Paauglių nėštumas – nerimą kelianti šių dienų visuomenės problema. Ne tik susituokusios poros, bet ir visi kiti, ypač paaugliai, turi būti tinkamai informuojami ir šviečiami, kaip išvengti nepageidaujamo nėštumo, kad sumažėtų abortų skaičius ir jų ateitis nebūtų sugriauta. Stebėtina, bet apie prezervatyvus, tabletes ir kitus saugaus sekso metodus bei priemones žino nedaug žmonių.

Dauguma vyrų mano, kad žino, kaip naudotis prezervatyvu, tačiau nepakanka vien tik jį panaudoti. Svarbu ne tik turėti pigiausią prezervatyvą ar žinoti, kokie prezervatyvai geriausi rinkoje. Tiesą sakant, netinkamas jų naudojimas iš tikrųjų gali lemti lytiškai plintančių ligų plitimą ir net nepageidaujamą nėštumą.

Keičiantis ekonomikos tendencijoms, dauguma žmonių prezervatyvus gali tiesiog įsigyti internetu. Nebereikia fiziškai eiti į parduotuvę, kas kai kuriems, ypač paaugliams, yra gana nepatogi patirtis.

Pateikiame kelis naudingus patarimus, kaip tinkamai naudoti prezervatyvą ir išnaudoti visas jo galimybes:

Kaip teisingai naudoti prezervatyvą?

  1. Atidarykite pakuotę per zigzaginę dalį. tai darykite rankomis, nes žirklėmis ar dantimis galite pažeisti prezervatyvą.
  2. Prezervatyvus laikykite tik sausos temperatūros patalpoje. Nelaikykite jų per šaltai. Latekso prezervatyvus gali sugadinti ir per didelė drėgmė.
  3. Niekada nepamirškite patikrinti galiojimo termino. Nenaudokite pasibaigusio galiojimo prezervatyvų. Pasibaigus galiojimui, prezervatyvą iš karto išmeskite, kad nerizikuotumėte kentėti vėliau.
  4. Suteities metu pereidami nuo vienos veiklos prie kitos (pvz., nuo vaginalinės prie analinės), būtinai naudokite kitą prezervatyvą, kad išvengtumėte infekcijų ir E. coli plitimo.
  5. Nenaudokite nei per laisvų, nei per ankštų prezervatyvų. Patekę į partnerio lytinius organus netinkamo dydžio prezervatyvai gali plyšti arba nuslysti.
  6. Priešingai paplitusiai nuomonei, naudoti aliejų ir lubrikantą ant prezervatyvo nėra gera idėja. Tai gali pakenkti medžiagai, todėl geriausia naudoti jį tokį, koks jis yra.
  7. Niekada nenaudokite prezervatyvų pakartotinai. Net jei atrodo, kad prezervatyve neliko kūno skysčių, išmeskite jį ir prireikus naudokite naują.
  8. Niekada neatsisakykite prezervatyvo, nebent jūsų santykiai yra monogamiški ir įpareigojantys bei tikitės susilaukti kūdikio.

Geriau būti saugiam, nei ateityje gailėtis. Užsiimdami lytiniais santykiais turite būti pakankamai atsakingi ir rūpintis savo bei partnerio sveikata ir jo ateitimi.

Prezervatyvai ir ekologija

Taigi, esate pakankamai išmintingas, kad praktikuotumėte saugius lytinius santykius (išvengtumėte nėštumo ir lytiškai plintančių ligų) tinkamai naudodamas prezervatyvą, tačiau ką daryti su panaudotu prezervatyvu?

Pateikiame kelis patarimus, kaip ekologiškai šalinti prezervatyvus.

Pirma, niekada nemeskite prezervatyvų į unitazą! Prezervatyvai gali užkimšti vandentiekį. Tai gali brangiai kainuoti ir sukelti nepatogumų. Jei prezervatyvui pavyks prasiskverbti pro jūsų septiką, jis pateks tik į kietąsias atliekas. Tai reiškia, kad kažkas turės jį ištraukti iš nuotekų valymo, o tai niekam nėra malonu. Prezervatyvas gali net prasmukti pro valymo įrenginius. Tai nėra gerai, nes reiškia, kad jis gali patekti į vandens telkinius, o mažiausiai mums reikia, kad mūsų upės, ežerai ir vandenynai būtų labiau užteršti.

Ne visi prezervatyvai gaminami vienodai. Dauguma prezervatyvų pagaminti iš latekso, o tai reiškia, kad jie biologiškai suyra. Tačiau lateksas biologiškai nesuyra vandenyje, todėl panaudotų prezervatyvų nedera plauti. Tačiau prezervatyvai nėra vien tik iš latekso, o kitos prezervatyvų sudedamosios dalys (spermicidas, lubrikantas) gali turėti įtakos biologiniam skaidumui. Atrodo, kad geriausia išeitis – išsiųsti juos į sąvartyną.

Kai kurie prezervatyvai, taip pat ir visi moteriški, yra pagaminti iš poliuretano, plastiko rūšies. Jie biologiškai nesuyra. Tačiau nėra kitos išeities, kaip tik išmesti juos į šiukšlių dėžę, nes jie neperdirbami.

Kiti prezervatyvai gaminami iš ėriuko odos. Tai – visiškai biologiškai suyrantys prezervatyvai. Tačiau dar nepulkite pirkti ėriuko odos prezervatyvų! Avinėlio odos prezervatyvai neapsaugo nuo lytiškai plintančių ligų. Avinėlio odos poros yra pakankamai mažos sulaikyti spermatozoidams ir taip apsaugoti nuo nėštumo, tačiau jos pakankamai didelės apsaugoti nuo lytiškai plintančių ligų ir infekcijų. Šis pasirinkimas tinkamas tik monogaminius santykius turintiems žmonėms, pasitikrinusiems dėl lytiškai plintančių ligų. Tokiu atveju galite apsvarstyti galimybę rinktis dar ekologiškesnę barjerinę kontracepcijos priemonę, pavyzdžiui, diafragmą, gimdos kaklelio dangtelį arba skydelį. Paklauskite gydytojo, kas jums geriausiai tinka.

Nepriklausomai nuo to, kokios medžiagos prezervatyvą naudojate (latekso, poliuretano ar ėriuko odos), turėsite išmesti apvalkalą. Šie folijos apvalkalėliai biologiškai nesuyra ir neperdirbami. Juos tiesiog reikia išmesti į šiukšlių dėžę.

Net jei jūsų latekso ar ėriuko odos prezervatyvai yra biologiškai suyrantys, nebandykite jų kompostuoti ar užkasti. Gyvūnai pajus žmogaus kvapą ir bandys juos iškasti. Tai reiškia, kad aplink negražiai mėtysis panaudoti prezervatyvai. Jų užkasimas prilygsta šiukšlinimui: yra ir geresnių būdų, kaip elgtis su prezervatyvais.

Taigi, galiausiai, koks yra geriausias būdas atsikratyti prezervatyvais?

Geriausia juos suvynioti į šiek tiek tualetinio popieriaus ar popierinio rankšluosčio (arba į bet kokią kitą biologiškai skaidžią medžiagą, kurią sudaro popierinis pagrindas, pavyzdžiui, popieriniai maišeliai) ir išmesti į šiukšlių dėžę. Nevyniokite prezervatyvo į plastiką, nes tada jis tikrai biologiškai nesuirs. Gera žinia ta, kad sperma ir makšties skystis ant prezervatyvo tikrai biologiškai suyra ir gali palengvinti prezervatyvo biologinį suirimą.

REKLAMA

 17,301 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes