Nuo šiandien vaisių (ir kitų prekių) galima nusipirkti ne vien tik didžiuosiuose prekybos centruose. Autorės nuotr.

“Kaip jaustis smulkiajam verslininkui, nuėjus į “Maximą”? – klausia Kretingos turgaus direktorius Nerijus Tertelis. Tiesa, nuo šiandien šis klausimas akualus tik savaitgaliais, kuomet vis dar galios didžiųjų prekybos centrų, kurių pagrindinė prekė – maistas, viršenybė virš visų kitų prekybininkų. Vyriausybė nuo šiandien sušvelnino karantino priemones, karantiną pratęsusi iki pat vasaros, tai yra iki gegužės 31 d. 24:00 val.

Neleis dirbti tik savaitgaliais

Nuo šio pirmadienio leidžiama visų parduotuvių, išskyrus esančias turgavietėse (tai aktualiausia didžiųjų miestų – Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio – turgavietėms) veikla, užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas sąlygas ir nustatytų prekybos ploto vienam lankytojui reikalavimų laikymąsi.

Tačiau prekybos centrai ir kitos parduotuvės ar prekybos vietos, kurios pagaliau gali atsidaryti nuo šiandienos, balandžio 19 d., negalės dirbti savaitgaliais. Prekyba juos šeštadieniais ir sekmadieniais vis dar draudžiama.

Geriau apribotas, nei visiškai uždarytas verslas

Kaip tokius pokyčius vertina Kretingos turgaus direktorius Nerijus Tertelis?

“Pandemijos metu mano kiekviena diena prasideda nuo informacijos tikrinimo, ar niekas nepasikeitė, ar Vyriausybė nepriėmė naujų sprendimų, – sako N. Tertelis. – Kalbant apie karantino atlaisvinimus, pasitelksiu ir Izraelio pavyzdį. Izraelyje praktiškai visi suaugusieji paskiepyti, jau kalbama apie vaikų vakcinaciją, net jie dsar visur su kaukėmis vaikšto. Tik štai jau dabar pradėjo kalbėti apie kaukių atsisakymą lauke. O Lietuvoje su vakcimnacija yra sudėtingiau, bet mes lauke jau be kaukių vaikštome”.

“Karantinas apskritai nėra blogai, – tęsia mintis Kretingos turgaus vadovas. – Svarbiausia, koks jo turinys. Aš visada sakau, kad geriau kažkoks apribojimas, negu visiška laisvė ir paskui totalus uždarymas. Tačiau skirtingi ribojimai skirtingoms prekybininkų grupėms kelia labai daug klausimų. Dieve mano, juk nereikia žmonių juokinti – akivaizdu, kad nuėjęs į “Maximą” žmogus ten gaus ne tik maisto, bet visko – iki kastuvo. Kaip ir pernai, pirmiausia buvo leidžiama sodinukais prekiauti pekybos centruose, ir tik vėliau – turguje. O kaip jaustis tam smulkiam verslininkui, amatininkui, kai jis nueina į tą pačią “Maximą” ir mato, kad jam kažkas draudžiama, o kitam leidžiama? Galiam tik įsvaizduoti, kokios emocijos jį užplūsta! Labai sunku tada tikėtis, kad toks žmogus preciziškai laikysis visų karantino reikalavimų. Ko gero, tik tiek, kad baudos negautų, o kai niekas nemato, elgsis kaip nori. Tokia nelygybė pakerta pasitikėjimą Vyriausybės priimamais sprendimais apskritai. Nors, kita vertus, irgi galima logiškai suprasti, kad sudėtinga prekybos centruose leisti tik maisto prekybą. Juk, pavyzdžiui, tualetinio popieriaus žmonėms vistiek reikia”.

Muziejų apskritai nereikėjo uždaryti?

Nuo šiandien gali atsidaryti teatrai ir kino teatrai, užtikrindami, kad žiūrovai užimtų tik sėdimąsias vietas, užpildytų ne daugiau kaip 30 proc. visų sėdimųjų vietų, ir bendras žiūrovų skaičius neviršytų 150 asmenų. Bilietai turi būti platinami elektroniniu būdu ir (arba) žiūrovų registracija taip payt vykdoma internetu, vyresni nei 6 metų žiūrovai privalo dėvi kaukes. Kultūros ir ptramogų įstaigos taip pat privalo užtikrinti ir  kitas valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas sąlygas veiklai karantino metu vykdyti.

“Muziejams Vyriausybė galėjo leisti dirbti visą laiką, laikantis saugumo priemonių, – “Švyturiui” sakė Kretingos muziejaus direktorė Vida Kanapkienė. – Neįmanoma sulyginti žmonių srauto muziejuose ir, pavyzdžiui, “Maximose”. Juk po dideles muziejaus erdves vaikšto vos keli žmonės, o ne žmonių srautai, kai prekybos centruose. Tad muziejų uždarymas man apskritai atrodo buvo nelogiškas ir nepagrįstas”.

Nuo pirmadienio leidžiami renginiai, kai juose dalyvauja ne daugiau kaip 150 žiūrovų, laikantis nustatytų reikalavimų. Renginius uždarose erdvėse leidžiama organizuoti, kai užpildoma ne daugiau kaip 30 proc. visų sėdimųjų vietų.

Prekiauti maistu ir gėrimais bei teikti kitas paslaugas muziejuose, teatruose, kino teatruose ir renginių vietose vis dar draudžiama.

Pokyčiai švietime

Nuo šiandien yra pokyčių ir švietimo srityje. Mokyklose galima organizuoti konsultacijas ne daugiau kaip 10 vidurinio ugdymo programos baigiamosios klasės mokinių.

Brandos egzaminai ar jų dalys vykdomi patalpose vyks ne daugiau kaip 10 kandidatų, išlaikant tarp visų patalpoje esančių asmenų ne mažesnį kaip 2 metrų atstumą, arba 11–50 kandidatų, išlaikant tarp visų patalpoje esančių asmenų ne mažesnį kaip 2 metrų atstumą ir užtikrinant 10 kv. m patalpos plotą vienam asmeniui.

Galės vykti egzaminai mokiniams, kurie baigia ugdymo programą pagal užsienio valstybių ir tarptautinių organizacijų švietimo programas (tarptautinio bakalaureato), kai egzamine vienoje patalpoje dalyvauja ne daugiau kaip 10 mokinių, užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas sąlygas.

Mokiniams, turintiems specialiųjų ugdymosi poreikių dėl nustatytų medicininių priežasčių, laisvės atėmimo vietose veikiančių mokyklų (skyrių) mokiniams pagrindinio ugdymo pasiekimų patikrinimas ar jo dalis vykdoma, kai patalpose yra ne daugiau kaip 10 mokinių, išlaikant tarp visų patalpoje esančių asmenų ne mažesnį kaip 2 metrų atstumą, arba 11–50 mokinių, išlaikant tarp visų patalpoje esančių asmenų ne mažesnį kaip 2 metrų atstumą ir užtikrinant 10 kv.m patalpos plotą vienam asmeniui.

Nuo ketvirtadienio – balandžio 22 d. – planuojami dar šie pagrindiniai pokyčiai:

  • Asmenims, persirgusiems COVID-19 liga, kai diagnozė buvo patvirtinta remiantis teigiamu SARS-CoV-2 PGR tyrimo ar antigeno testo rezultatu ir nuo teigiamo tyrimo rezultato praėjo ne daugiau kaip 180 dienų, bei asmenims, paskiepytiems ES vaistinių preparatų registre įregistruota COVID-19 vakcina pagal skiepijimo schemą, gali būti taikomos švelnesnės karantino režimo priemonės negu kitiems asmenims.
  • Leidžiami ne daugiau kaip 10 vakcinuotų ar persirgusių asmenų artimi kontaktai.
  • Leidžiama rengti asmenines šventes viešose ir privačiose erdvėse, jei jose dalyvauja ne daugiau kaip 10 vakcinuotų ar persirgusių asmenų.
  • Leidžiamos ekskursijos atvirose erdvėse, kuriose dalyvauja ne daugiau kaip 10 vakcinuotų ar persirgusių asmenų.
  • Vakcinuotiems ir persirgusiems asmenims leidžiama lankyti artimuosius sveikatos priežiūros įstaigose ir visose stacionariose socialinių paslaugų įstaigose, šeimynose, grupinio ir bendruomeninio gyvenimo namuose.
  • Leidžiama apgyvendinimo ir laisvalaikio paslaugoms teikti skirtų patalpų nuomą, subnuomą ar panaudą asmeninėms šventėms organizuoti, jei neviršijamas leidžiamas šventės dalyvių skaičius.
  • Veiklą atnaujinti galės viešojo maitinimo įstaigos, restoranai, kavinės ir barai nuo 7 iki 21 valandos, kai užsakytas maistas ir gėrimai vartojami prie atvirose erdvėse esančių staliukų, prie vieno staliuko leidžiant sėdėti ne daugiau nei 2 asmenims, išskyrus vienos šeimos ir (ar) vieno namų ūkio narius.
  • Galės veikti maitinimo įstaigos, restoranai, kavinės ir barai, esantys jūrų ir oro uostų keleivių išvykimo terminaluose, kai užsakytas maistas ir gėrimai vartojami prie staliukų, prie vieno staliuko leidžiant sėdėti ne daugiau nei 2 asmenims, išskyrus vienos šeimos ir (ar) vieno namų ūkio narius.

Nuo kito pirmadienio, balandžio 26 d., Vyriausybė pažadėjo dar daugiau laisvės:

  • Bus leidžiama teikti baseinų paslaugas, teikiamas vykdant neformalųjį vaikų švietimą nustatytomis sąlygomis arba teikiamas ugdymo įstaigos vienos klasės mokiniams, ugdomiems kontaktiniu būdu, užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas sąlygas.
  • Galės atsidaryti sporto klubai, užtikrindami 20 kv. m paslaugos teikimo plotą vienam asmeniui (įskaitant paslaugų teikėjus) ir kitas valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas sąlygas.
  • Grupinės treniruotės galės būti vykdomos dalyvaujant ne daugiau kaip 5 asmenims (neįskaitant paslaugų teikėjų).
  • Baseinų ir pirčių paslaugos galės būti teikiamos visose apgyvendinimo paslaugas teikiančiose įstaigose (ne tik kaimo turizmo sodybose), kai jos teikiamos ne daugiau kaip vienos šeimos ir (ar) vieno namų ūkio nariams.

Pagrindiniai pokyčiai nuo gegužės 3 d.:

  • Ugdymas vidurinio ugdymo programos baigiamosios klasės mokiniams vykdomas mišriu būdu švietimo, mokslo ir sporto ministro nustatyta tvarka bei užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas sąlygas.
  • Bus leidžiama turgaviečių ir kitų viešų prekybos vietų veikla, užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas sąlygas ir nustatytų prekybos ploto vienam lankytojui reikalavimų laikymąsi.

 57,819 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes