Bibliotekininkė Zinaida Viršilienė.

Motiejaus Valančiaus viešosios bibliotekos Kartenos filialui sukanka 80 metų. Tai – viena seniausių rajono bibliotekų, už ją keleriais metais senesnė tik Darbėnų biblioteka.

Įkurta karo metais
Įdomus faktas: biblioteka Kartenoje įkurta 1941 metais, kai Lietuvą užgriuvo II pasaulinis karas, kai sovietų okupaciją keitė nacių valdymas. Sunku spėti, kas tuometinę vietinę valdžią skatino valsčiaus centre Kartenoje biblioteką atidaryti. Kartenos kultūros židiniui dabar vadovaujanti vyresnioji bibliotekininkė Zinaida Viršilienė tik spėliojo, gal tuometinei valdžiai kultūros ir švietimo reikalai rūpėjo labiau nei aplink siaučiantis karo gaivalas.
Istorija liudija, kad jau karo laikotarpiu Kartenos valsčiaus viešojoje bibliotekoje buvo 1601 knygų, dokumentų, ir ja naudojosi apie 200 skaitytojų. Kur 1941-1945 metais buvo biblioteka, tiksliai net nežinoma. Manoma, kad ji galėjo veikti parapijos namuose, pokario metais tapusiais kultūros namais.

Vaikų renginyje.

1950-aisiais biblioteka veikė buvusios senosios mokyklos vietoje. 1970 metais ji persikėlė į pirmą aukštą dabartiniame seniūnijos pastate. Dar vienas persikraustymas įvyko 1983 metais, kai atsilaisvino buvusios vaistinės patalpos Kretingos gatvėje. O nuo 2014 metų rugsėjo 1-osios M. Valančiaus viešosios bibliotekos Kartenos filialas veikia mokyklos-daugiafunkcio centro pastate.

Bibliotekininkės atmintyje – kelių dešimtmečių istorija
Vyresnioji bibliotekininkė Z.Viršilienė bibliotekai vadovauja nuo 1984 metų rugpjūčio. Jos atmintyje – daug biblioteką lydėjusių permainų, vykusių per keletą dešimtmečių. Viena ryškiausių – nuo 2008 metų įdiegta kompiuterinė sistema, vietos gyventojams teikianti nemokamą viešo interneto prieigą. Čia galima pasimokyti ir kompiuterinio raštingumo.
Pasak Z.Viršilienės, mus užklupusios pandemijos ir karantino laikotarpiu karteniškių santykiai su biblioteka kiek pasikeitė.
„Žmonėms teko būti izoliacijoje, sustojo kultūrinis gyvenimas, nevyko jokie renginiai, tad atsirado laiko skaityti. Džiaugiuosi, kad daug kas rinkosi knygas, o mes padarėme viską, kad skaitytojai būtų aptarnaujami saugiai. Svarbiausia, kad karteniškiai neužmiršo kelio į biblioteką“, – kalbėjo bibliotekininkė.

Rašytoja Sigita Kubilienė. Autoriaus nuot.

Ji sakė, kad tarp aktyviausių skaitytojų galėtų paminėti bent dvi-tris dešimtis pavardžių, o kadangi biblioteka ir mokykla – viename pastate, dažniausi lankytojai – vaikai ir jaunimas. Tarp labiausiai skaitančių vaikų – Dovydas Šiaulys, Gabija Drakšaitė, Domininkas Mikuckis, Deimantė Mickutė ir kt.
Suprantama, karantino sąlygomis buvo pastebėtas skaitytojų skaičiaus kitimas, jis kiek mažėjo 2020 metais. Keitėsi ir lankytojų statistika: 2019 metais jų buvo 4100, o po metų – 2865.
Z.Viršilienė pastebėjo, kad per pastaruosius 2-3 metus pasikeitė jaunimo naudojimasis bibliotekos kompiuteriais ir internetu. Juk dabar kiekvienas vaikas naudojasi išmaniuoju telefonu, jo delne – prieiga prie informacijos apie visą pasaulį. Tad iki pandemijos ir karantino jaunimas bibliotekos kompiuteriais daugiau naudojosi žaidimams.

Jubiliejaus renginiai
Svarbiausias Kartenos bibliotekos jubiliejaus renginys įvyko vakar, tačiau jau savaitės vidury joje šurmuliavo vaikai. Z.Viršilienė į susitikimą su vaikais pakvietė Švedijoje gyvenančią vaikų literatūros rašytoją Sigitą Kubilienę: tiesiog sutapo rašytojos apsilankymas savo gimtinėje Plungės rajone.
Niekam neprailgo ilgiau nei valandą trukęs renginys, nes S.Kubilienė įdomiai pasakojo ir apie vaikų gyvenimą Švedijoje, ir apie savo kūrybą. Kaip gimsta knygos, jų siužetai, pasakojimų herojai – iš vaikų lūpų įvairiausių klausimų netrūko.
Vakar bibliotekos filiale, papuoštame tautodailininkės tapytojos Vladės Mišeikienės darbais, 80-mečio paminėjime dalyvavo karteniškiai, iš arčiau ir toliau atvykę svečiai, koncertavo smuikininkė Lijana Žiedelytė ir pianistas Gintaras Pucas.

 15,607 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes