Kol kas reabilitacijai po persirgimo koronavirusu Kretingos rajono gydytojai nelabai ką ir turi nusiųsti. Asociatyvi nuotr.

Nuo šiol persirgusieji COVID-19 ir jaučiantys tam tikrus išliekamuosius reiškinius gali kreiptis į savo šeimos gydytoją ir gauti nemokamą reabilitaciją. Nepaisant šios puikios žinios iki šiol vos keli Kretingos rajono gyventojai buvo išsiųsti reabilitacijai.

Iš Salantų išsiuntė vieną
Apskambinus pagrindines rajono gydymo įstaigas paaiškėjo, kad iki šiol reabilitacijai išsiųsti vos keli pacientai. Gydytojai gūžčioja pečiais, mat šiuo metu kovidinių pacientų pas juos beveik nelikę, tad ir ko siųsti nėra.
Salantų pirminės sveikatos priežiūros centro (PSPC) vyriausiasis gydytojas Tomas Skliuderis paaiškina: „Šiai dienai turime vieną pacientą, kurį išsiuntėme reabilitacijai. Daugiau pacientų reabilitacijai turėtų būti siunčiami iš stacionaro. Kad tų sergančių praktiškai nebėra… Ir dar yra tam tikri reikalavimai, tad nėra taip, kad jei po kovido grįžai iš ligoninės, iškart – į reabilitaciją. O gal jokių pasėkmių visai nėra? Salantuose apskritai tos bangos lengvai praėjo, neatsimenu, kad būtų tokių sunkių susirgimų, tad nėra ir ką siųsti“.
Vis dėlto T. Skliuderis sako, jog reabilitacija, be abejo, yra prasminga.
Pasiteiraujame, kaip žmones pasieks informacija apie tokią teikiamą paslaugą, gal būt šeimos gydytojai galėtų informuoti savo pacientus. Gydytojas atsako: „Kad šeimos gydytojai patys skambintų pacientams yra praktiškai neįmanomas reikalas, nes aš ir pats visų pacientų negaliu atsiminti. Per dieną tiek visko įvyksta. Vis dėlto krūviai dideli, o pas mus apsilankantys rimtesni pacientai yra nukreipiami arba į stacionarą, artimiausias ligonines, tad ne visada juos ir sutinkame, jei nieko daugiau nenutinka. Tikrai sutalpinti galvoje tuos atvejus nebūtų realu. Bet jei koks žmogus vargsta po šiai dienai ir yra grįžęs iš ligoninės, ir jei nepraėjo trys mėnesiai, pirmas žingsnis – kreiptis pačiam į šeimos gydytoją. Su gydytoju reiktų pasikalbėti apie negalavimus ir esant reabilitacijos poreikiui žmogus bus nukreiptas. O kodėl duotas būtent toks terminas, nežinau ir susilaikysiu nekomentavęs.“

Iš Kartenos – nė vieno
Kartenos medicinos centro slaugytoja Rasa Prialgauskienė taip pat sako, kad Kartenoje tik vienas kovidu sergantis pacientas belikęs: „O ir jis serga nesunkiai, tad manau – susitvarkys. O poreikio reabilitacijai kol kas neatsirado, tad kol kas nieko nesame išsiuntę.“
Didžiausio – Kretingos PSPC – administratorė su „Švyturiu“ kalbėti neturėjo laiko nei ketvirtadienį, nei penktadienį, mat poliklinika šiuo metu turinti didesnių problemų – ir vadovas, ir visi gydytojai, ir slaugytojos užimti.
Šiek tiek laiko pokalbiui su žurnalistais rado Kretingos šeimos medicinos centro vadovė Augenija Juknevičienė, paaiškinusi: „Kol kas mums yra nurodyta reabilitacijai siųsti tik tuos, kurie turėjo stacionarų gydymą, ir ne anksčiau nei prieš tris mėnesius. O pacientas iš ligoninės vis tiek vėliau grįžta pas savo šeimos gydytoją, tad būtent tuomet, jei yra likusių kažkokių liekamųjų reiškinių, žmogus siunčiamas pas reabilitologą. Jis ir nusprendžia, ar taikys taip vadinamąsias pirmojo etapo reabilitacijos priemones: masažus, mankštas ar kitas, kurios gali būti suteiktos Kretingos ligoninės konsultaciniame skyriuje. O jei po 1-ojo reabilitacijos etapo vis dar yra liekamųjų reiškinių, tuomet reabilitologas siunčia jau antrajam reabilitacijos etapui ir gydymas gali būti skiriamas Palangoje arba Klaipėdoje, priklausomai nuo situacijos ir poreikio.“
A. Juknevičienė sako, kad pastebėjo, jog pacientai, persirgę kovidu, dažniausiai skundžiasi kvėpavimo sutrikimais, kosuliu, dusuliu, galvos skausmais.
Iki šios dienos gydytoja reabilitacijai yra išsiuntusi tik vieną pacientą, bet priduria: „Be abejo, žmogus turėtų pats kreiptis į savo šeimos gydytoją. Tuo labiau, kad dabar dirbam beprotišką darbą dėl vakcinacijos ir visos slaugytojos didžiąją dalį darbo skiria žmonėms paskiepyti, juos surasti, paskambinti ir viską paiškinti. Taigi, tikrai gali būti, kad jei žmogus prasirgo kovidu prieš kokius 2 mėnesius ir gyvena toliau kaime, jam sudėtinga važinėti, o mes, gydytojai, visų neatsimename, tad tegu patys skambina mums ir tikrai žiūrėsim, ką galim padaryti, o šeimos gydytojas nukreips reabilitacijai, jei reikės.“

• Norint gauti reabilitaciją po kovido, pirmiausia reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją. Su juo pasitarus, išsiaiškinus paciento simptomus ir būklę pacientas, prireikus bus nukreipiamas pas reabilitologą.
• Reabilitacija gali būti skiriama ne vėliau nei praėjus 3 mėnesiams po aktyvaus gydymo stacionare.
• Medicininės reabilitacijos paslaugos persirgus COVID-19 skiriamos, atsižvelgiant ne tik į paciento diagnozę, bet ir į biosocialinių funkcijų sutrikimo laipsnį – elgesio kontrolę, orientacijos, judėjimo sutrikimus, iššūkius priimant ir perduodant informaciją ir kt. Tai reiškia, kad tik fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas, visapusiškai įvertinęs paciento sveikatos būklę, gali skirti atitinkamą medicininį reabilitacinį gydymą.
• Siuntimai medicininės reabilitacijos paslaugoms, teikiamoms po COVID-19 ligos, neribojami ir nėra įtraukiami į sutartyje su teritorine ligonių kasa nustatytą bendrą asmens sveikatos priežiūros įstaigai skiriamų medicininės reabilitacijos siuntimų skaičių.
• Pacientai, kurių būklė neatitinka ministro įsakymo nustatytų kriterijų dėl medicininės reabilitacijos skyrimo, bet jaučiantys koronaviruso infekcijos pasekmes, gali gauti pirmojo medicininės reabilitacijos etapo paslaugas platesne apimtimi – masažą, kineziterapiją, ergoterapiją ir fizioterapiją. Šios paslaugos gali būti skiriamos iš karto, kai tik tai leidžia paciento sveikatos būklė.
• Visos šios medicininės reabilitacijos paslaugos apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto.

 28,467 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes