Vasario mėnesį tarp Kretingos rajono savivaldybės ir Lietuvos automobilių kelių direkcijos pasirašyta bendradarbiavimo sutartis dėl dviračių tako tarp Kretingos ir Palangos projektavimo darbų. Šiuo metu aiškėja daugiau detalių dėl šio projekto realizavimo.
Kaip teigė Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Violeta Turauskaitė, dabar vyksta viešasis konkursas projektuotojui parinkti. Pasirodo, laiko šioms procedūroms atlikti dar pakankamai, nes dviračių tako statybos finansavimas ir realūs darbai gali prasidėti tik 2023 metų pradžioje.
„Laukiame, kada bus galima pradėti įgyvendinti 2021-2017 metų laikotarpio Europos Sąjungos struktūrinių fondų finansuojamus projektus. Kaip rodo ankstesnių ES finansavimo laikotarpių patirtis, visos taisyklės, aprašai, finansavimo sąlygos Vyriausybėje bus parengtos, greičiausiai, tik 2022 metų pabaigoje, darbai pajudės 2023 metais. Anksčiau – vargu“, – komentavo V. Turauskaitė.
Lietuvos automobilių kelių direkcijos (LAKD) atstovas Evaldas Tamariūnas patikslino, kad Direkcija šių metų balandžio mėnesį suteikė įgaliojimą Savivaldybei atlikti techninio darbo projekto parengimo ir projekto vykdymo priežiūros viešojo pirkimo procedūras. Dabar Kretingos savivaldybė rengia viešojo pirkimo dokumentus.
E. Tamariūnas pastebėjo, kad dviračių tako statyba gali būti finansuojama iš Kelių priežiūros ir plėtros programos arba Europos Sąjungos struktūrinių fondų, sprendimo kol kas dar nėra.
LAKD atstovo teigimu, dviračių takų poreikis Lietuvoje pakankamai didelis, tačiau atsižvelgiant į finansines galimybes pirmiausia būtina nutiesti trūkstamą infrastruktūrą gyvenvietėse. Kelių direkcija bendradarbiauja su Savivaldybių asociacija, Susisiekimo ministerija ir rengia pėsčiųjų ir dviračių takų prie valstybinės ir vietinės reikšmės kelių plėtros planą iki 2035 metų. Plane turėtų kompleksiškai atsispindėti vientiso pėsčiųjų ir dviračių takų tinklo formavimas, atsirasti patrauklūs maršrutai, kartu plėtojama ir kita būtina infrastruktūra.
Dviračių takas Kretinga-Palanga dėl savo patrauklumo turi ryškų prioritetą. Tuo neabejoja Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja V. Turauskaitė, o Kelių direkcijos atstovas E. Tamariūnas nurodė, kad statybos prioritetas bus teikiamas tiems projektams, kuriems parengti techniniai darbo projektai.

 83,637 peržiūrų (-a)

0% LikesVS
100% Dislikes