Kretingos sporto ir sveikatingumo kompleksas statomas teisėtai. Tačiau gali būti, kad ne visi pinigai už padarytus darbus rangovui buvo sumokėti irgi teisėtai.
Abejonės Kretingos sporto ir sveikatingumo komplekso statybos teisėtumu į viešumą iškilo dar 2020-ųjų pabaigoje, kai į tarpusavio nesutarimus įklimpusi tuometinė valdančioji konservatorių, „kraštiečių“, liberalų dauguma pradėjo ieškoti politinių kozirių. Tokia paieška lyg ir buvo viena iš priežasčių, dėl kurių šiltą kėdę teko apleisti ir buvusiai Savivaldybės administracijos direktorei Jolantai Girdvainei. Mat suabejota, ar ji per paskutiniuosius savo darbo Kretingoje mėnesius teisėtai tuometiniams komplekso statybos darbų rangovui UAB „LitCon“ teisėtai sumokėjo pinigus už padarytus darbus, nors statybos rangos sutartis su šia įmone jau buvo nutraukta.
Išsiaiškinti, ar buvusi Administracijos direktorė pasielgė teisingai ar ne, politikams nepakako. Tiksliau, to nepakako įnirtingai „savo direktorę“ gynusiems visuomeninio rinkimų komiteto „Kretingos kraštas“ atstovams. Mėgindami užmaskuoti galimai neteisėtus direktorės veiksmus, „kraštiečiai“ inicijavo visos rangos darbų sutarties su UAB „LitCon“ administravimo nuo jos pasirašymo dienos 2015-aisiais patikrinimą.
Prie „kraštiečių“ iniciatyvos prisijungė ir Savivaldybės tarybos opozicijos atstovė Jolita Vaickienė, po vieno Kontrolės komiteto posėdžio kaip komiteto pirmininkė surašiusi raštą merui Antanui Kalniui ir paprašiusi jo kreiptis Klaipėdos apygardos prokuratūrą arba Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo. Anot jos, 2015-aisiais sudarius sutartį su UAB „LitCon“ ir pradėjus ją vykdyti, galėjo būti padaryta didelė žala Savivaldybei, rajono gyventojams.
Pasak J.Vaickienės, sutartis su UAB „LitCon“ sudaryta bendrovei neįvykdžius prievolės pateikti sutarties įvykdymo užtikrinimą, galiojantį visą sutarties galiojimo laikotarpį.
„Sutarties įvykdymo užtikrinimas visam sutarties galiojimo laikotarpiui turėjo būti pateiktas Savivaldybės administracijai prieš sudarant sutartį, o to nepadarius sutartis negalėjo būti sudaryta.
Savivaldybės administracija leido UAB „LitCon“ sutarties įvykdymo užtikrinimą teikti atskirai kiekvienais metais ir tuo sudarė UAB „LitCon“ palankesnes sutarties vykdymo sąlygas nei kitiems tiekėjams, kurie dalyvavo pirkime, ir tuo pažeidė viešojo pirkimo imperatyvą – skaidrumą, tiekėjų lygiateisiškumą, sąžiningos konkurencijos ir objektyvumo principus“, – rašoma J.Vaickienės rašte merui.
Tačiau meras A.Kalnius patenkinti Kontrolės komiteto pirmininkės prašymą labai neskubėjo. Į Klaipėdos apygardos prokuratūrą jis kreipėsi palaukęs beveik mėnesį. Kartu su Kontrolė komiteto pirmininkės prašymu prokuratūrai persiųsti ir kiti su Sporto ir sveikatingumo komplekso statybos peripetijomis susiję dokumentai.
Pati aiškintis Kretingos sporto ir sveikatingumo komplekso statybos darbų rangos sutarties su UAB „LitCon“ administravimo aplinkybes Klaipėdos apygardos prokuratūra nesiėmė ir tai padaryti perdavė Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT).
Ši įstaiga situaciją aiškinosi apie du mėnesius, ir nusprendė, jog pradėti ikiteisminį tyrimą nėra priežasčių.
Kitaip tariant, STT nusprendė, jog draudimo bendrovės kiekvienais metais suteikti sutarties įvykdymo garantai yra teisėti, todėl nebuvo būtina iš bendrovės reikalauti visą sutarties vykdymo laikotarpį galiojančio garanto.
STT aiškinantis sutarties administravimo aplinkybes dar nebuvo pasibeigęs Savivaldybės administracijos ir draudimo bendrovės teismo procesas, kuriame Administracija ketino susigrąžinti apie pusė milijono eurų draugimo garantą. Tai irgi lėmė STT sprendimą atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.
„Atsižvelgus į tai, kad Savivaldybės administracija savo interesus gina teismuose ir toks teisių gynimas nėra apsunkintas bei į aukščiau išdėstytus motyvus, atsisakytina pradėti ikiteisminį tyrimą dėl galimo Savivaldybės administracijos atsakingų asmenų piktnaudžiavimo ir tarnybos pareigų neatlikimo“, – teigiama STT nutarime atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.
Vis dėlto košė Sporto ir sveikatingumo komplekso statybos katile dar neataušo. Kol kas neaišku, ar kas nors imsis iniciatyvos labiau pasidomėti, teisėtai ar ne 2020-ųjų pabaigoje buvo sumokėti pinigai bendrovei „LitCon“, kai darbų rangos sutartis jau buvo nutraukta.
Pranešimą apie vienašališką sutarties nutraukimą dėl rangovo kaltės tuometinė Savivaldybės administracijos direktorė J.Girdvainė pasirašė 2020 metų birželio 15 dieną. Tačiau paskutinis UAB „LitCon“ pateiktas sutarties įvykdymo užtikrinimas galiojo tik iki 2019 metų spalio 26 dienos. Todėl sutartis galimai turėjo būti nutraukta būtent nuo šios dienos.
Vis dėlto bendrovei „LitCon“, nekreipiant dėmesio į sutarties įvykdymo užtikrinimo nebuvimą bei kitas pkankamai svarias aplinkybes, Savivaldybės administracija per 2019 metų lapkričio ir gruodžio menesius esą už padarytus darbus pagal atliktų darbų aktus ir pateiktas sąskaitas sumokėjo beveik 851 tūkst. eurų.

 20,633 peržiūrų (-a)

86% LikesVS
14% Dislikes