Kiekvienais metais daugybė žmonių patenka į ligoninių priimamuosius ir patiria traumas, nes netinkamai ir/ar nesaugiai naudojo įrankius. Ypač dažnai susižeidžiamos galūnės, rankų ir kojų pirštai, ką jau kalbėti apie akių pažeidimus ir užgavimus. Labai nemažą dalį šių klaidų daro dauguma mūsų, kuomet atliekame „DIY“ arba Pasidaryk pats projektus. Kadangi Lietuvoje sodininkystė ir daržininkystė yra itin populiarios, apžvelkime būtent tas klaidas, kurias žmonės dažniausiai daro naudodami sodo ir daržo įrankius.

Netinkamai laikomi įrankiai

Dažna priežastis, dėl ko patiriamos traumos ar nutinka nelaimingi atsitikimai – netinkamas įrankių laikymas rankose. Kai kada tai išsivysto, kaip įprotis, kai kada mums tokį laikymo būdą parodo kiti ir mes įprantame. Tačiau kiekvieną sykį, kada pradedate naudoti visiškai naują įrankį, reikėtų jį laikyti taisyklingai ir saugoti savo pirštus, rankas, kojas ir kitas kūno dalis. Niekada nevaikščiokite su įjungtais prietaisais ir, kuomet nedirbate, nelaikykite jų rankose, nebent iš karto tęsite užduotį.

Sunkių įrankių nelaikykite viena ranka. Tuomet didėja rizika, kad jie išsprūs arba pasikreips bloga trajektorija ir susižeisite patys ir/ar sužeisite kitus. Dažniausiai netinkamai laikome: trimerius, kirvius, grandininius pjūklus.

Netinkama laistymo technika

Ši klaida apima ne tik klaidingą įrankių naudojimą, bet ir klaidingą požiūrį į patį laistymą. Visų pirma, nereikėtų augalų laistyti per pačius dienos karščius. To venkite dėl to, kad daug drėgmės paprasčiausiai išgaruos nuo paviršiaus, o ant augmenijos užsilikę vandens lašeliai gali virsti it į savotiškus padidinamuosius stiklus ir tiesiog nudeginti lapus. Reikėtų augalus laistyti anksčiau ryte arba prieš pat naktį, kad kuo daugiau drėgmės būtų išsaugota ir apsaugoti gležni lapeliai.

Daug kas taip pat pasitiki paprastu palaistymu ir galvoja, jog to užtenka. Tačiau, jeigu galėtumėte matyti žemės skerspjūvį, dažniausiai išvystumėte tokią realybę – drėgmė prasiskverbusi tik porą milimetrų žemiau paviršiaus. O reikėtų, kad ji būtų gerokai giliau. Tam naudojamas triukas – prismaigstyti skylių įvairiose žemės vietose ir jas pripilti vandens. Per laiką vanduo prasisunks į gruntą ir tolygiai jį sudrėkins. Taip išvengsite dažnai daromų laistymo įrangos naudojimo klaidų.

Vienam darbui atlikti naudojami visai kiti įrankiai

Paimkime labai paprastą ir gana dažnai pasitaikantį pavyzdį. Šakų genėjimui ir trumpinimui naudojamas trimeris, o ne šakų genėtuvas. Naudoti trimerį atrodo daug paprasčiau, kadangi jį ir taip turi dauguma sodų ir daržų savininkų. Nereikia pirkti jokio papildomo įrankio ir galima tikrai daug ką atlikti naudojant būtent trimerį, o ne ieškant kitų įrankių. Dauguma trimerių net turi specialius priedus, kurie padeda pasiekti aukščiau ar toliau nuo žemės bei paviršiaus esančius objektus ir šiek tiek apgenėti šakas. Tačiau tai dar nereiškia, kad tai daryti saugu ir/ar teisinga.

Gamintojas pateikia apribojimus, kokio storio šakas galima genėti su trimeriu. Tokie apribojimai yra gerokai mažiau reikšmingi, jeigu naudojate specialų genėtuvą. Lengvesniam genėjimui reikia būtent tokio prietaiso, o trimeris nėra visų problemų sprendėjas, nors turi pakankamai daug universalių savybių.

Pasirenkamas pigiausias, bet ne geriausias įrankis

Dažnam vartotojui atrodo, kad geriausia išeitis – pigiausia išeitis. Tačiau problema su šiuo sprendimo būdu yra labai didelė ir ji pastebima tik jau išpakavus įrankį ir ėmus juo naudotis. Pigiausi įrankiai dažniausiai tokie pigūs būna dėl to, kad yra: neilgaamžiai, pasenusio dizaino, mažo galingumo, turi menkesnės vertės techninius sprendimus.

Sodininkystė yra veikla, kur reikia daug nuolatinio dėmesio ir nepaliaujamų pastangų. Jeigu turėsite įrankius ir įrangą, kurią nuolat reikės keisti arba, kuri neatlaikys didelių krūvių – ją teks dažnai keisti.

Pirkite ir naudokite tuos įrankius, kurie siūlo geriausią kainos ir kokybės santykį. Už ilgaamžiškumą, ilgesnę garantiją ir kitus kokybės įrodymus verta mokėti daugiau, nes išvengsite galvos skausmo ir, ilguoju laikotarpiu sutaupysite.

Naudojate per mažai įrankių

Kiekvienas esame šiek tiek išdidus. Dėl to dažnai pervertiname savo gebėjimus ir technologijų galimybes ignoruojame, mąstydami, kad patys viską padarysime geriau. Nors kartais ir nebūtina turėti įrangą ir/ar įrankius, kad išspręstume problemą ar atliktume darbą, tačiau beveik visada tie įrankiai/įranga praverčia ar sutrumpina darbą.

Kalbame apie išmanias laistymo sistemas, mechaninius, o ne rankinius įrankius, žoliapjoves-robotus, aeratorius ir kitus įrankius. Stenkitės kuo mažiau darbo daryti savomis rankomis, kadangi vertingiausias jūsų laikas turėtų būti skirtas planavimui ir priežiūrai, o ne mechaniniam darbui, kada pjaunate žolę ar laistote augalus. Kai tik leidžia galimybės, ieškokite, kaip paversti procesus efektyvesniais. Be abejonės malonu tam tikrus dalykus daryti savomis rankomis, bet tiek rezultatai, tiek savijauta, pajungus į darbą technologijas, bus geresni.

Apibendrinimas

Taigi, galime trumpai apibendrinti pagrindines daromas klaidas. Visų pirma, darbo metu galime netinkamai laikyti įrankius, dėl ko didėja traumos ar prastai atlikto darbo tikimybė. Antrasis dėmesio vertas dalykas yra prastas ar nepakankamas laistymas, dėl ko nukenti augmenija. Trečioje vietoje – netinkamas įrankių naudojimas. Jeigu reikia dažnokai smulkinti šakas, tam turėtų būti naudojamas www.tolsta.lt šakų smulkintuvas, o ne kiti, nesusiję įrankiai. Nepirkite įrankių vien dėl to, kad jie – pigūs. Pirkite juos, nes jie – kokybiški. Na ir galiausiai, kuo daugiau darbų stenkitės atlikti su įrankiais, kad gaištumėte mažiau laiko ir pasiektumėte geresnių rezultatų.

 31,422 peržiūrų (-a)

50% LikesVS
50% Dislikes