„Posėdžiuose reikėtų kalbėtis apie rimtus reikalus, o ne apie tai, kas, kaip ir ką pasakė, kas kam pasirodė“, – sakė V. Kubilius.

Kretingos rajono savivaldybės tarybos narys, vienas iš Tarybos opozicijos lyderių, „kraštietis“ Darius Petreikis švenčia pergalę – Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) panaikino savivaldybės Etikos komisijos sprendimą, kuriuo buvo pripažinta, jog politikas pažeidė Valstybės politikų elgesio kodekso 4 straipsnyje įtvirtintus principus.
Į Etikos komisiją kreipėsi net keturiolika Tarybos narių, valdančiosios daugumos atstovų, ir prašė įvertinti D.Petreikio elgesį, kai pastarasisi juos viešai apkaltinęs dokumentų klastojimu. Visą būrį politikų papiktino tai, kad kalbėdamas D.Petreikis nepavartojo žodžių „galimai“ ir „manomai“.
Balandžio 29-ąją įvykusiame Savivaldybės tarybos posėdyje svarstant vieną sprendimo projektą D.Petreikis pastebėjo, jog keturiolika valdančiosios daugumos Tarybos narių parašai nėra originalūs, o nukopijuoti nuo kito dokumento, kurio tekstas kur kas trumpesnis.
Tai, kad ant oficialaus dokumento „užkelti“ nuo kito dokumento nukopijuoti parašai, D.Petreikio nuomone, yra tikra klastotė. Esą, jei neatsiras asmens, kuris įpareigojo perkelti parašus iš pirmo sprendimo projekto į antrąjį, pakoreguotą, vadinasi, atsakingi yra visi keturiolika parašus sudėję Tarybos nariai. Politikas akcentavo, jog nereikia būti rašysenos ekspertu, kad matytum, jog tai yra dokumento klastojimas. Jis, kaip opozicijos lyderis, teikė siūlymą Tarybai už sprendimo projektą nebalsuoti, išimti iš darbotvarkės ir perduoti prokuratūrai tolesniam tyrimui, nes mato akivaizdžią nusikalstamą veiką.
Tačiau Klaipėdos apylinkės prokuratūros pareigūnai tokios nusikalstamos veikos nepamatė ir pradėti ikiteisminį tyrimą atsisakė.
Dokumento klastojimu apkaltinti Tarybos nariai tokiu prokuratūros sprendimu nepasitenkino ir Etikos komisijos pareikalavo įvertinti, ar D.Petreikio elgesys nepažeidžia Valstybės politikų elgesio kodekso 4 straipsnio nuostatų, bei įpareigoti politiką viešai paneigti savo žodžius ir atsiprašyti.
Savivaldybės tarybos Etikos komisija ištyrė D.Petreikio elgesį ir nustatė, jog politikas savo išsireiškimais vis dėlto pažeidė Kodekso 4 straipsnyje įtvirtintus politiko elgesio principus ir rekomendavo atsiprašyti.
Nė neketinęs paklusti rajono etikos sargams, D.Petreikis jų sprendimą apskundė VTEK ir paprašė jį panaikinti. Anot politiko, kaip teigė skunde VTEK, jis išsakęs savo nuomonę, o tai nelaikoma tikrovės neatitinkančios informacijos paskleidimu ar šmeižtu. Be to, priimdama sprendimą Etikos komisija nenurodė, kokį konkrečiai Kodekso 4 straipsnyje įtvirtintą principą jis pažeidęs, todėl sprendimas yra nepagrįstas.
Gavusi D.Petreikio skundą, Vyriausioji tarnybinės etikos komisija kreipėsi į Savivaldybės tarybos Etikos komisiją ir paprašė pateikti visą su skundžiamu sprendimu susijusią medžiagą – įrodymus, paaiškinimus, protokolus, Savivaldybės tarybos Etikos komisijos posėdžių garso bei vaizdo įrašus ir pan. Taip pat paprašyta pateikti ir atsiliepimą į D.Petreikio skundą.
Etikos komisijos pirmininkas Antanas Puodys „Švyturiui“ teigė, jog visa komisijos surinkta dokumentacija buvo išsiųsta į VTEK. Ar buvo raštu pateiktas reikalaujamas atsiliepimas, pirmininkas netasakė. Tačiau nuotoliniu būdu kalbėjęs su VTEK nariais.
„Rugpjūčio 25 d. nuotoliniame posėdyje Savivaldybės komisijos pirmininkas A.Puodys iš esmės sutiko su D.Petreikio pateiktu skundu. Pabrėžė, kad Tarybos sprendimo projekte Tarybos narių parašai tikrai buvo perkelti iš vieno dokumento į kitą. Atsakovo atstovas akcentavo, kad D.Petreikiui buvo konstatuotas Kodekso principų pažeidimas, kadangi jis pasisakydamas apie galimą dokumento klastojimą nepanaudojo žodžių „galimai“ ar „manomai“. Antanas Puodys negalėjo atsakyti į VTEK nario klausimą, pagal kokį Kodekso principą buvo vertinamas D.Petreikio elgesys. VTEK pirmininkui pasiteiravus, ar Savivaldybės komisijos pirmininkas palaiko prašymą panaikinti Savivaldybės komisijos skundžiamą sprendimą, A.Puodys patvirtino, jog palaiko, kad D.Petreikio skundas būtų patenkintas ir Savivaldybės komisijos sprendimas panaikintas“, – rašoma VTEK sprendime „Dėl Dariaus Petreikio skundo“.
Savivaldybės tarybos Etikos komisija savo sprendimą priėmė balsų dauguma tik vienam komisijos nariui susilaikius. Pats komisijos pirmininkas A.Puodys balsavo „už“. Vadinasi, per laikotarpį nuo Etikos komisijos posėdžio iki VTEK posėdžio jo nuomonė pasikeitė.
„Aš sakiau kitiems komisjos nariams, kad reikia sprendime nurodyti, kokius Kodekso 4 straipsnio principus D.Petreikis pažeidė, tačiau niekas manęs nepaklausė“, – „Švyturiui“ sakė A.Puodys.
Tačiau, pasak komisijos pirmininko pavaduotojo Valerijono Kubiliaus, jokio panašaus pasiūlymo nebuvo, o dauguma komisijos narių labiau į Kodekso 4 straipsnyje įtvirtintas nuostatas nesigilino.
„Aš manau, kad apskritai neturėtų būti tokių posėdžių, kuriuose svarstytume, kaip kas pasielgė, gerai ar blogai padarė. Galime drąsiai ginčytis dėl kokių nors projektų, kitokių rajonui svarbių reikalų, bet ne aiškintis tarpusavio santykius. Mant tai kelia nemalonų jausmą. Tokius dalykus reikėtų greičiau užmiršti“, – „Švyturiui“ sakė V.Kubilius.
Kitaip tariant, Etikos komisijos sprendimą VTEK panaikino todėl, kad tyrimas buvo neišsamus, neįvykdyti visi tokiais atvejais įstatymuose numatyti reikalavimai. Todėl tai, galbūt, ne žvakutė ant triumfo torto, o akmuo į Etikos komisijos daržą?

 28,322 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes