Komentarai virtualioje erdvėje bus stebimi ir policijos pareigūnų. Asociatyvi nuotr.

Lietuvos policija kovo pradžioje paskelbė, kad balandžio pabaigoje darbą pradės naujas specialus jos padalinys, pavadintas virtualiu policijos patruliu. Pareigūnai tiesioginiu režimu 24 valandas per parą ir 7 dienas per savaitę stebės interneto erdvę. Kaip tiksliai dirbs virtualus patrulis, bus pristatyta patrulio starto išvakarėse.

Ir Kretingoje netrūksta siaučiančių „komentatorių“
Virtualaus patrulio tikslas – kovoti su internete platinamomis neapykantą skatinančiomis ir kurstančiomis žinutėmis ir komentarais, propaganda, melagienomis.
Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjo Ramūno Matonio teigimu, naujasis padalinys darbą pradės balandžio pradžioje. Planuojama, kad iš pradžių dirbs 3 pareigūnai.
O Kretingoje ar bus su kuo kovoti interneto fronte?
Kretingos rajono vyriausiasis policijos komisaras Arūnas Pužauskas „Švyturiui“ sakė, kad pareigūnai yra pradėję kelis tyrimus dėl komentarų internete. Nors skundų sulaukiama ir daugiau, dažniausiai – dėl parašytų komentarų po rajone leidžiamų laikraščių publikacijomis.
„Matome ne vieną atvejį, kai įkarščio, pykčio ar kažkokio azarto pagautas asmuo prirašo tai, dėl ko kitą dieną jam gali tekti gailėtis,“ – pastebėjo komisaras.

Elgiasi skirtingai
A. Pužauskas minėjo, kad mėgėjai komentuoti internete elgiasi skirtingai. Savo vardu prisiregistravę ar susikūrę asmenines paskyras interneto vartotojai paprastai elgiasi protingai ir atsakingai, o anonimiški arba susikūrę fiktyvias paskyras kartais tiesiog siauste siaučia. Prisidengiant anonimiškumu ar išgalvotu vardu nebijoma lieti, nepagarbius ar įžeidžiančius komentarus, tačiau Kretingos rajono policija padeda nustatyti panašius asmenis. Tam reikalingas tik įžeisto asmens prašymas, pateiktas policijai. Po to pradedamas tyrimas.
„Pabendraujame su tokiu „komentatoriumi“, paaiškiname jo veiklos prasmę, galimas pasekmes, ir toks asmuo vėliau paprastai pats gailisi savo poelgių,“ – pasakojo A. Pužauskas.
Jeigu neapykanta, įžeidimai, persekiojimai buvo nukreipti į konkretų asmenį, nuketėjusysis gali spręsti, kokios bausmės nusipelno kenkėjas. Galima jam ir atleisti, galima susitaikyti, o galima pareikalauti ir neturtinės žalos atlyginimo.
Policija turi visas technines priemones nustatyti siaučiančius interneto komentatorius ar sukčius. Šiais laikais nedaug reiškia savo IP adreso slėpimas, fiktyvios, anonimiškos paskyros: patyrusiems policijos sekliams nesunku susekti bet kokius elektroninius pėdsakus.

Agresyvus spaudimas truko 2 metus
Vienas Kretingoje žinomas gyventojas Domas (vardas ir pavardė redakcijai žinomi) dėl komentarų internete į policijos pareigūnus kreipėsi dar prieš dvejus metus. Vyras pasakojo, kad piktavališkų interneto komentatorių spaudimą jautęs apie porą metų. Maža to, kad bet kurio rajono laikraščio internetinėje svetainėje paminėjus jo pavardę komentaruose po publikacijomis liejosi įvairūs užgauliojimai.
Įžeidžiančios SMS žinutės ateidavo ir į asmeninį telefoną. Anonimiškas komentatorius nesivaržė rinkdamas žodžius, vartojo ir žeminančius epitetus „niekšas“, „vagis“, jausdamas nebaudžiamumą šmeižė žmogų, rašydamas komentarus po bet kuriomis rajono spaudos publikacijomis.
„Ne tik aš, bet ir mano šeima išgyvenome tikrą psichologinį smurtą, galite įsivaizduoti, kaip mes turėjome jaustis,“ – pasakojo Domas.
Jis pripažino, kad gal ir pats per ilgai laukė, kol tas anonimas liausis ar, kaip sakoma, ateis į protą. Tačiau niekas nesikeitė ir paskatintas šeimos narių bei draugų kreipėsi į policiją ir prokuratūrą. Pasekmių ilgai laukti neteko – prokuratūra šmeižikui iškėlė baudžiamąją bylą.
„Kiek žinau, asmuo surastas. Jis nesakė, kad rašyti užgaulius komentarus jį kas nors vertė. Mano galva, panašūs dalykai internete negali būti toleruojami ar likti nebaudžiami,“ – teigė Domas, palankiai vertinantis naujoves Lietuvos teisinėje sistemoje.

Gresia laisvės atėmimas iki trejų metų
Lietuvos Generalinės prokuratūros atstovė Viktorija Raštutytė pastebėjo, kad Baudžiamajame kodekse yra aprašytos įvairios veikos internete, už kurias galima susilaukti realios bausmės.
Tyčiojimasis, niekinimas, skatinama neapykanta, kurstantį diskriminuoti žmogų ar jų grupę, baudžiama bauda, laisvės apribojimu, areštu arba laivės atėmimu iki vienerių metų.
Už panašias viešas patyčias galima sulaukti ne tik baudų, bet ir laisvės atėmimo iki dvejų metų.
Tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.
Kovo 12 d. Seime įregistruotos pataisos ir dėl administracinės atsakomybės. Projekto rengėjai siūlo papildyti Administracinių nusižengimų kodeksą, numatant skirti baudas nuo 300 iki 1000 eurų už viešą (taigi, ir internete) tyčiojimąsi ar žmonių grupės ar jai priklausančio asmens niekinimą dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, lytinės tapatybės, neįgalumo, rasės, odos spalvos, tautybės, pilietybės, kalbos, kilmės, etninės kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų.
Už pakartotą šio pobūdžio pažeidimą siūloma bauda nuo 1,2 tūkst. iki 2 tūkst. eurų fiziniams asmenims ir nuo 1,1 tūkst. iki 3 tūkst. eurų – juridiniams asmenims.

Ar esate susidūrę su įžeidžiančiais komentarais virtualioje erdvėje?

View Results

Loading ... Loading ...

 6,170 peržiūrų (-a)

67% LikesVS
33% Dislikes