Praėjusį šeštadienį Imbarės piliakalnis sugrįžo beveik tūkstantmetį atgal – į tuos laikus, kai Imbarės apylinkėse gyveno karingieji kuršiai. Atkuriamosios istorijos klubai piliakalnio papėdėje įkūrė tikrą kuršių kaimą, kuriame virte virė gyvenimas ir vėl buvo „Kurše ont Imbaries“.
Žmones, kuriems brangi krašto praeitis, kurie domisi istorija, ant Imbarės piliakalnio pakvietė Salantų kultūros centro darbuotojai, pagalbon pasitelkę atkuriamosios istorijos klubus „Pilsots“, Jotvos sūnūs“, „Eitgiris“. Atvyko ir svečiai iš kaimyninės Latvijos – klubai „Kroma kolna bruoliste“, „Freigarde“, piliakalnio papėdėje įkūrę savo stovyklas. Taip pat savo stovyklą įkūrė ir žiloje senovėje buvę priešai – Hospitaljerų ordinas.
Nepatingėję užkopti ant Imbarės piliakalnio svečiai supažindinti su Imbarės krašto istorija. Apie ją renginyje „Imbarės piliakalnis: kaip jį prakalbinti?“ papasakojo kraštotyrininkas Denisas Nikitenka.
Kuršių kovos peilių rekonstrukcijas pristatė bei apie jų paskirtį ir gamybos subtilybes papasakojo peiliadirbys Vykintas Motuza.
Kuršių kaimo lankytojams paskaitą apie žirgus „Žirgas priešistorinėje Lietuvoje“ pristatė istorikas Julius Kanarskas, o apie jų „aprangos“ detales papasakojo dr. Paulius Bugys, asociacijos „Pilsota“ VšĮ „Ceklio kuršiai, VšĮ „Raitija“ atstovai.
Kuršių kaimo svečiai pavaišinti istoriniais gastronominiais gardumynais, apie kuriuos pasakojo profesorius Rimvydas Laužikas.
Įvairiose dirbtuvėlėse lankytojai galėjo patys pasigaminti papuošalus, išmėginti akies taiklumą šaudant iš lanko, pamėginti taikliai svaidyti ietį, paliesti beveik tikrą senovės kario šalmą, kardą, skydą, kitokius anuometinės ginkluotės pavyzdžius.
Bene didžiausią žiūrovų susidomėjimą sukėlė senovinių turnyrų rekonstrukcija. Nors ir laikydamiesi griežtų taisyklių, saugumo reikalavimų, jų dalyviai iš peties vienas kitam kirto kirviais, kardais, o nemenkus smūgius stengėsi atlaikyti prisidengdami skydais ar šarvais.
Ir suaugusieji, ir mažieji šventės dalyviai supažindinti su senoviniais kuršių žaidimais, kuriuose irgi teko parodyti ne tik jėgą ir vikrumą, bet ir sugalvotas gudrybes.
Visus susirinkusiuosius senovinėmis dainomis bei muzika linksmino Laurita Peleniūtė ir Tadas Dešukas iš Vilniaus, Latvijos vyrų karo dainų grupė „Vilki“, o vakarėjant įvyko vakaro kova-misterija „Kaip kuršiai gynė Imbarę…“

Autoriaus nuotr.

« 1 6 »

 

 19,310 peržiūrų (-a)

100% LikesVS
0% Dislikes