Savivaldybės taryba patvirtino naujus vietinės reikšmės kelių paprastojo bei kapitalinio remonto prioritetinių eilių sąrašus 2022-2024 metams. Nors jie sudaryti pagal naują tvarką, pagal konkrečius vertinimo kriterijus, didelio optimizmo, jog kelių remontas taps spartesnis, nėra.
Kretingos rajono savivaldybės vietinės reikšmės kelių paprastojo remonto darbų prioritetinės eilės sąraše 2022-2024 metams įrašyti 33 objektai. Kiekvienoje seniųnijoje susirinkę seniūnaičiai, kartu su seniūnais, nusprendė, kokie seniūnijų keliai yra blogiausi, kuriems reikalingas kuo skubesnis, tačiau nedidelis, remontas.
Per šiuos bei kitus dvejus metus Darbėnų seniūnijoje planuojama suremontuoti 8 objektus, Imbarės seniūnijoje -3, Kartenos seniūnijoje – 3, Kūlupėnų seniūnijoje – 3, Kretingos seniūnijoje – 5, Kretingos miesto seniūnijoje – 9, Salantų miesto seniūnijoje – 1, Žalgirio seniūnijoje – 2 ir Vydmantų seniūnijoje – 2 objektus.
Gyventojai, kurie naudojasi paprastojo remonto reikalaujančiais keliais, gali labiausiai tikėtis, kad kai kurie objektai bus sutvarkyti jau šiemet, kiti – kitais ar dar kitais metais.
Pasak Savivaldybės administracijos Vietinio ūkio ir turto skyriaus vedėjos Sigutės Jazbutienės, Paprastajams remontui jau yra numatytos lėšos, suskaičiuota, kiek kainuos darbai.
„Seniūnijų gyventojai gali būti ramūs, nes tie keliai, kuriems reikalingas paprastasis remontas, tikrai turės būti tvarkomi griežtai pagal sudarytą sąrašo eiliškumą. Nebent atsirastų kokios nors problemos, kurias iš anksto numatyti neįmanoma“, – „Švyturiui“ teigė S.Jazbutienė.
Anot vedėjos, paprastajam remontui nereikalingi projektai ar kitos procedūros, kurios reikalauja daugiau laiko ir lėšų.
Kur kas sudėtingesnė situacija klostosi dėl kelių, kurie įrašyti į Vietinės reikšmės kelių kapitalinio remonto, rekonstrukcijos ir statybos darbų prioritetinės eilės sąrašą 2022-2024 metams. Šiame sąraše yra 31 objektas. Kai kurie iš jų susiję su valstybinės reikšmės keliais, todėl jų remontas turi būti derinamas su Lietuvos automobilių kelių direkcija.
„Kapitalinio remonto ar rekonstrukcijos reikalaujantiems keliams reikalingi ir darbų projektai, kurių parengimas užtrunka ilgiau. Taip pat reikia skelbti viešųjų pirkimų konkursus, kurie ne visada vyksta sklandžiai, ne visada iškart atsiranda tinkamas rangovas. Būna, kad konkursų rezultatai apskundžiami ir t. t. Todėl pasakyti, kad visi šiame sąraše numatyti objektai bus sutvarkyti per trejus metus ir, juo labiau, iš eilės, tikrai labai sudėtinga. Pavyzdžiui, gali pasikeisti ir objektų vietos sąraše, priklausomai nuo to, kokiu greičiu bus padarytas vienas at kitas projektas“, – „Švyturiui“ sakė S.Jazbutienė.
Savivaldybės taryboje svarstant prioritetinių kelių sąrašus, o ypač juose įrašytų objektų eiliškumą, buvo akivaizdžiai mažiau politikų ginčų ir diskusijų. Vietinio ūkio ir turto valdymo skyriaus vedėja S.Jazbutienė į paklausimus, kodėl vienas ar kitas objektas turi pirmumo teisė prieš kitą objektą, turėjo vieną atsakymą – pirmesniu tapęs objektas surinko daugiau balų.
Beje, vasario 24 dienos Savivaldybės tarybos sprendimu patvirtintame sąrašų sudarymo tvarkos apraše įrašyti vertinimo kriterijai irgi nenukrito iš dangaus, jie nebuvo sugalvoti ir atsiųsti iš kokių nors aukštesnių institucijų.
„Vertinimo kriterijus sugalvojome mes, Savivalduybės administracija, atsižvelgdami į kitose savivaldybėse numatytas tvarkas. Taryba tvarkos aprašą aptvirtino, todėl sudarydami prioritetinius sąrašus juo ir vadovaujames“, – sakė S.Jazbutienė, pridurdama, jog ir sąrašai, ir pats jų sudarymo tvarkos aprašas ateityje gali būti koreguojamas, keičiamas. Tačiau tik Savivaldybės tarybai pritarus.
Šiemet iš Lietuvos automobilių kelių direkcijos Kretingos rajono savivaldybei 2022 metams skirta 2 mln. 59,9 tūkst. eurų, iš Savivaldybės biudžeto skirta 585 tūkst. eurų. Iš šių lėšų 42 proc. keliaus į seniūnijas keliams ne tik remontuoti, bet ir prižiūrėti, o likusieji 52 proc. atiteks keliams, kuriems reikalingas kapitalinis remontas.
Pasak S.Jazbutienės, gali atsitikti taip, kad kapitaliniams remontams šiems metams skirtų lėšų pakaks tik projektams parengti.

 11,335 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes