinosi leičiai. Nuo to ir valstybės pavadinimas: Lietuva – leičių šalis.
• Yra, kas lietuvius kildino iš romėnų. Tad ir žodį Lietuva kildino iš itališko L‘Italia .
• Lotyniškai litus reiškia jūros krantą. Lietuva – jūros kranto šalis?
• Na, ir pats žinomiausias – Lietuva nuo žodžio lietus, nes čia daug lyja .
Kuri versija priimtiniausia Jums?
Diana ir Antanas Jonaičiai
Kretingos gidai

Kuri Lietuvos vardo kilmės versija Jums priimtiniausia?

View Results

Loading ... Loading ...

 149,933 peržiūrų (-a)

91% LikesVS
9% Dislikes