Antradienį Palangos policija sulaukė pranešimo apie internetinį sukčiavimą.

Rugpjūčio 9 d. 39-erių metų palangiškis internete aptiko skalbimą apie parduodamus jūrinius konteinerius ir nusprendė juos pirkti. Dar tą pačią dieną tariamam pardavėjui pervedė 600 eurų avansą. Konteinerių iki šiol negavo, pardavėjas į telefono skambučius neatsiliepia.

Pradėtas sukčiavimo tyrimas.

Policijos patarimai, kaip saugotis internetinių sukčių:

– Nesiųskite avanso asmenims, kurių nepažįstate, pirkite tik iš patikimų internetinių parduotuvių, atkreipkite dėmesį į pirkėjų įvertinimus.
–  Neatsakykite į įtartinus pranešimus ir skambučius.
– Sukčiai gali pasinaudoti ekstremalia padėtimi – neatidarykite durų nepažįstamiems asmenims, renkantiems aukas medikams, siūlantiems namų dezinfekavimo ar kitas paslaugas.
– Atminkite: pareigūnai netikrina higienos normų, nesiūlo dezinfekavimo paslaugų, nerenka aukų dėl susidariusios situacijos.
– Niekada elektroniniu paštu, socialiniuose tinkluose, SMS žinutėmis ar skambučiais neatskleiskite savo asmeninės ar finansinės informacijos. Valstybinės institucijos, bankai, sveikatos priežiūros įstaigos niekada nesikreips su prašymu elektroniniu paštu ar telefonu atskleisti asmeninę informaciją (pvz., asmens kodą, kreditinės ar debetinės kortelės numerį, banko autentifikavimo kodą ir kita).

– Kritiškai vertinkite elektroniniu formatu (elektroniniame pašte, socialiniuose tinkluose, SMS žinutėse) gaunamas nuorodas, susijusias su COVID-19 tematika ir ne tik! Nesidalykite įtartinomis socialiniuose tinkluose platinamomis žinutėmis, o dar geriau – jų apskritai neplatinkite!
– Būtinai įvertinkite tokių gaunamų laiškų autentiškumą ir turinį, atkreipdami dėmesį į pateiktas nuorodas ir pridedamus priedus. Įsitikinti siunčiamos nuorodos autentiškumu galite užvedę pelytę ant adreso (nespaudžiant) – nuorodoje neturėtų būti publikuotas kitos svetainės adresas.
– Jokiu būdu neatidarykite gaunamų įtartinų laiškų, juose esančių nuorodų ar pridedamų failų! Gavę tokių laiškų, juos iškart ištrinkite. Jeigu paspaudėte ant įtartinos nuorodos – būtinai pasikeiskite elektroninio pašto slaptažodį!
– Kritiškai vertinkite visas parduotuves (jų internetinius adresus), ypač tas, kurios prekes siūlo neįtikėtinai žemomis kainomis. Netikros elektroninės parduotuvės svetainės vaizdas dažniausiai nesukelia įtarimų. Svetainės adresas ar pavadinimas gali būti panašus į žinomų elektroninių parduotuvių adresus, o pirkėjai viliojami didelėmis nuolaidomis. Netikra nuoroda (adresas) gali būti labai panaši į egzistuojančio ir gerai žinomo tinklapio adresą.
– Svarbu atkreipti dėmesį, ar siunčiama nuoroda turi patikimą SSL (TLS) sertifikatą, šifruojantį perduodamus duomenis. Dažniausiai populiariausios naršyklės įspėja, jeigu nėra naudojamas sertifikatas ar jis nėra patikimas. Paprasčiausias būdas įsitikinti – prie http trumpinio turi būti raidė „s“,  pvz.: https://www.nksc.lt.
–  Apsipirkite tik žinomose, patikimose elektroninėse parduotuvėse!
Pagrindinis dalykas – nuolatos būti atidiems ir kritiškai vertinti gaunamą informaciją.

 

 8,883 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes