Savivaldybės administracija į šį pastatą Padvariuose siūlo įkelti Kretingos seniūnijos administraciją.

Praėjusį trečiadienį Rūdaičiuose susirinkę Kretingos seniūnijos kaimų gyventojai griežtai pasipriešino mero Antano Kalniaus ketinimui iš Kretingos į Rūdaičius perkelti Kretingos seniūnijos administraciją. Tačiau, pažadėjęs savo ketinimo atsisakyti, meras patikino, jog surinkti gyventojų valią patvirtinantys parašai nieko nelems ir bus padėti į stalčių.
Dar prieš susitikimą su gyventojais, Rūdaičiuose pasirodęs A.Kalnius gerokai pašiurpino Kretingos kultūros centro Rūdaičių skyriaus, ambulatorijos darbuotojus. Į pastarajai sveikatos priežiūros įstaigai dabar priklausančias patalpas ketinta įkelti Kretingos seniūnijos administraciją. Medikai, anot A.Kalniaus, galėtų įsikurti dviejuose kultūros namų kabinetuose, o kai kurie kultūros darbuotojai galėtų labiau susispausti, vieną kabinetą įrengiant dabartinėje rūbinėje.
Dabar viename pastate įsikūrę ir kultūros namai, ir ambulatorija, ir biblioteka, ir parapijos namai. Pasak rūdaitiškių, ir šiaip trūksta vietos. Ypač, kai į Rūdaičius dalyvauti kokiuose nors renginiuose atvyksta gausesni meno kolektyvai, pavyzdžiui, norint persirengti jiems tenka naudotis bibliotekos patalpa.

Rūdaitiškiai bei kitų seniūnijos kaimų gyventojai aršiai pasipriešino mero iniciatyvai.

Be to, pasak gyventojų, dabar atvykdami į seniūniją žmonės gali susitvarkyti ir kitus savo reikalus, užeiti į polikliniką, ligoninę, užsukti į parduotuves ir t. t. Taip pat atvykti į Kretingą yra daugiau galimybių nei būtų tada, jei seniūnija įsikurtų Rūdaičiuose.
„Kas užtikrins, kad iš kitų seniūnijos kaimų atvažiuoti į Rūdaičius autobusais bus įmanoma?“ – klausė gyventojai, kurių nuomone, Kretingos seniūnija turi likti mieste.

Tarybos nario Stepono Baltuonio nuomone, pirmiausia reikia atsižvelgti į seniūnijos gyventojų pageidavimus.

Mero ketinimais pasipiktinę žmonės surinko per 150 parašų, liudijančių, jog gyventojai su tokiais ketinimais nesutinka.
„Parašus galite rinkti, tačiau jie niekuo nepadės, bus padėti į stalčių“, – savo požiūrį į gyventojų interesus pademonstravo A.Kalnius.
Vis dėlto meras padarė sau palankų politinį ėjimą – pažadėjo Kretingos kaimiškosios seniūnijos gyventojams, jog jiems prieštaraujant, seniūnijos administracija į Rūdaičius perkeliama nebus.

Savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Viskontas teigė, kad pastato Padvariuose remontas nekainuos tiek, kiek sako meras.

„Jei jūs nesutinkate, kad seniūnija persikeltų į Rūdaičius, aš tokio sprendimo projekto Savivaldybės tarybai neteiksiu“, – pažadėjo A.Kalnius.
Susitikti su rūdaitiškiais, kurmaitiškiais bei kitų kaimų gyventojais atvykęs meras A.Kalnius tikino, jog iškelti Kretingos seniūniją iš dabar užimamų patalpų Kretingoje verčia Jaunimo reikalų tarybos priimtas sprendimas, pagal kurį į atlaisvintose patalpose įsikurtų Jaunimo centras.
Susitikime dalyvavęs vicemeras Dangiras Samalius apkaltino merą sakant netiesą. Pasak jo, Jaunimo reikalų taryba nesvarstė klausimo dėl Kretingos seniūnijos iškėlimo į Rūdaičius. Tik nusprendė, jog dabartinės seniūnijos užimamos patalpos labiausiai tinka Jaunimo centrui.
Beje, Jaunimo reikalų taryba ne šiaip sau išsirinko patalpas ten, kur dabar įsikūrusi Kretingos seniūnija. Jau ne vienerius metus nesilaikoma Vietos savivaldos įstatymo nuostatos, jog seniūnijų administracijos turi dirbti pačių seniūnijų teritorijose. Būtent todėl ketinama iškelti Kretingos seniūniją. O Jaunimo centrui irgi yra nustatyti reikalavimai. Dabartinės seniūnijos patalpos juos beveik atitinka, trūksta tik lifto ar keltuvo neįgaliesiems.
Kur „padėti“ Kretingos seniūnijos administraciją – nemažas rajono valdžios galvos skausmas. Juolab, kad Savivaldybės administracijos siūlomas variantas merui atrodo visiškai netinkamas.

Gyventojų surinktus parašus meras Antanas Kalnius sakė padėsiąs į stalčių.

Tai patvirtino ir Savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Viskontas. Pasak jo, perkelti seniūniją į Rūdaičius yra tik mero A.Kalniaus idėja. Ji nesuderinta nei su Pirminės sveikatos priežiūros centru dėl ambulatorijos patalpų, nei su Kultūros centru, nei su kitomis organizacijomis, kurios dabar įsikūrusios Rūdaičiuose.
„Savivaldybės administracija siūlo Kretingos seniūniją perkelti ne į Rūdaičius, o į Padvarius, kur yra net keli pastatai, kuriuose ji galėtų įsikurti. Suprantama, bet kurį iš pastatų reikia remontuoti. Labiausiai tiktų dabar išnuomotas, bet nebenaudojamas pastatas prie pat Kretingos ribos, priešais parduotuvę. Jis yra šalia kelio Kretinga-Kūlupėnai, nesudėtinga įrengti autobusų sustojimo aikštelę. Ši vieta būtų labai patogi Kretingos seniūnijoje reikalų turintiems gyventojams, o ir miestas visai šalia. Tik meras kažkodėl tam prieštarauja, esą, remontas labai brangiai kainuos“, – sakė E.Viskontas, pridūręs, jog pastato remontas gali kainuoti apie 200 tūkst. eurų.
Idėjai perkelti Kretingos seniūniją į Rūdaičius nepritarė ir Savivaldybės tarybos narys Steponas Baltuonis. Anot jo, reikia atsižvelgti ne tik į rūdaitiškius, bet ir į kitų seniūnijos kaimų gyventojus, kuriems bus daug sudėtingiau pasiekti Rūdaičius nei Kretingą.

Mero nuomone, šiame kampe galima įrengti darbo vietą kultūros darbuotojui.

Vis dėlto susitikime su meru A.Kalniumi dalyvavę Kretingos seniūnijos žmonės pasiekė pergalę ir gavo mero pažadą, jog seniūnijos administracija perkelta į Rūdaičius nebus. Ar ji apsigyvens Padvariuose, ko labai nenori galbūt kitokių savų interesų turintis A.Kalnius, parodys laikas.

 24,365 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes