Šiandien Kretingos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Egidijaus Viskonto kvietimu vyko neeilinis pasitarimas su Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Klaipėdos departamento (VMVT) atstovais, Kretingos medžiotojų ir žvejų draugijos atstovais, Žemės ūkio skyriaus specialistais, Imbarės, Salantų ir Darbėnų seniūnijų seniūnais bei administracijos specialistais dėl afrikinio kiaulių maro, nustatyto Darbėnų seniūnijoje. Kaip informavo VMVT Klaipėdos departamento direktorius Antanas Bauža, afrikinis kiaulių maras užfiksuotas Kretingos rajono Darbėnų seniūnijoje, medžiotojų klubo „Lūšis“ medžioklės ploto vienete, esančiame Kuniginės miške aštuonioms rastoms šernų gaišenoms.

„Po susitikimo Vilniuje su VMVT direktoriumi Mantu Staškevičiumi, organizavome šį neeilinį pasitarimą norėdami informuoti rajono gyventojus bei atkreipti dėmesį į ligą, kurios plitimas gali sukelti ekonominius padarinius ir Lietuvos mastu. Afrikinis kiaulių maras nustatytas šernų gaišenoms, o tai reiškia, kad virusas aktyviai cirkuliuoja gamtoje ir šernų populiacijoje, dėl ko kyla grėsmė, kad virusas gali būti pernešamas į kiaulių ūkius, todėl raginame savivaldybės kiaulių laikytojus griežtai laikytis biosaugos reikalavimų ūkiuose, kad virusas neišplistų“, – teigė Administracijos direktorius Egidijus Viskontas.

„Laikantis reikalavimų bus galima išvengti ligos patekimo į kiaulių ūkius – jei patiesiamas dezinfekcinis barjeras, bet jis nėra užpildomas skysčiu, tuomet tokia priemonė bus neveiksminga. Taip pat grįžusiems iš miško nereikėtų su tais pačiais rūbais skubėti į tvartą, bet pirmiausia persirengti. Apsilankius kitoje kiaulių laikymo vietoje ar turėjus kontaktą su šernais, bent 48 valandas neiti į kiaulių laikymo vietą“, – sakė Antanas Bauža.

Kretingos rajono savivaldybės teritorija laikoma afrikiniu kiaulių maru užkrėsta zona.

„Kol kas afrikinis kiaulių maras išplitęs tik viename miške, tačiau manome, kad protrūkis gali būti didesnis. Nustačius afrikinio kiaulių maro atvejį ėmėmės visų priemonių, kad virusas būtų suvaldytas. Praėjusią savaitę buvome susitikę su medžiotojais, aptarėme problemą, kaip reikėtų elgtis ir kokių priemonių imtis“, – kalbėjo Antanas Bauža.

Gyventojams, radusiems šernų gaišenų, primenama jų neliesti, o apie tai pranešti VMVT teritoriniams padaliniams arba bendruoju nemokamu VMVT telefonu 8 800 40 403. Pranešus apie rastą šerno gaišeną yra mokama 30 eurų kompensacija.

VMVT taip pat primena, kad svarbu laikytis visų biosaugos reikalavimų, padedančių apsisaugoti nuo pavojingos užkrečiamos ligos. Labai svarbu užtikrinti, kad kiaulių laikymo vietoje nesilankytų pašaliniai asmenys, kartu su kiaulėmis nebūtų laikomi iš laukų, ganyklų parginti gyvuliai, kiaulės šeriamos tik termiškai apdorotais pašarais.

Kretingos rajone yra registruoti 133 kiaulių laikytojai.

“Švyturio” inf.

 

 22,717 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes