Karate shodan lankantis nuo devynerių, dvidešimtmetis kretingiškis Matas Jonauskas įgyvendino vieną iš didžiausių savo tikslų – iškovojo juodą diržą.

Nuo pat vaikystės mėgęs aminacinius filmus su kovos menais, juos lankantis jau vienuolika metų, kretingiškis Matas Jonauskas, „Shodan“ mokyklos auklėtinis, kasmet rengiamoje tarptautinėje Kyokushin karate stovykloje iškovojo juodą diržą.
Pradžia – nuo animacinių filmukų
Matui uždavėme kelis klausimus apie jo kelią karatė sporte:
– Kaip prasidėjo tavo karate kelias?
– Nuo pat vaikystės man patikdavo įvairūs kovos menų filmai ir animaciniai filmukai. Tad, tėvams paklausus, kurį sporto būrelį norėčiau lankyti, iškart atsakiau, kad kovų menų. Tada buvau devynerių. Ir kaip tik maždaug tuo laikotarpiu Kretingoje įsikūrė „Shodan“ kyokushin karate klubas.
– Kas tave labiausiai įkvepia ir motyvuoja užlipti ant tatamio?
– Noras tobulėti. Ypač, kai varžybų metu užlipi ant tatamio, išeini iš komforto zonos, pamatai savo silpniausias vietas – ar fizines, ar emocines, kurias reiktų pastiprinti per treniruotes kitam kartui. Taip pat mane stipriai įkvepia ir motyvuoja treneriai.

Treniruočių disciplina praverčia ir kasdienybėje
– Ką patartum norintiems pradėti sportuoti karatė?
– Rekomenduočiau ateiti ir pamėginti. Neišsigąsti, susidūrus su iššūkiais, nes šie iššūkiai padės sustiprinti ne tik kūną, bet ir charakterį. O įgyta disciplina bus naudinga kasdieniniame gyvenime.
– Kaip pavyko pasiruošti varžyboms karantino laikotarpiu?
– Kadangi karantino metu reikėjo laikytis tam tikrų taisyklių, teko daugiau treniruotis savarankiškai.
– Ką juodas diržas reiškia tau?
– Karate lankau vienuolika metų ir vieną iš didesnių tikslų nuo pat lankymo pradžios turėjau iškovoti juodą diržą. Be galo džiaugiausi, kad šiemet pavyko tai įgyvendinti. Iškovotas juodas diržas primena karate kelią, kurį nuėjau ir įkvepia eiti toliau.
Susipažino su geriausia Ukrainos karate technika
Minimos stovyklos metu sportininkai turėjo galimybę dirbti bei mokytis ne tik iš geriausių Lietuvos trenerių, bet taip pat ir iš svečių.
Stovykloje Matas turėjo galimybę susipažinti su Mokytoju iš Ukrainos, 5 DAN meistru Sergii Getmanskyi, kuris stovykloje vėdė „Master Class“ ir supažindino su geriausia Ukrainos karatė technika. Taip pat buvo atvykusi ir Europos Karate Organizacijos (EKO) komisija – Jan Bülow (7 DAN) ir Remigiusz Karpiński (6 DAN), kuri vedė seminarą apie karatė technikos gilinimą nuo pagrindų bei Japoniškų karatė egzaminų stiliumi.
Stovyklos pabaigoje laukė paskutinis išbandymas – kvalifikacinis diržų laikymo egzaminas. Jo metu karatistai rodė žinias, susikaupimą, gerą fizinį pasiruošimą, taip pat turėjo įrodyti, kad yra verti aukštesnio diržo – ką kretingiškiui ir pavyko įrodyti.

Juodas – išminties diržas
Matas iškovojo juodą diržą, simbolizuojantį meistriškumą – juoda spalva savyje talpina kitas spalvas, tad juodas diržas karate tradiciškai laikomas išmintimi.
Šio diržo kvalifikacinį egzaminą galima laikyti tik suaugusiems – nuo 18 metų, kadangi egzaminas išties reikalauja daug jėgų, trunka ilgiau nei 3 valandas ir vyksta lauke, bet kokiu oru. Mato technikos egzaminas truko daugiau nei 2 valandas. Per šį laikotarpį kretingiškis įveikė net 30 kovų.
Taip pat Matas šiais metais tapo Lietuvos suaugusiųjų Kata rungties čempionu ir turėjo teisę atstovauti Lietuvai Europos čempionate Gruzijoje.
Rugsėjo 6–7d. Karate mokykla pradeda sezoną ir kviečia visus norinčius, mergaites ir berniukus, išbandyti šį kovos meną, sustiprėti, tobulėti bei susirasti naujų draugu. Treniruotės vyksta Kretingos rajone. Daugiau informacijos apie mus www.shodan.lt
Shodan inf.

 650,519 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes