Tiltas – tai fiksuotas dantų protezas, naudojamas trūkstamo danties ar dantų atsiradusiems tarpams užpildyti. Dantų protezavimas tiltais paprastai tvirtinamas prie sveikų gretimų dantų, kuriuos, ruošiantis procedūrai, reikia nušlifuoti.  Dantų implantai (arba tiesiog: implantai) iš esmės yra dirbtinės dantų šaknys. Jais tiesiai į žandikaulio kaulą galima tvirtinti įvairių tipų dantų protezus: pavyzdžiui, dirbtinius dantų vainikėlius, taip pat dalinius dantų protezus ar dantų tiltus.

Protezai būtini

Palikti negydomą dantų spragą po danties pašalinimo nėra gera mintis. Neabejotinai geriau rinktis preciziškai pritaikytą danties protezą – nesvarbu, ar pasirinktumėte dantų tiltą, ar bet kokį kitą sprendimą. Priežastys įvairios:

Dantų protezas palaikys gretimus dantis ir neleis jiems pasislinkti į tarpą.

Dantų protezas taip pat skatins danties, esančio priešingame dantų lanke, spaudimą. Taip bus išvengta vadinamosios ekstruzijos, t. y. laipsniško priešais esančio danties išstūmimo iš lizdo.

Dantų protezas atkuria negydomo ir nepatrauklaus dantų tarpo estetiką.

Sprendžiant, kokio tipo dantų protezavimas yra tinkamiausias, galima rinktis iš įvairių variantų. Šis sprendimas priklausys nuo estetinių sumetimų, poveikio jūsų dantų sveikatai ir pasirinkto protezavimo sprendimo ilgaamžiškumo.

Tiltas gali būti įdedamas norint uždengti vieno ar kelių dantų paliktas spragas. Tiltai paprastai užtikrina patrauklų estetinį rezultatą. Tai ypač būdinga, jei tiltas pagamintas iš keraminių medžiagų. Juos galima puikiai priderinti prie natūralių dantų.

Tačiau dantų tiltai turi ir neigiamų pusių: Tiltas turi būti tvirtinamas prie tuščią vietą supančių dantų, nes nėra kitų tvirtinimo priemonių. Tam reikia sumažinti gretimus dantis, kurie tarnauja kaip inkarai (atramos). Tai reiškia, kad tenka paaukoti sveiką natūralią dantų medžiagą:

Norint užpildyti didesnius tarpus, reikia pašalinti didesnę dalį dantų medžiagos iš abiejų pusių.

Tuomet ant likusių kaiščių galima uždėti fiksatorius ir juos visam laikui užcementuoti.

Taip dantų konstrukcija tampa stabilesnė. Tačiau dantų tilto tvirtinimas prie gretimų dantų nėra vienintelė galimybė. Ypač veiksmingas tilto tvirtinimo būdas yra dantų implanto įdėjimas. Tai yra dirbtinė danties šaknis, tvirtai sujungta su žandikaulio kaulu.

Tiltas ar implantas

Taigi klausimas “tiltas ar implantas?” nereiškia, kad egzistuoja tik vienas arba kitas variantas – juos taip pat galima derinti. Implantais paremti tiltai turi pranašumą, nes nereikia iš naujo protezuoti aplinkinių dantų.

Tačiau vietoj tilto tvirtinimo prie implanto taip pat galima tvirtinti dirbtinių dantų vainikėlius. Ši procedūra yra šiek tiek sudėtingesnė, tačiau estetiniu požiūriu paprastai yra priimtinesnė.

Kaip įprasta tvirtinant dantų tiltą, ilgainiui gali turėti neigiamos įtakos jūsų sveikatai. Dėl šlifavimo susilpnėja atramos. Dėl to jie tampa jautresni dantų ligoms. Kai tvirtinamas dantų implantas, nereikia mažinti sveikų dantų dydžio.

Kitas veiksnys padidina atramų apkrovą: Dėl tilto konstrukcijos jie turi atlaikyti didesnį kramtymo spaudimą. Tai gali dar labiau sutrumpinti atramų tarnavimo laiką.

Palyginti su implantais paremtais sprendimais, dantų tiltai turi dar vieną trūkumą. Dantų tiltas užpildo tik viršutinės, matomos srities tarpą, o trūkstamo danties šaknies nepakeičia. Tačiau nuolatinis šaknies nebuvimas palaipsniui sukelia kaulo eroziją. Priešingai, implantas įtvirtinamas pačiame žandikaulio kaule ir pakeičia natūralią danties šaknį. Tai ilgainiui padeda išsaugoti žandikaulio kaulą.

Implantai dantims

Naudojant dantų implantą, visų tipų dantų protezai gali būti saugiai ir visam laikui pritvirtinti prie žandikaulio kaulo, nepažeidžiant gretimų dantų.

Implantu galima pakeisti trūkstamus dantis, pvz: dantų implantas įstatomas į tarpdančio vietą, kuris po kurio laiko susilieja su žandikaulio kaulu. Tada ant implanto prisukamas dirbtinis danties vainikėlis. Tokiu būdu dantų protezas visam laikui sujungiamas su gyvuoju kaulu.

Dantų tiltas taip pat gali būti tvirtinamas naudojant dantų implantus, kaip ir dalinis dantų protezas. Po išsamios apžiūros jūsų odontologas paaiškins, kuris sprendimas jums tinkamiausias.

Renkantis tarp dantų tilto ir implanto reikia nepamiršti vieno aspekto:  Paprastai prireikia kelių mėnesių, kad dantų implantas visiškai susilietų su kaulu. Per tą laiką tarpas turi būti užkamšomas laikinu dantų protezu. Greitesnis sprendimas – neimplantuojamo tilto įrengimas.

Implantų privalumai

  • Implantai yra itin tvirtas dantų protezų įtvirtinimas
  • Jie leidžia pasiekti puikių estetinių rezultatų
  • Ilgainiui padeda išsaugoti atraminį kaulą
  • Jie gali padėti išvengti kaulo rezorbcijos ir periodontito (dantenų ligų)
  • Implantai tarnauja ilgai

Daugiau apie dantų implantus rasite Papadent puslapyje.

 36,911 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes