Lietuvos ūkio banko Kretingos skyriaus vedėjas Simonas Jurgis Simutis (antrame plane) už darbo stalo. Simono J. Simučio nuotr. 1931 m. Iš Kretingos muziejaus ikonografijos rinkinio.

Šiandien sukanka lygiai 125 metai, kaip 1896 metų balandžio 23 dieną Kretingoje gimė bankininkas, Lietuvos ūkio banko Kretingos skyriaus ilgametis vedėjas Jurgis Simonas Simutis.

Būsimasis bankininkas užaugo Akmenės gatvėje, siuvėjo šeimoje.

Nuo 1923 iki 1940 m. dirbo Lietuvos ūkio banko Kretingos skyriaus vedėju, gyveno Klaipėdos gatvėje. Mėgo fotografuoti. Jo albumuose įamžinti Kretingos miesto ir apylinkių žmonės, architektūriniai pastatai ir statiniai, gamtos vaizdai ir žmonės.

Užsiėmė labdaringa veikla, priklausė Šv. Vincento Pauliečio draugijai – lietuvių katalikų labdaros organizacijai, globojusiai senelius, neįgaliuosius ir našlaičius.

1948 m. gegužės 23 dieną su žmona, ilgamete Kretingsodžio pradinės mokyklos mokytoja Magdalena Perkumaite-Simutiene, sūnumi Simonu Jaunučiu ir dukra Regina Nijole ištremtas į Krasnojarsko krašto Batūrino gyvenvietę. Iš tremties paleisti 1956 m. gegužės 22 dieną. Grįžo į Kretingą.

 

Mirė praėjus vos keturioms dienoms po 70-ojo savo gimtadienio – 1966 metų balandžio 28 dieną gimtajame mieste Kretingoje.

Palaidotas Padvarių kapinėse.

 

Lietuvos ūkio banko Kretingos skyriaus vedėjas Simonas Jurgis Simutis (antrame plane) už darbo stalo. Simono J. Simučio nuotr. 1931 m. Iš Kretingos muziejaus ikonografijos rinkinio

 206,110 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes