Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda, rodydamas pavyzdį visuomenei, kovo 22 d. pasiskiepijo „AstraZeneca“ vakcina. Stop kadras iš video įrašo Gitano Nausėdos facebook paskyroje.

Pasaulyje ir Lietuvoje kilus panikai dėl COVID-19 vakcinos „AstraZeneca“, skiepijimas ja buvo sustojęs ir Kretingos rajone.

Atsisakinėjo masiškai
Savivaldybės gydytoja Zita Abelkienė pasakojo, kad praėjusią savaitę daugybė žmonių, anksčiau sutikusių skiepytis „AstraZeneca“ vakcina, masiškai jos atsisakinėjo, skambindami į pirminius sveikatos priežiūros centrus, o kiti ir neperspėjo.
Medicinos darbuotojams sugriuvo visi išankstiniai sunkiai sudaryti vakcinavimo planai. Sveikatos apsaugos ministerija draudė vietoje atsisakiusiųjų skiepyti kitus, kurie pagal skiepijimo prioritetus dar neturėjo teisės į vakciną.
Tačiau kiek tiksliai rajono gyventojų pasidavė panikai, Savivaldybės gydytoja net negalėjo nurodyti: „Atsisakiusiųjų buvo labai daug“.

Kretingiškiams – trijų gamintojų vakcinos
Skiepijimo nuo COVID-19 tempus diktuoja gaunamos vakcinos kiekis. Medikams nurodoma užduotis – sunaudoti visas gautas vakcinas iki kitos siuntos.
Kovo 1-7 dienomis, iki oficialaus „AstraZeneca“ naudojimo sustabdymo, gautomis vakcinomis buvo paskiepyti mokytojai, tai yra, 558 asmenys.
Nuo kovo 8 d. prasidėjus 65 metų amžiaus ir vyresnių rajono gyventojų skiepijimui, kuris tęsiasi iki šiol, paskiepyti dar 1248 asmenys. Tiesa, po kovo 15 d. skiepijimo intensyvumas dėl „AstraZeneca“ laikino sustabdymo pastebimai krito. Palyginkime: kovo 8-12 dienomis paskiepyta 730 gyventojų, kovo 15-19 dienomis – 518.
Nuo sausio 13 dienos rajonas gavo ir vakcinavimui panaudojo dviejų rūšių vakcinas: Pfizer – 2555 dozes ir “AstraZeneca” – 1170 dozių. Planuojama, kad paskutinę kovo savaitę Kretingos rajono gyventojams bus skirta 200 “Moderna” vakcinos dozių.
Nuo sausio 13 dienos rajonas gavo ir vakcinavimui panaudojo dviejų rūšių vakcinas: „Pfizer“ – 2555 ir „AstraZeneca“ – 1170 dozių. Planuojama, kad paskutinę kovo savaitę Kretingos rajono gyventojams bus skirta dar 200 „Moderna“ vakcinos dozių.

Nepanaudojo trečdalio
„Iš pradžių, gavus „AstraZeneca“ vakciną, buvo pasakyta, kad ja turime skiepyti ne vyresnius kaip 55 metų amžiaus asmenis. Tuo metu prioritetas buvo švietimo įstaigų darbuotojai. Dabar dėl amžiaus kriterijaus išskiriami tik vaikai – nevakcinuojami jaunesni nei 18 metų amžiaus asmenys,“ – kalbėjo Z. Abelkienė.
Ar sustojus vakcinavimui rajone nesikaupia nepanaudotos šio gamintojo dozės? Savivaldybės gydytojos teigimu, šios savaitės duomenimis, vakcinavimą organizuojančioje įstaigoje – Kretingos PSPC – buvo likę 330 „AstraZeneca“ vakcinos dozių. Vakcinavimo duomenys rajone renkami ir atnaujinami kartą per savaitę, pirmadieniais.
Kreiptis į šeimos gydytoją
Sveikatos apsaugos ministerija dabar leido skiepyti jaunesnius nei 65 metų asmenis, sergančius tam tikromis lėtinėmis ligomis: gaunančius imunosupresinį ar imunomoduliuojantį gydymą; sergančius cukriniu diabetu su komplikacijomis; sergančius lėtinėmis širdies–kraujagyslių ligomis; sergančius lėtinėmis plaučių ligomis – cistine fibroze, lėtine obstrukcine plaučių liga, astma, bronchektazėmis, intersticinėmis plaučių ligomis, alerginiu pneumonitu, pneumokonioze, plaučių eozinofilija, plautine hipertenzija ir kitomis ligomis, sukeliančiomis kvėpavimo funkcijos nepakankamumą ir kitomis ligomis.
Jaunesni nei 65 metų gyventojai, kurie serga įvairiomis lėtinėmis ligomis ir nori skiepytis „AstraZeneca“ vakcina, gali kreiptis į savo šeimos gydytojus ir gauti informaciją apie vakcinavimo galimybes, šiuo metu teikiamus skiepijimo prioritetus, taip galima ir užsiregistruoti skiepui.

Merai prezidento ir premjerės pavyzdžiu neseka

Skatindami visuomenės pasitikėjimą „AstraZeneca“ gamintoju, aukščiausi šalies valdžios atstovai per pastarąją savaitę viešai pasiskiepijo šia vakcina: prezidentas Gitanas Nausėda, premjerė Ingrida Šimonytė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys. Viešai vis garsiau ir daugiau kalbant apie merų bei kitų bendruomenės autoritetų skiepijimą šia vakcina, pasiteiravome mūsų krašto vadovų, ar jie ketina pasekti šiuo pavyzdžiu. Jei taip, kada planuotų pasiskiepyti, ar kviestų žiniasklaidą?

Kretingos rajono meras Antanas Kalnius: pasitikiu visomis vakcinomis, kurias saugiomis pripažino atsakingos Europos Sąjungos ir Lietuvos institucijos, taip pat ir „AstraZeneca“ vakcina. Skiepysiuos, kai tik ateis mano eilė, o jei bus suteikta teisė pasirinkti vakciną, taip, rinksiuos „AstraZeneca“. Darsyk pasikartosiu, kad neabejoju jos efektyvumu ir saugumu. Pirmiausia skiepysiuos tam, kad neužkrėsčiau kitų, bet tikrai leisiu šį procesą stebėti ir žiniasklaidos atstovams, jei tik jie manys, kad svarbu apie tai pranešti gyventojams ar mano skiepijimasis gali tapti teigiamu pavyzdžiu kitiems.

Antanas Kalnius.

Palangos meras Šarūnas Vaitkus: Lietuva naudoja tik tas vakcinas, kurios yra patvirtintos ES institucijų, todėl tikrai pasitikiu tiek „AstraZeneca“, tiek ir kitomis mūsų šalyje naudojamomis vakcinomis nuo COVID-19 ligos. „AstraZeneca“, kaip ir kitos vakcinos, yra praėjusios aukščiausius saugumo standartus atitinkančius bandymus.
Laukiu, kada ateis mano eilė pasiskiepyti nuo COVID-19 ligos, skiepysiuosi ta vakcina, kuri bus man pasiūlyta. Jei tai bus „AstraZeneca“ vakcina, skiepysiuosi ja.

Šarūnas Vaitkus.

 

Kretingos rajono vicemeras Dangiras Samalius: Aš tikrai pasiskiepyčiau, bet Vyriausybės priimta, kad pirmumo teisė suteikiama merams, bet ne vicemerams. O aš, jeigu man tik būtų leidžiama, tikrai pasiskiepyčiau, taip pat – ir su “AstraZeneca” vakcina. Mano vaikas priklauso rizikos grupei ir jis jau yra paskiepytas būtent šio gamintojo vakcina. Ir nieko, jaučiasi normaliai. Šiek tiek pakilo temperatūra, bet reakcija į skiepus visuomet yra. Juk bet kuriais privalomais skiepais skiepijant ir mažus vaikus būna, kad sukyla temperatūra. Tai įprasta. Taigi, dabar aš tiesiog laukiu savo eilės.

Dangiras Samalius.

Andrius Juškevičius

Ligita Sinušienė

 16,017 peržiūrų (-a)

70% LikesVS
30% Dislikes